Υπάρχουν Δρακόσπιτα στην Ελλάδα;

Τα Δρακόσπιτα είναι μεγαλιθικά λατρευτικά κτίσματα στη Ν. Εύβοια, χρονολογούμενα στους κλασικούς (5ος αιώνας) και πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους. Βρίσκονται κοντά στα Στύρα, την Κάρυστο, και την κορυφή της Όχης.

Ο θρύλος λέει ότι υπήρξαν κατοικίες μυθικών Δράκων.

Δρακόσπιτα

Τα Δρακόσπιτα λοιπόν έχουν κατασκευαστεί από τετραγωνικούς, μακρόστενους  λίθους, οι οποίοι κτιζόντουσαν ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς άλλα συνδετικά υλικά.

Συγκρατούνται μόνο με το βάρος τους.

Τα κενά συμπληρώνονται με άλλους μικρότερους λίθους. Η σκεπή είναι κατασκευασμένη από τεράστιους λίθους, οι οποίοι πλησιάζουν όλο και περισσότερο, αφήνοντας τελικά στην μέση  μακρόστενη οπή, από την οποία μπαίνει φως.

Δρακόσπιτα - Εσωτερικός χώρος

Τα περισσότερα δρακόσπιτα διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε άριστη κατάσταση, όπου κυριαρχεί η γκρίζα πέτρα της περιοχής και όπου απουσιάζει κάθε άλλο οικοδομικό υλικό. Ο καθηγητής Ν. Μουτσόπουλος βρήκε σε υπόγεια κατασκευή δίπλα σε δρακόσπιτο, οστά ζώων, θραύσματα αγγείων και κατάλοιπα θυσιών. Τα δρακόσπιτα έχουν ερμηνευθεί ως κτίσματα θρησκευτικής σημασίας που λατρευόντουσαν αρχαίες ελληνικές θεότητες.

Δρακόσπιτα

Τα πιο γνωστά δρακόσπιτα

  1. Το Δρακόσπιτο κορυφής Όχης.
    Βρίσκεται στην κορυφή Προφήτης Ηλίας του όρους Όχη. Με βάση τα ευρήματα και τις αρχαίες μαρτυρίες, θεωρείται ιερό του Δία και της Ήρας.
  2. Το Συγκρότημα στην Πάλλη-Λάκκα Στύρων.
    Είναι το καλύτερα διατηρούμενο της περιοχής των Στύρων. Αποτελείται από 3 κτίρια, χρονολογούμενα στους κλασικούς έως ελληνιστικούς χρόνους.
  3. Δρακόσπιτο Νημποριού Στύρων.
    Είναι τυπικός πύργος σχήματος τραπεζίου. Έχει θεωρηθεί ιερό, αγροικία δούλων από την Καρία που εργάζονταν στα λατομεία της περιοχής τα οποία εξήγαγαν πέτρα της Καρύστου. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ.

Η Ομάδα του Say Greece

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.