Ύδατα της Στυγός του Χελμού (Μέρος Β΄)

Έχοντας ήδη κάνει αναφορά στο προηγούμενο μέρος του άρθρου μας στην τοποθεσία, την ιστορία και στο μυθολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του Χελμού αλλά και τα Ύδατα της Στυγός, πάμε να δούμε αναλυτικότερα τις ορειβατικές διαδρομές που μπορούμε να ακολουθήσουμε καθώς και να εξερευνήσουμε τις όμορφες τοποθεσίες γύρω από το σημείο που μπορούμε να επισκεφτούμε.

This slideshow requires JavaScript.

Ανάβαση

Η ανάβαση προς τα ύδατα θεωρείται μια μέτριας δυσκολίας ορειβατική διαδρομή και εφιστά την απαραίτητη προσοχή όσων αποφασίσουν να κάνουν την προσπάθεια να φτάσουν μέχρι το σημείο. Για να φτάσουμε στην περιοχή, ο δρόμος από Αθήνα είναι σύντομος, βγαίνουμε στην παλιά εθνική με κατεύθυνση προς Ακράτα και συνεχίζουμε προς Ζαρούχλα. Στον δρόμο προς το χωριό Περιστέρα, θα συναντήσουμε έναν χωματόδρομο γύρω στα 4 χιλιόμετρα και διανύοντας την εν λόγω απόσταση θα φτάσουμε στο κιόσκι, σήμα κατατεθέν από όπου ξεκινά το μονοπάτι της ανάβασης. Για να φτάσει κανείς ως την Ψηλή Κορυφή θα χρειαστεί περίπου 10 ώρες ορειβατικής πεζοπορίας. Μέχρι το πρώτο μπαλκόνι που θα συναντήσουμε, γύρω στα 7 με 7,5 χλμ, αντιλαμβανόμαστε πως το τοπίο και η βλάστηση πλέον αλλάζει και θα λέγαμε είναι ένα γενναίο εφαλτήριο γνωριμίας με την περιοχή καθώς η θέα των ορθοπλαγιών που θα αντικρίσουμε πραγματικά κόβει την ανάσα.

This slideshow requires JavaScript.

Η έναρξη της διαδρομής από το χωριό Περιστέρα, που μας οδηγεί μέσα από το δάσος και την πυκνή βλαστηση στην βάση του Καταρράκτη των Υδάτων της Στυγός, είναι μια ενδεικτική ορειβατική διαδρομή. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι διαδρομές ποικίλουν και υπάρχουν προτεινόμενες θέσεις από όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε την πορεία μας που διαχωρίζονται με βάση τον βαθμό δυσκολίας σε μονοπάτια και χρόνο. Βέβαια, για τους λιγότερο έμπειρους ενδιαφερόμενους, υπάρχει και η επιλογή καθοδήγησης από έμπειρο οδηγό, σε ομάδες των 2 έως 10 ατόμων για όλες τις διαδρομές. Στις ομάδες αυτές, ο οδηγός αναλαμβάνει την καθοδήγηση με ειδικό εξοπλισμό για ασφάλεια, φαρμακείο, οδηγούς βουνού αλλά και βασικό εξοπλισμό πεζοπορίας.

This slideshow requires JavaScript.

Σε όλη την διαδρομή συναντάμε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον με άγρια ομορφιά από έλατα, πλατάνια, μαύρη πεύκη, σφένδαμα και πολλά άλλα ενδημικά φυτά. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πλούσια πανίδα της περιοχής με άγρια ζώα όπως αγριογούρουνα, αλεπούδες αλλά και σπάνια πουλιά όπως ο χρυσαετός και ο γύπας. Πρόκειται λοιπόν για ένα εξαιρετικό οικοσύστημα που μέσα σε αυτό, η χλωρίδα και η πανίδα συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο προς εξερεύνηση. Ακόμη και αν ο σκοπός μας δεν είναι να φτάσουμε ως τα Ύδατα της Στυγός, η περιοχή προσφέρεται και για επιπλέον δραστηριότητες. Η λίμνη Τσιβλού που τοποθετείται πολύ κοντά στο σημείο εξυπηρετεί για πεζοπορία, πικνίκ αλλά και ποδηλατάδα στις όχθες της. Επιπλέον, ενδείκνυται και μια βόλτα στο γραφικό χωριό της Ζαρούχλας, όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε στον οικισμό αλλά και να απολαύσετε παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα στα μαγαζιά και τα ταβερνάκια του.

Κλείνοντας, διαπιστώνουμε πως τα Ύδατα της Στυγός αποτελούν έναν εξαιρετικό προορισμό για μια εκδρομή πολύ κοντά στην πόλη και προσφέρονται για μια περιπετειώδη εξόρμηση στην φύση που θα μας αποφορτίσει από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και θα μας χαρίσει δυνατές εικόνες της όμορφης και άγριας ελληνικής φύσης.

Τι θα χρειαστείτε; Καλή παρέα, παπούτσια trekking και την εξερευνητική σας διάθεση!

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.