Εξόρμηση στις πηγές του άτρωτου Αχιλλέα

Τα ψηλά βουνά, οι πευκόφυτες πλαγιές και τα τρεχούμενα νερά στην Ελλάδα αποτελούν, συνάμα με την πλούσια πανίδα μας, αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού πλούτου και της αξεπέραστης ομορφιάς της χώρας μας. Τώρα που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει, μια ορεινή εξόρμηση που θα μας προσφέρει όχι μόνο φοβερές εικόνες της ελληνικής φύσης, αλλά και μια νότα δροσιάς που θα μας ανανεώσει, σίγουρα επιβάλλεται.

helmos

Αποφασίσαμε να κάνουμε μια άκρως περιπετειώδη ανάβαση στα Αροάνια Όρη, γνωστότερα ως Χελμός, στην τρίτη οροσειρά σε ύψος της Βόρειας Πελοποννήσου, με την κορυφή του που φτάνει τα 2.355μ. και στολίζει το ΒΑ τμήμα της επαρχίας των Καλαβρύτων στην Αχαΐα. Σημείο ενδιαφέροντος για εμάς, θα είναι τα Ύδατα της Στυγός, ουσιαστικά οι πηγές του ποταμού Κράθη στον Χελμό που προαναφέραμε, αφού ως ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν εξαιρετικό ιστορικό και μυθολογικό ενδιαφέρον, αλλά ακόμη αποτελούν πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες αλλά και τους καλούς φίλους του trekking.

Helmos-winter

Ιστορικό και μυθολογικό υπόβαθρο

Στα νεότερα χρόνια το όρος υιοθετεί και κατοχυρώνει την ονομασία Χελμός, προερχόμενη πιθανότατα από δύο ετυμολογίες: είτε από την σλάβικη λέξη που σημαίνει λόφος, είτε από την αρβανίτικη λέξη –helm- που σημαίνει δηλητήριο. Ο μύθος θέλει την δεύτερη σημασία να υπερισχύει σημαντικά, καθώς συνδυάζεται εύλογα και με την ονομασία που έχει αποδοθεί στα ύδατα. Γνωρίζουμε λοιπόν από την αρχαιότητα, ότι η Στύγα ήταν η αρχέγονη χθόνια θεότητα και στα ύδατα της ορκίζονταν οι Ολύμπιοι Θεοί, ένας όρκος σε αυτήν που ήταν ιερός και απαραβίαστος. Γεωγραφικά, τα Ύδατα της Στυγός είναι όπως αναφέραμε οι πηγές του ποταμού Κράθη, ο οποίος κοντά στις πηγές του λέγεται Μαυρονέρι γιατί τα νερά όπως κυλάνε πάνω στα σκούρα βράχια φαίνονται σαν να είναι μαύρα.

mountain-cover

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι στο σημείο που πέφτουν τα νερά της Στύγας ήταν οι πύλες του Άδη, διότι στο σημείο αυτό υπάρχει άνοιγμα που οδηγεί σε σπηλιά. Ο Παυσανίας μάλιστα, χαρακτήρισε τα νερά της Στύγας θανατηφόρα για τους ανθρώπους και τα ζώα εν αντιθέσει βέβαια με τον μύθο του Αχιλλέα, που βουτήχτηκε στα ύδατα της Στυγός από την μητέρα του Νηρηίδα Θέτιδα και έγινε άτρωτος, αλλά τον κρατούσε από την φτέρνα και έμεινε το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του. Αξίζει επιπλέον να επισημάνουμε πως σύμφωνα με αρχαίες φήμες των Ελλήνων και Ρωμαίων ιστορικών, ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε όντας δηλητηριασμένος από ύδωρ της Στύγας που έριξε κρυφά στο κρασί του ο οινοχόος του Ιόλλας.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του άρθρου με αναλυτική γεωγραφική προσέγγιση της τοποθεσίας, τις επιλογές περιήγησης στην περιοχή, καθώς και διαδρομές που μπορεί ο κάθε επισκέπτης να ακολουθήσει ώστε να φτάσει στις πηγές των υδάτων.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.