Κοζάνη: 7+1 λόγοι για να την επισκεφτείτε

Η Κοζάνη είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι χτισμένη ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων, 15χλμ βορειοδυτικά της λίμνης του Πολυφύτου.Κοζάνη

Κατά τον 20ο αιώνα η πόλη αναπτύχθηκε ραγδαία, κυρίως λόγω της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων λιγνίτη της περιοχής από τη ΔΕΗ.

Σήμερα η Κοζάνη είναι το εμπορικό, συγκοινωνιακό και διοικητικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Η ζωή της πόλης είναι πολύ έντονη, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν και οι φοιτητές των τεχνολογικών ιδρυμάτων και του πανεπιστημίου της πόλης. koventarios_kozani.jpg

Τι πρέπει να δείτε στην Κοζάνη:

 1. Την Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα μετά από αυτή της Αθήνας και διαθέτει 153.000 τόμους, περισσότερα από 380 χειρόγραφα, 315 κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ένα από τα 17 σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Για το λόγο αυτό, η Κοζάνη είχε ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με αντικείμενο προώθησης το Βιβλίο και την Ανάγνωση. 
 2. Το Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλη (κτήριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής).
  istoriko
 3. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κοζάνης, το οποίο στεγάζεται σε αρχοντικό της πόλης και το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας.
 4. Τα Αρχοντικά του Γρ. Βούρκα και Γ. Λασσάνη από τα λίγα εναπομείναντα στην πόλη. Στο τελευταίο λειτουργεί η Δημοτική Χαρτοθήκη όπου είναι ένα από τα ελάχιστα πρωτότυπα της χάρτας του Ρήγα Φερραίου.
 5. Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου με τις σημαντικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το καμπαναριό – σύμβολο της Κοζάνης.
  Κοζάνη
 6. Άλλα αξιόλογα διατηρητέα κτήρια της πόλης είναι, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, το Δρίζειο κληροδότημα, το Βαλταδώρειο γυμνάσιο, το ξενοδοχείο Ερμιόνειον κ.ά.
 7. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να επισκεφτείτε το πάρκο Κουρί και το πάρκο του Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκονται το Πνευματικό κέντρο, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης και ο Δημοτικός Κήπος Κοζάνης που δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού στρατοπέδου Ψυχογιου.

Η Ομάδα του Say Greece

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.