Μεγανήσι: Το διαμαντένιο νησί των Μεγιστάνων

Η Ελλάδα είναι ένας από τους ιδανικότερους προορισμούς για διακοπές και αυτό είναι ένα στοιχείο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αφού πρωταγωνιστεί στην λίστα των πρώτων επιλογών των ταξιδιωτών κάθε χρόνο. Σε αυτό το άρθρο θα επισκεφτούμε το όμορφο Μεγανήσι που με την ομορφιά και την πολιτιστική του κληρονομιά έχει απασχολήσει σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

meganisi-boat
Sailboats anchored at early morning in calm bay near village Katomeri on Meganisi island, Greece

Το Μεγανήσι είναι ένα νησί που τοποθετείται μεταξύ της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πρηγκιπονήσων Λευκάδας και με αυτήν την λογική πήρε το όνομα του. Ανήκει στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδων νήσων, όπου κατά την αρχαιότητα λέγεται πως πήραν το όνομα τους από την ομώνυμη πειρατική φυλή που είχαν ως ορμητήριο το Μεγανήσι. Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, στο Μεγανήσι έζησαν λαοί κατά την νεολιθική εποχή και το πρώτο όνομα του νησιού ήταν Τάφος, από τον γιό της Ιπποθόης, κόρης του Λευκάδιου Λέλεγα και του Ποσειδώνα. Γενικά, αντιλαμβανόμαστε πως η ιστορική πορεία και μοίρα νησιού ήταν πολυτάραχη και απόλυτα συνυφασμένη με της Λευκάδας. Με όλες τις κατακτήσεις στο παρασκήνιο να τρέχουν και να αλλάζουν συνεχώς τα πολιτικά δρόμενα, οι Μεγανησιώτες σχεδόν μαγικά κρατούν αναλλοίωτη στον χρόνο την αγάπη του για την θάλασσα, το εμπόριο και την φιλοξενία. Αυτό το γεγονός μάλιστα μαρτυρείται ακόμη και σήμερα, αφού παρόλη την συνεχή αναζήτηση τους να παγιώσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα, κατορθώνουν να παραμείνουν διαφορετικοί και αυθεντικοί μέσα στον φυσικό τους παράδεισο.

Puffy clouds above the island of Meganisi in Greece
Puffy clouds above the island of Meganisi in Greece

Το τοπίο του νησιού είναι πραγματικά πανέμορφο. Πολλοί είναι οι διάσημοι που έχουν μαγευτεί από την ομορφιά του καθώς κάθε χρόνο προσαράζουν τα επιβλητικά γιοτ τους στις απόμερες παραλίες του και κάνουν απόβαση στο νησί με σκοπό να βρουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης στο μαγικό αυτό τοπίο. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτισμάτων του, τα όμορφα μικρά λιμανάκια του, τα ταβερνάκια του, ο φυσικό του πλούτος αλλά και τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά του, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για όσους θέλουν μοναδικές εξορμήσεις.

O θαλάσσιος τουρισμός πρωταγωνιστεί διότι οι δυνατές εικόνες που προσφέρει αποτελούν πρόσκληση για περεταίρω εξερεύνηση. Βέβαια, η φύση του νησιού προσκαλεί και προκαλεί τους λάτρεις της πεζοπορίας, να περιπλανηθούν στα σοκάκια του, να ανακαλύψουν τους οικισμούς του και να χαθούν στο απέραντο πράσινο περιβάλλον του. Ξακουστή και φήμισμένη είναι η διαδρομή σε όλο το στενό πόδι του νησιού μέχρι το ακρωτήρι Κεφάλι που προσφέρει θαυμάσια θέα σε όλο το μήκος του. Οι δραστηριότητες επίσης είναι πολλές, ποδηλασία στεριάς ή θαλάσσια, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξερεύνηση της σπηλιάς Παπανικολή, η οποία λέγεται ότι ήταν κρησφύγετο του ομώνυμου υποβρυχίου, στην σπηλιά Γιοβάνη και Δαίμονα.

view sea

Αξίζει ακόμη να επισκεφτείτε: την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και την ομώνυμη παραλία, το Σπαρτοχώρι στην κορυφή του νησιού με τα υπέροχα σοκάκια του, το Κατωμέρι που αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού αλλά και ένα υπέροχο γραφικό χωριό με φοβερή νυχτερινή ζωή αλλά και το Βαθύ με το πανέμορφο φυσικό του λιμάνι που θα σας μαγέψει. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε επίσης το διάσημο Αθερινό με τα τιρκουάζ νερά που θυμίζουν εξωτικές παρλίες, το Φανάρι με την ωραία βοτσαλωτή αμμουδιά, το Πόρτο Ελιά και το Λιμονάρι, δυο φοβερές είναι παραλίες πρέπει σίγουρα εξερευνηθούν.

Το Μεγανήσι είναι ένα πραγματικό στολίδι από όλες τις απόψεις. Η πολιτιστική του κληρονομιά και η ιστορία του είναι τόσο τρανταχτή όσο και το ανυπέρβλητο τοπίο που απλώνεται μπροστά στα μάτια κάθε επισκέπτη από το πρώτο λεπτό. Μια και μόνο επίσκεψη θα σας πείσει. Φύγαμε για Μεγανήσι!

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.