Αμμουλιανή: Το πανέμορφο νησάκι της Χαλκιδικής

Τα νησιά της χώρας μας είναι πραγματικά αμέτρητα,  πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν το κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας μας, ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας μας. Σήμερα θα προσγειωθούμε κάπως μαγικά, σε έναν ονειρεμένο προορισμό της B. Ελλάδας, στο νησάκι Αμμουλιανή, το ένα και μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας.

Amouliani Beach, Greece
Amouliani Beach, Greece

Η Αμμουλιανή είναι ένα νησάκι που τοποθετείται στον κόλπο του Αγίου Όρους και απέχει μόλις 130χλμ από την Θεσσαλονίκη. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολα για όποιον θέλει να την επισκεφτεί, αφού υπάρχει σύνδεση με ferry boat από την Τρυπητή που βρίσκεται απέναντι ακριβώς. Είναι ένα νησάκι πολύ μικρό, μόλις 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά η ομορφιά που κρύβει είναι πραγματικά τεράστια. Η Αμμουλιανή, συνδυάζει σχεδόν θεϊκά την πλούσια και πυκνή του βλάστηση, με τις όμορφες αμμουδερές παραλίες του που όλα μαζί πλαισιώνονται μαγικά από ένα απέραντο γαλάζιο.

Ιστορικά, το νησάκι της Αμμουλιανής είναι ακατάλυτα συνδεδεμένο με την αγιορείτικη παράδοση εδώ και πάρα πολλά χρόνια ενώ γνωρίζουμε ακόμη πως παλιότερα ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους που κατοικούνταν από καλόγερους. Ύστερα, μετά το 1925, έγινε τόπος εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων, οι οποίοι έφεραν μαζί τους τον μικρασιατικό πολιτισμό με όλα τα ήθη και τα έθιμα τους και ασχολήθηκαν κατά κόρον με την αλιεία. Ερχόμενοι στο σήμερα, το νησί αποτελείται από 600 κατοίκους, δημότες Δήμου Αριστοτέλη, που ασχολούνται με την αλιεία επίσης αλλά και με τον τουρισμό.

Leaden sunset in cloudly sky Aegean sea.
Leaden sunset in cloudly sky Aegean sea.

Το νησί γεμίζει κάθε καλοκαίρι με επισκέπτες που βρίσκουν καταφύγιο στην γαλήνη και στην παραδεισένια ομορφιά του. Χαρακτηρίζεται από την πλούσια και χαμηλή του βλάστηση καθώς και από πολλές ελιές. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως το περιβάλλον του παραμένει ανέγγιχτο καθώς δεν επιχειρούνται καλλιέργειες σε όλη την περιοχή. Ακόμη, διαθέτει μικρούς και μεγάλους κολπίσκους  που το στολίζουν από άκρη σε άκρη και υπέροχες αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά, γεγονός που μαρτυρείται και από το ότι την αποκαλούν το διαμάντι της  Χαλκιδικής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και όλος ο θαλάσσιος κόσμος της, με πληθώρα ψαριών που υπάρχουν στα νερά της.

Η Αμμουλιανή, παρόλο που πρόκειται για ένα μικρό και ήσυχο νησί, είναι ένας προορισμός που ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να κάνει διάφορες δραστηριότητες. Αρχικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον η πεζοπορία και οι βόλτες που μπορεί να κάνει κανείς  με σκοπό να ανακαλύψει όλες τις ομορφιές του νησιού περπατώντας. Ακόμη, μπορεί κάποιος να απολαύσει μπάνιο στις οργανωμένες ή και μη παραλίες που διαθέτει, ψάρεμα  αλλά και καταδύσεις. Μια εξαιρετική ιδέα θα ήταν να περάσετε απέναντι στα Δρένια  ή αλλιώς Γαϊδουρονήσια, νοικιάζοντας μια βαρκούλα ώστε να περιηγηθείτε στο σύμπλεγμα των 6 νήσων που διαθέτει κάτι που σίγουρα θα σας χαρίσει μοναδικές φωτογραφικές εμπειρίες.

amouliani-town
Beautiful multicolored houses in greek village, Amouliani island, Chalkidiki, Greece

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο η Αμμουλιανή και η γύρω περιοχή αποτελούν ένα κρυφό διαμάντι και μια ονειρεμένη απόδραση στην Βόρεια Ελλάδα. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους πάντα, σας προτρέπουμε να κάνετε αυτό το όμορφο ταξίδι και να γνωρίσετε την Αμμουλιανή από κοντά. Ρομαντικά ή με καλή παρέα φίλων, ένα  είναι σίγουρο πως τίποτα δεν θα σας λείψει και πως θα επιστρέψετε γεμάτοι όμορφες εικόνες και εμπειρίες.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

One Comment Add yours

  1. Kathleen says:

    Fabulous photo… I’m at a meeting at work and needed to see this luxurious pic!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.