Πάμε Άραχθο;

on

Ο Άραχθος ποταμός είναι ένα από τα πιο όμορφα και ορμητικά ελληνικά ποτάμια, ιδανικό για rafting, καγιακ, ψαρεμα. Είναι ένα ποτάμι με μεγάλη ιστόρια, μύθους και παραδόσεις.

Άραχθος

Κόσμημα του ποταμού το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, μνημείο της Ηπειρώτικης τέχνης των μαστόρων, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια.

Λίγα λόγια για τον Άραχθο

  • Ο Άραχθος πηγάζει από την περιοχή του Μετσόβου εξού και η αρχική του διαδρομή ονομάζεται Μετσοβίτικος. Κατευθυνόμενος ΝΔ μέσα από φαράγγια, που ο ίδιος έχει διανοίξει, εισέρχεται στη μικρή κοιλάδα που σχηματίζεται μεταξύ του Λάκμου και του Μιτσικέλι και από εκεί φθάνει ανατολικά των Ιωαννίνων.
  • Στο σημείο αυτό δέχεται τα νερά ενός άλλου ποταμού, που αποτελεί παραπόταμοι αυτού, του Μπαλντούμα. Και αυτός προέρχεται από τη συμβολή δύο παραποτάμων, του Ζαγορίτικου και του Βαρδαπόταμου.
  • Από την συμβολή αυτή, το κοινό υδάτινο ρεύμα παίρνει την ονομασία Άραχθος. Από εκεί περνώντας στη συνέχεια από βαθιές κοίτες μεταξύ Τζουμέρκων και Ξεροβουνίου δέχεται τα νερά δύο ακόμη παραποτάμων του του Καλαρρύτικου και του Καλεντίνη ή Σαραντάπορου απ’ όπου και διέρχεται την πεδιάδα της Άρτας, για να εκβάλλει στη συνέχεια στον Αμβρακικό κόλπο παρά τη θέση Αλυκή.

Ο Άραχθος διαρρέει ένα τμήμα του νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο τον νομό Άρτας.

Ο Άραχθος έχει πλούσια ιχθυοπανίδα που περιλαμβάνει άγριες πέστροφες, δροσίνες, μουστακάδες. Στον Άραχθο, επίσης, απαντώνται πληθυσμοί ενυδρίδας ή ευρωπαϊκής βίδρας.

Γεφύρι της Πλάκας

Τα γεφύρια του Αράχθου

Ο Άραχθος φημίζεται για τα σπουδαία τοξωτά γεφύρια που συνδέουν τις όχθες του, όπως το γεφύρι της Άρτας και το γεφύρι της Πλάκας, που όλα μαζί υπολογίζονται σε 55 πέτρινα γεφύρια.

  • Το γεφύρι της Πλάκας ήταν μονότοξο με άνοιγμα καμάρας 40 μέτρα, ύψος 19 μέτρα και εθεωρείτο το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων.
  • Το γεφύρι της Άρτας βρίσκεται έξω από την Άρτας και αποτελείται από τέσσερις μεγάλες καμάρες. Το συνολικό του μήκος είναι 145 μέτρα. Θεμελιώθηκε γύρω στο 1606 & η κατασκευή του είναι φορτισμένη με διάσημους λαϊκούς θρύλους.

Οι τεχνητές λίμνες του Αράχθου

  • Η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, βρίσκεται στα ΒΑ του Δήμου Αρταίων, στη Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου και έχει έκταση 20.500 στρέμματα.
  • Η τεχνητή λίμνη της Άρτας, καλύπτει μια έκταση περίπου 90 στρεμμάτων. Η λίμνη βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Άραχθο.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.