Πάσχα στην Άνδρο

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα, το ανοιξιάτικο τοπίο, τα χρώματα και οι μυρωδιές της φύσης, με τα άφθονα νερά συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία, για τον επισκέπτη!

andros

Η Άνδρος είναι ένα νησί, μοναδικό και διαφορετικό! Τι το κάνει όμως τόσο μοναδικό;

Μα φυσικά τα μοναδικά μονοπάτια του, τα μόνα πιστοποιημένα σε νησί, στην Ευρώπη!Κατά μήκος των διαδρόμων υπάρχουν νερόμυλοι, αρχαιολογικοί χώροι, χείμαρροι και πυκνή βλάστηση που κάνουν τις διαδρομές ξεχωριστές! Αλλά και το βράδυ στην Άνδρο, μπορείτε να κάνετε βόλτες στα γραφικά σοκάκια της, στις πλατείες, όπου και θα βρείτε καφετέριες, ταβέρνες και όμορφα μπαράκια.

Στην Άνδρο τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα είναι πολλά!

Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά την ακολουθία της Σταύρωσης και τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ακολουθεί το στόλισμα των Επιταφίων. Σε κάθε εκκλησία του νησιού, ακόμη και στις 1 μετά τα μεσάνυχτα το στόλισμα συνεχίζεται με ωραίες ψαλμωδίες. Τη Μεγάλη Παρασκευή το έθιμο επιτάσσει επίσκεψη στα πανέμορφα χωριά του νησιού και προσκύνημα των Επιταφίων. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στη Χώρα, στο Κόρθι, στο Γαύριο, στο Μπατσί και σε όλα τα χωριά γίνεται η περιφορά, μέσα σε κλίμα κατάνυξης.

greece-andros

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται στη Χώρα η γιορτή του λεμονιού, στην οποία μπορεί κάποιος να γευτεί διάφορα γλυκά και ποτά με βάση το λεμόνι. Η Άνδρος φημίζεται για τις πολλές λεμονιές της, ενώ υπάρχει και Ανδριώτικη ποικιλία λεμονιού, που είναι ξεχωριστή. Το βράδυ του Σαββάτου η Ανάσταση στις ενορίες είναι εντυπωσιακή με αμέτρητα βεγγαλικά και κροτίδες. Όπου κι αν βρεθεί κάποιος θα νιώσει το ίδιο όμορφα. Η βραδιά συνεχίζεται με τη παραδοσιακή μαγειρίτσα, ψητό αρνί στο φούρνο, κόκκινα αυγά, ντόπιο κρασί και διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Τη Κυριακή του Πάσχα στην Άνδρο, στις ταβέρνες σερβίρονται Ανδριώτικες γεύσεις, με τον παραδοσιακό «λαμπριάτη» (κατσικάκι ή αρνί γεμιστό, με πολλά ντόπια μυρωδικά, ψημένο σε ξυλόφουρνο) να μη λείπει από κανένα τραπέζι. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην Άνδρο, στο χωριό Στενιές, η ατμόσφαιρα μυρίζει (κυριολεκτικά!) μπαρούτι… Οι καραβοκύρηδες του χωριού έχουν εφοδιαστεί με πολλά βεγγαλικά και κροτίδες κι όταν δίνεται το σύνθημα, τα «μάσκουλα» – όπως λέγονται – σκάνε από άκρη σε άκρη στο χωριό με εκκωφαντικό θόρυβο. Εμπειρία μοναδική, ανάλογη με τον «πόλεμο» των βεγγαλικών της Χίου.

Τέλος φεύγοντας από την Άνδρο αξίζει να προμηθευτείτε παραδοσιακά Ανδριώτικα γλυκά, αμυγδαλωτά, καλτσούνια, γλυκά κουταλιού, παστέλι, παστιτσάκια, καθώς και ντόπια λουκάνικα και τυρί, την πετρωτή και το μαλαχτό!

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.