Μονεμβασιά: Ονειρεμένη πασχαλινή απόδραση στο Γιβραλτάρ της Ανατολής

Κάθε χρόνο το Πάσχα στη καστροπολιτεία του Ρίτσου, που τόσο πολύ αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε, γιορτάζεται με άρωμα και χρώμα από μια άλλη εποχή. Ο εορτασμός της χριστιανικής γιορτής του Πάσχα έχει την τιμητική του σε όλη την Μονεμβασιά και αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό εξόρμησης απέχοντας μόλις 4 ώρες από την πόλη της Αθήνας.

monemvasia-view

Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, έτσι και στην Μονεμβασιά, οι εκκλησιαστικές ακολουθίες την Μεγάλη Εβδομάδα καταβάλλουν τα δέοντα ώστε να μυήσουν κατοίκους και επισκέπτες στο πνεύμα των άγιων ημερών. Με σημείο σταθμό την Μεγάλη Παρασκευή, θα μαγευτείτε από το μοναδικό θέαμα που αποτελείται από την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας που εν δυνάμει σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Έτσι, όλοι όσοι παρευρίσκονται αυτή τη βραδιά στο Κάστρο, ακολουθούν με λευκά κεριά τον Επιτάφιο υπό την υπόκρουση των ψαλμών που αντηχούν στο βράχο της Μονεμβασιάς.

Κατά την διάρκεια όλης της εβδομάδας, στην Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού στην Κάτω Πόλη, στην κεντρική πλατεία της Μονεμβασιάς, πραγματοποιούνται οι λειτουργίες, με αποκορύφωμα τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, την Ανάσταση, που περιμένουν όλοι το Άγιο Φως και ακούγονται τα πρώτα «Χριστός Ανέστη».

monemvasia

Η Κυριακή του Πάσχα είναι η ιδανική μέρα για μια όμορφη βόλτα στην πόλη, στα καλοδιατηρημένα σοκάκια της, στην γέφυρα και στα όμορφα καλντερίμια της καθώς και στο κάστρο. Φυσικά ακολουθεί πλούσιο φαγητό και ποτό από την παραδοσιακή μαγειρίτσα μέχρι και τα γευστικά πασχαλινά εδέσματα που δεν αφήνουν κανέναν ανικανοποίητο. Το έθιμο που συναντάται την περίοδο του Πάσχα και στη Μονεμβασιά είναι το κάψιμο του Ιούδα. Λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Κυριακής, στον περίγυρο της πλατείας του Ελκομένου Χριστού και προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες και ντόπιους, οι οποίοι συγκεντρώνονται έξω από την παλαιότερη εκκλησία του κάστρου, για να παρακολουθήσουν ένα από τα πιο διαδεδομένα λαμπριάτικα έθιμα. Ο Ιούδας τυλίγεται στις φλόγες και «τιμωρείται» για την προδοσία του που πραγματοποιείται στη μεγάλη πλατεία της Χρυσαφίτισσας. Μετά το έθιμο, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το χωριό του Γέρακα, 22 χλμ, από την πόλη της Μονεμβασιάς, όπου στήνονται σούβλες με τοπικά κρέατα & εδέσματα.

greece-monemvasia

Η Μονεμβασιά είναι ένας ιδανικός προορισμός για όποιον θέλει να βιώσει την κατάνυξη των ημερών του Πάσχα σε ένα τοπίο βγαλμένο από άλλες εποχές. Με ένα αδιαμφισβήτητα ονειρεμένο σκηνικό και με την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια που την διακατέχει εξ ολοκλήρου, εγγυάται να χαρίσει σε κάθε επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες χαράς και γαλήνης τις άγιες αυτές μέρες.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.