Πάρος: Πάσχα στο νησί των Κουρσάρων

Ο εορτασμός του Πάσχα στην Ελλάδα είναι η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού και κάθε χρόνο τιμάται σε όλες τις γωνιές της χώρας μας με πολλές τελετουργίες και όμορφα έθιμα. Ως μια πολύ ιδιαίτερη γιορτή γιορτάζεται με αμέριστη μεγαλοπρέπεια και από τους κατοίκους της Πάρου και τους επισκέπτες του νησιού.

This slideshow requires JavaScript.

  • Όλη την Μεγάλη εβδομάδα, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού δημιουργούν την θρησκευτική ατμόσφαιρα που αξίζει στις άγιες αυτές μέρες, προσκαλώντας άπαντες στην σημαντική αυτή τελετουργία.
  • Αποκορύφωση της Μεγάλης εβδομάδας είναι το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, με την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στην περιοχή Λαγκαδά, σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο πάνω στο βουνό. Ακόμη, εύλογη επιλογή είναι και η ακολουθία που λαμβάνει χώρα στην βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής. Η παράδοση θέλει την Μεγάλη Παρασκευή τους Παριανούς κατοίκους να απολαμβάνουν και να κερνάνε τους επισκέπτες παραδοσιακή ρεβυθάδα ενώ αργότερα δεν χάνει κανείς την επίσκεψη στα χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρμομο και Λεύκες όπου τα τελευταία 80 χρόνια περίπου πραγματοποιείται το έθιμο της αναπαράστασης της ζωής και των παθών του Χριστού, με πρωταγωνιστές τους νέους κατοίκους του νησιού, στα μέρη που περνά ο Επιτάφιος του κάθε χωριού. Η μέρα ολοκληρώνει με τους άντρες του νησιού να παρακολουθούν τις ολονύκτιες τελετουργίες με βουβή θλίψη στα μοναστήρια των Αγίων Θεοδώρων και της Λογγοβάρδας.
  • Το Μεγάλο Σάββατο, το νησί σφύζει από χαρά, ειδικά μετά την περίφημη Μεγάλη Ανάσταση στις 12 το βράδυ που αντιλαλούν σε όλο το νησί οι χαρμόσυνες καμπάνες και όλος ο κόσμος μοιράζει το Άγιο φως με σκοπό να φέρει την κατάνυξη σε όλες τις γωνιές του νησιού.
  • Φυσικά, ακολουθεί η Κυριακή του Πάσχα με την ξέγνοιαστη και διασκεδαστική διάθεση όλων των κατοίκων να παραμένει στα ύψη και φυσικά δεν λείπει από πουθενά ο χορός, τα παραδοσιακά φαγητά και το άφθονο κρασί μέχρι αργά το βράδυ. Βέβαια η διασκέδαση δεν σταματά εκεί, συνεχίζεται με μεγάλα πανηγύρια την Δευτέρα του Πάσχα στους Αηγιώργηδες της Πάρου, στην Αγκαιριά, τη Λαγκάδα και τη Νάουσα αλλά και η Δεύτερη Ανάσταση, ένα έθιμο που γίνεται στην Νάουσα και θυμίζει την εποχή των μπουρλοτιέρηδων διότι κατά την περιφορά της εικόνας της Παναγίας στην πλατεία, ο ήχος των μπουρλότων αντηχεί σε ολόκληρη την Πάρο.

This slideshow requires JavaScript.

Με όσα προαναφέραμε λοιπόν, η απόδραση στο νησί με σκοπό τον εορτασμό του Πάσχα φαντάζει ονειρεμένη. Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι καλή παρέα και εορταστική διάθεση για ένα ξέγνοιαστο και γεμάτο χαρά Πάσχα στην Πάρο!

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.