Σκιάθος: Πάσχα στη βασίλισσα των Σποράδων

Η Σκιάθος είναι ένα καταπράσινο νησί που τοποθετείται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου. Ωστόσο, είναι μια τοποθεσία που συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες και την περίοδο του Πάσχα μιας και γιορτάζεται ιδιαίτερα σε όλο το νησί.

skiathos

Η Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί αποτελείται από μια σειρά ακολουθιών που έχουν ως στόχο να μυήσουν κάθε επισκέπτη στο πένθιμο κλίμα των ημερών από όλες τις απόψεις. Στο νησί της Σκιάθου λοιπόν, που σημαίνει –σκιά του Άθους– του Αγίου Όρους, κάτοικοι και επισκέπτες, κάθε χρόνο, προσαρμόζονται στο Αγιορείτικο τελετουργικό, παρακολουθώντας ολονύκτιες ακολουθίες με βάση τα ωράρια του Αγίου Όρους. Έτσι το νησί αποτελεί την  μοναδική περιοχή στην Ελλάδα, εκτός του Άγιου Όρους, όπου εφαρμόζεται το ίδιο τυπικό στις ακολουθίες των λειτουργιών με τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

  • Πιο συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Παρασκευή η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά στη 01: 00 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η περιφορά του αρχίζει στις 04:00 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου. Την πιο πένθιμη μέρα της Χριστιανοσύνης, βρίσκει τους Σκιαθίτες σιωπηλούς, να συμπάσχουν με τα πάθη του Θεανθρώπου. Όταν ο Επιτάφιος περνά από τα σοκάκια του νησιού απαγγέλλονται πένθιμοι ψαλμοί ενώ κάτοικοι και επισκέπτες, είτε ακολουθούν είτε παρακολουθούν υπό το φώς την σπιτιών τους. Η τελετουργία ολοκληρώνεται στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών με την αναπαράσταση της «εις Άδου Καθόδου» από τους ιερείς.  Όλοι θα σταθούν μπροστά στην κλειστή ξύλινη πόρτα του ναού ενώ τα φώτα είναι σβηστά και επικρατεί απόλυτη σιγή. Οι ψαλμωδίες σταματούν και οι καμπάνες σιγούν καθώς είναι η στιγμή που γίνεται η αναπαράσταση της Καθόδου του Ιησού στον Άδη. Ο πρώτος των ιερέων αναφωνεί «Άρατε πύλας» ενώ την ίδια στιγμή, κάποιος μέσα στον ναό, αναπαριστά τον Άδη και προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο, απαντώντας με αυθάδεια, ρωτώντας «Τις εστίν ούτος ο βασιλεύς της Δόξης;». Αυτό συμβαίνει τρεις φορές, ώσπου τελικά ο ιερέας σπρώχνει ορμητικά την πόρτα του ναού και μπαίνει μέσα ως λυτρωτής των αμαρτωλών. Εκείνη τη στιγμή ανάβουν τα φώτα στον ναό και συνεχίζεται η δοξολογία του επιταφίου. Σημειώνεται επίσης, πως την εν λόγω ημέρα οι κάτοικοι δεν στρώνουν τραπέζι στο σπίτι τους και δεν κάνουν χειραψία όταν συναντιούνται με οικείους στο δρόμο.
  • Το Μεγάλο Σάββατο, μαζί με την Ανάσταση, ξεκινούν οι προετοιμασίες για τα εορταστικά έθιμα της Κυριακής. Πρωταγωνιστούν και εδώ η χαρά, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα για να διαδώσουν σε όλο το νησί τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, ενώ ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με φύλλα βάγιας, σύμβολο νίκης και θριάμβου. Από το μεσημέρι και μετά, όλοι αφοσιώνονται στις προετοιμασίες της Κυριακής του Πάσχα που γιορτάζεται με άφθονα παραδοσιακά εδέσματα σε γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Σκιάθος είναι ένα νησί με όμορφα τοπία και έναν θρησκευτικό χαρακτήρα, άρρηκτα συνδεδεμένο με το Πάσχα. Στις περίφημες Μονές κάποιος μπορεί να γνωρίσει τις συνήθειες και την ασκητική ζωή των μοναχών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ενώ εξέχουσα θέση κατέχει η Μονή Ευαγγελιστρίας η οποία στην ελληνική επανάσταση το 1821, αποτελούσε καταφύγιο των οπλαρχηγών. Το νησί είναι λοιπόν ο πιο κατάλληλος προορισμός για τις ημέρες του Πάσχα που υπόσχεται να συνεπάρει μικρούς και μεγάλους!

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.