Κύθνος: Πάσχα σε ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων

Μπορεί τα νησιά της Ελλάδας να είναι δημοφιλέστατοι προορισμοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου, ωστόσο πολλά από τα νησιά μας φημίζονται για τις αξέχαστες διακοπές που μπορούν να χαρίσουν σε κάθε επισκέπτη και άλλες περιόδους μέσα στον χρόνο.

This slideshow requires JavaScript.

Με σταθμό τη Κύθνο, θα ταξιδέψουμε μέσα από το Πάσχα στο νησί για να γνωρίσουμε παραδόσεις και έθιμα του νησιού που έχουν υπέρμετρο ενδιαφέρον. Η Κύθνος είναι ένα νησί πολύ κοντά στην Αθήνα και αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα εξόρμησης χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουμε πολλές ώρες για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετείται στο δυτικό τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Κέα (Τζιά) και την Σέριφο. Απέχει μόνο 104 χλμ από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 2 ώρες μακριά από το Λαύριο.

Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην Κύθνο, οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα ξεκινούν από την Μεγάλη Εβδομάδα. Με τελετουργίες που βάζουν κατοίκους και επισκέπτες στο κλίμα, ξεκινά η πιο πένθιμη εβδομάδα όλου του χρόνου που με ιδιαίτερη κατάνυξη μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες στις Αιγαιοπελαγίτικες εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού.

kythnos-παραλία

  • Δε λείπουν από κανένα σπίτι, οι εθιμοτυπικές διαδικασίες την Μεγάλη Πέμπτη, με το βάψιμο των αβγών και το ψήσιμο των Λαμπριάτικων κουλουριών.
  • Ακόμη, συναντάται και το άσπρισμα σε όλα τα σοκάκια του νησιού, ασβεστώνοντας τοίχους και δρομάκια, όχι μόνο στην πανέμορφη Χώρα αλλά και στις τριγύρω περιοχές του νησιού.
  • Φτάνοντας στην Μεγάλη Παρασκευή, όλοι παρευρίσκονται στην περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια της Κύθνου μέσα σε μια ιδιαιτέρως φορτισμένη και συγκινητική ατμόσφαιρα που αρμόζει στην περίσταση. Την εν λόγω ημέρα στο τραπέζι, πρωταγωνιστούν οι παραδοσιακές Θερμιώτικες πίτες οπού στο μισό νησί τις φτιάχνουν γλυκές και στο άλλο μισό αλμυρές.
  • Το Μεγάλο Σάββατο στο νησί επικρατεί το έθιμο του “συχώριου”, μια συμβολική συμφιλίωση του θανάτου και της ζωής τη μέρα που γιορτάζεται η Ανάσταση, έτσι για την ανάπαυση των ψυχών των συγγενών τους οι πιστοί φέρνουν στην εκκλησία κρέας ψητό, κρασί και ψωμί τα οποία έχει ευλογήσει ο παπάς και τα προσφέρουν στους παρευρισκόμενους.
  • Τη Κυριακή του Πάσχα μετά το γλέντι, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού για το έθιμο της Κούνιας, όπου αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές, κάθονται στην αυτοσχέδια κούνια και «τάζουν» γάμο στο ζευγάρι τους. Πρόκειται για ένα έθιμο που συναντάται σε πολλά κυκλαδίτικα νησιά και προσφέρει άφθονο γέλιο και πειράγματα μεταξύ όλων των παρευρισκόμενων.

Πάσχα

Το Πάσχα στην Κύθνο έχει ένα ιδιαίτερο νησιωτικό χρώμα, καθώς συνδυάζεται με την ομορφιά της φύσης και με τη ζεστασιά των παραδόσεων των αιγαιοπελαγιτών που έχουν σκοπό να αγκαλιάσουν κάθε επισκέπτη, προσφέροντας σε όλους απλόχερα την μαγεία των ημερών.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.