Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη: Το μεγαλύτερο σπήλαιο της Ελλάδας

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά σπήλαια που είναι ανοιχτά προς επίσκεψη για το κοινό όλους τους μήνες του χρόνου. Σήμερα, θα ταξιδέψουμε στο μεγαλύτερο σε μήκος και όγκο σπήλαιο της χώρας μας, το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη στην Βόρεια Ελλάδα.

Το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη ή αλλιώς Μααράς, τοποθετείται στο βόρειο άκρο της περιφερειακής ενότητας της Δράμας, σε απόσταση περίπου 25 χλμ από την πόλη. Βρίσκεται στους πρόποδες του Φαλακρού Όρους όπου απέχει 500 μέτρα από τον οικισμό του Αγγίτη του Δήμου Προσοτσάνης. Μέχρι στιγμής θεωρείται το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της χώρας μας, έχοντας μια έκταση 15 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 12,5 περίπου έχουν καταφέρει να χαρτογραφηθούν. Το όνομα Αγγίτης το οφείλει στον ποταμό Αγγίτη που πηγάζει στο βάθος του, ενώ το Μααράς φημολογείται πως προέρχεται είτε από αραβική λέξη που σημαίνει μικρό σπήλαιο, είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από τα βουνά.

Το σπήλαιο, προϊστορικά, γνωρίζουμε σύμφωνα με τα ευρήματα πως υπήρχε πριν από 30.000 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η ανακάλυψη του πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1978, από μια ομάδα Ελλήνων και Γάλλων σπηλαιολόγων όπου επιχείρησαν με κατάδυση με σκάφανδρα, να αποδείξουν πως σύμφωνα με ορισμένα φυσικά φαινόμενα τα νερά των πηγών του Αγγίτη περνούν μέσα από σπήλαιο. Και έτσι έγινε, σε ένα βάθος 7 μέτρων ανακάλυψαν αυτήν την μεγαλοπρεπή στοά που ήταν γεμάτη από πανέμορφους σταλακτίτες με διάμετρο μέχρι και 2 μέτρα αγγίζοντας, σχεδόν, την επιφάνεια του νερού.

Η χρωματική ποικιλομορφία τους οφείλονταν στην ύπαρξη διαφόρων μεταλλευμάτων δημιουργώντας μια καταπληκτική εικόνα. Επιπλέον, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο υδροτροχός του 20ου αιώνα στην «αίθουσα του τροχού» που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης εκείνη την εποχή. Ακόμη, εξαιρετικής σημασίας είναι και η αίθουσα Ακρόπολη που αποτελεί την μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ελληνικό σπήλαιο, δημιουργώντας ένα ονειρεμένο σκηνικό με υπόγειες όχθες, με το ποτάμι που την διασχίζει και τα βραχώδη σημεία που συνολικά εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

This slideshow requires JavaScript.

Οι έρευνες και οι ανασκαφές στο εσωτερικό του σπηλαίου από το 1992 και μετά, έφεραν στο φως ευρήματα της Τελικής Νεολιθικής εποχής. Αποκαλύφθηκαν λίθινες εστίες και εργαλεία, αγγεία και οστά προϊστορικών ζώων (ρινόκερου, μεγάκερου, μαμούθ), κάποια από τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Δράμας. Η τυπολογία και η διακόσμηση των ευρημάτων εκτιμά, σύμφωνα με τις αναλύσεις Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την χρονολόγησή τους να προκύπτει στο τέλος της Νεολιθικής με αρχές της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (4-3 χιλιετία π. Χ.).

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως το σπήλαιο Αγγίτη περιβάλλεται από πλούσια χλωρίδα αστείρευτης ομορφιάς, ενώ ακόμη έχουν βρεθεί μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι σε βάθη 6.500 μέτρων και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας σε βάθος 7.100 μέτρων.

Με όσα προαναφέραμε λοιπόν, ευχόμαστε να σας κινήσαμε το ενδιαφέρον και έτσι με την πρώτη ευκαιρία οργανώσετε μια εκδρομή και να επισκεφτείτε τον Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη, καθώς πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που θα κρατήσει το εξερευνητικό σας ενδιαφέρον στα ύψη από τα πρώτα λεπτά και θα σας χαρίσει δυνατές εικόνες απείρου κάλους και άγριας ομορφιάς.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.