Ταξίδι στο Ασκληπιείο Θεραπευτήριο της Αρχαίας Επιδαύρου (Μέρος Β’)

Όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος του άρθρου μας, ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου χρήζει τεράστιας ομορφιάς και επιβλητικότητας που καταφέρνει να μαγέψει και να συνεπάρει κάθε επισκέπτη από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Δίνοντας βάση στο Θεραπευτήριο του Ασκληπιού, ανατρέξαμε στα κυριότερα ιστορικά ευρήματα και στη καθοριστική σπουδαιότητα του μνημείου για τον ελληνικό πολιτισμό.

Στην ευρύτερη περιοχή:

  • πραγματοποιήθηκαν έργα ανοικοδόμησης όπου και οικοδομήθηκαν τα σημαντικότερα μνημεία: στο πεδινό ιερό ο Ναός του Ασκληπιού, το Άβατον, η Θόλος και το Θέατρο, το εστιατόριο, το ξενοδοχείο και το στάδιο.
  • Στο ορεινό ιερό ο κλασικός ναός και ο βωμός του Απόλλωνα, η μεγάλη στοά, η κατοικία των ιερέων και το τέμενος των Μουσών.

Γύρω από το τέμενος του Ασκληπιού υπήρχαν οικοδομήματα για την εξυπηρέτηση των ασθενών και των προσκυνητών, καθώς και κατασκευές για τις ανάγκες των Ασκληπιείων, των αγώνων που καθιερώθηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ. και απέκτησαν πανελλήνιο χαρακτήρα.

Σήμερα σώζονται κατάλοιπα λουτρικών εγκαταστάσεων, ενός μεγάλου ξενοδοχείου, του Καταγωγίου, που είχε 160 δωμάτια για τη διαμονή των ασθενών και των συνοδών τους, η παλαίστρα, το γυμνάσιο, το ωδείο, το στάδιο και το θέατρο, το τελειότερο παράδειγμα ελληνικού θεάτρου, μοναδικό για την αξιοθαύμαστη προσαρμογή του στο χώρο, την τελειότητα των αναλογιών του και της ακουστικής του.

Σώζονται, επίσης, κατάλοιπα πολλών μικρών ναών αφιερωμένων στον Απόλλωνα, στην Αρτέμιδα, στην Αφροδίτη και σε δευτερεύουσες λατρείες συγγενείς με την κύρια λατρεία του Ασκληπιού, στην Υγεία, στο Μαχάωνα, στον Τελεσφόρο, στον Ύπνο και στην Ηπιόνη. Επιπλέον, ορατά εν μέρει είναι και τα κατάλοιπα του πολύπλοκου υδραυλικού συστήματος μεταφοράς του νερού από τις πηγές του Κυνορτίου μέσω καναλιών στο βορειοανατολικό τμήμα του ιερού, σε δύο κόμβους διανομής, τη δωρική κρήνη και την ιερή κρήνη.

Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο ξεκίνησαν το 1881 από τον Π. Καββαδία, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη λατρεμένη του Επίδαυρο.

Το 1883 ανακαλύφθηκαν 70 επιγραφικά ευρήματα, τα λεγόμενα «Ιάματα», τα οποία πιστοποιούν πλήθος επιτυχημένων θεραπειών, σε ένα μεγάλο εύρος ασθενειών.

Abaton of Epidaurus at the sanctuary in Greece. Epidaurus is a ancient city dedicated to the ancient Greek God of medicine Asclepius.

Συνάμα το Ασκληπιείο της Επιδαύρου εντάχθηκε το 1988 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εν κατακλείδι, αντιλαμβανόμαστε πως η αρχαία Επίδαυρος, με την ηρεμία που εκπέμπει η φύση της, την επιρροή του αρχέγονου τόπου και τη μυστηριακή της ιστορία ανά τους αιώνες, μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τις θεραπευτικές δυνάμεις της γης και εν συνεχεία μας παραπέμπει να διερευνήσουμε τον ίδιο μας εαυτό.

Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου κόσμου της Ελλάδας που συνοδεύει και παράλληλα επισφραγίζει τη σπουδαιότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού του τόπου μας.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.