Ταξίδι στο Ασκληπιείο Θεραπευτήριο της Αρχαίας Επιδαύρου (Μέρος Α’)

Η Επίδαυρος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και πρόκειται για έναν χώρο που αντανακλά την απεριόριστη αξία του ελληνικού πολιτισμού μέσα από τα αρχαία μνημεία και ευρήματα που την απαρτίζουν. Τοποθετείται στην περιοχή της σημερινής πόλης του Λυγουριού, στον Δήμο Ασκληπιείου της Επιδαύρου, στην περιοχή της Αργολίδας μόλις 30 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου.

tholos-Epidaurus

Εκτός των όσων γνωρίζουμε ως σήμερα, η περιοχή της Επιδαύρου έγινε διάσημη σ’ όλη την Ελλάδα από το Ασκληπιείο, ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία της αρχαιότητας. Το ιερό του Ασκληπιού απέχει 15 περίπου χλμ. από την πόλη της Επιδαύρου. Γνωρίζουμε ότι στους ίδιους χώρους λάτρευαν και τον Απόλλωνα που υπήρχε ωστόσο προς τιμή του ιδιαίτερο ιερό, λίγο πιο ψηλά από το αρχαίο θέατρο. Μάλιστα από τα τέλη του ε’ αιώνα και αρχές του δ’, ο Ασκληπιός γίνεται και ο πραγματικός κύριος της πόλης.

Τα άφθονα νερά, τα πανέμορφα φυσικά τοπία και οι ευεργετικές κλιματολογικές συνθήκες της Επιδαύριας γης, δημιούργησαν τον ιδανικό τόπο για την ίαση του ανθρώπου, με τη δύναμη των θεών. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το Ασκληπιείο, η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο οργανωμένο ιατρικό – θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.

Temple of Asclepius in Epidaurus. Argolis, Peloponnese, Greece.
Temple of Asclepius in Epidaurus. Argolis, Peloponnese, Greece.

Το εν λόγω θεραπευτήριο, σηματοδότησε το πέρασμα από τη μαγική στην πραγματική ιατρική, δηλαδή στη θεραπεία κάθε νόσου με βάση τη διάγνωση και την εφαρμογή της κατάλληλης, κάθε φορά, αγωγής ή χειρουργικής επέμβασης, η οποία αναγόταν στην καθοδήγηση του θεού. Σαφώς όλη η περιοχή συντελούσε στην απόλυτη ίαση του κάθε επισκέπτη-ασθενή.

Κάθε δραστηριότητα, η οποία λάμβανε χώρα στην Επίδαυρο, είχε σκοπό να εναρμονίσει το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα του ανθρώπου.

Έτσι η μουσική, το θέατρο, η ανάγνωση των φιλοσοφικών κειμένων προετοίμαζαν την ψυχή ώστε να επιτευχθεί η τελική ίαση του σώματος και έτσι αντιλαμβανόμαστε πως το Ασκληπιείο, ως σύνολο, θεωρήθηκε ο τόπος όπου, επίσημα, γεννήθηκε η ιατρική.

Η αρχιτεκτονική του Ασκληπιείου παραμένει αξιοθαύμαστη.

  • Η Θόλος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου έχει έως και σήμερα την φήμη του τελειότερου κυκλικού οικοδομήματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.
  • Το κτίσμα δηλαδή, ήταν κυκλικό αφού η διαρρύθμιση του ιερού λέγεται πως εξυπηρετούσε στην αυτοσυγκέντρωση του ασθενούς και στην άντληση δυνάμεων από τον εσώτερο κόσμο του.
  • Αν και το κυκλικό σχήμα του κτιρίου, συνήθως χαρακτηρίζει ταφικά οικοδομήματα όπως η και λαβυρινθώδης μορφή υπογείου με τους σκοτεινούς διαδρόμους, θεωρούμε πως παραπέμπει στον γήινο χαρακτήρα του Ασκληπιού, επιτρέποντας την ερμηνεία της Θόλου ως κτίριο που στέγαζε την υπόγεια κατοικία του Θεού. Εξάλλου, σύμφωνα με το μύθο, ο Θεός θεράπευε τους πιστούς του μέσα από τη γη.

epidavros

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ευρήματα που έχουν σωθεί ως και σήμερα στην περιοχή μείνετε συντονισμένοι, καθώς ακολουθεί και το δεύτερο μέρος του άρθρου μας.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.