Σάμος: Μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Η Σάμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα τοποθετείται ανατολικά του Ικάριου Πελάγους. Το κοντινότερο σημείο του νησιού με την Τουρκία είναι κάτι μικρότερο από 2 χιλιόμετρα, γεγονός που το καθιστά γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση. Είναι διάσημο για τα πανέμορφα καταπράσινα φυσικά τοπία του, για το ήπιο κλίμα του και το πρόσφορο έδαφος αλλά και για γεγονός πως κρατά το τουριστικό ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης αρχαιολογικής και μυθολογικής του προϊστορίας.

Samos view

Από τις αρχαίες πηγές η Σάμος εμφανίζεται με πολλά ονόματα όπως Υδρήλη, λόγω των πηγών της, Μελάμφυλλος, Μελάνθεμος, Φυλλίς και Ανθεμίς, για την πλούσια και ενδιαφέρουσα χλωρίδα της που τη χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα, και Δόρυσσα, Δρυούσα και Κυπαρισσία για τα δέντρα της, που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη της ναυπηγικής τέχνης του νησιού. Πιθανότατα, τα περισσότερα από αυτά τα ονόματα να ήταν απλώς επίθετα, αφού, παράλληλα, το όνομα Σάμος εμφανίζεται σταθερά στις αρχαίες πηγές και μάλλον προέρχεται από μια αρχαία ρίζα –sama- που σημαίνει τόπο με ψηλά βουνά. Συναντάται επιπλέον μία μεταγενέστερη παρετυμολογική αιτιολογική παράδοση, που ερμηνεύει το όνομα από τον Σάμο, γιο του Αγκαίου, του πρώτου μυθικού οικιστή του νησιού.

samos-boat

Η Σάμος έγινε ένα από τα 12 μέλη της Ιωνικής Δωδεκάπολης, που δημιουργήθηκε στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. όπου γνώρισε την μεγαλύτερη της ναυτική και εμπορική δύναμη και έτσι γύρω στο 650 π.Χ. ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα στο Αιγαίο λόγω της προνομιακής θέσης της. Το νησί ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τα κρασιά αλλά και τα κεραμικά του, που τα εξήγαγε, ενώ εισήγαγε υφάσματα από το εσωτερικό της Μικράς Ασίας και ως αποτέλεσμα ανέπτυσσε έντονο διαμετακομιστικό εμπόριο.

Οι Σάμιοι άνοιξαν εμπορικές οδούς με την Αίγυπτο, την Κυρήνη, την Κόρινθο αλλά και με τη Μαύρη Θάλασσα. Αν και το εμπόριο την βοήθησε σημαντικά να αναπτυχθεί ήταν αυτό που έφερε και τη ρήξη με την εμπορική αντίπαλο Μίλητο. Το νησί κρίνεται αξιοσημείωτης διασημότητας και συγκεντρώνει κάθε καλοκαιρινή σεζόν πλήθος επισκεπτών που θέλουν να το εξερευνήσουν για την άγρια ομορφιά και τις ονειρεμένες τοποθεσίες του, αλλά και για τους αρχαιολογικούς και μνημειακούς χώρους και πολλά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της UNESCO.

samos-sea

Τα πιο σημαντικά είναι: Ηραίον Σάμου, το Ευπαλίνειο Όρυγμα που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο στην αρχαία σήραγγα που μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο ως το Αμφίστομο όρυγμα, το Σπήλαιο του Πυθαγόρα στους πρόποδες του Κέρκη που σύμφωνα με την παράδοση κατέφυγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος Πυθαγόρας, το Αρχαίο Θέατρο καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου και η Αρχαιολογική Συλλογή Πυθαγορείου. Η Αρχαιολογική Συλλογή του Πυθαγορείου που στεγάζεται στο ισόγειο του δημαρχιακού κτιρίου.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του άρθρου με τις σημαντικότερες πληροφορίες για το Ηραίον της Σάμου που αποτελεί το πιο σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο του νησιού.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.