Ηραίο Σάμου: Ένα εκπληκτικό μνημείο

Το Ηραίο της Σάμου είναι ένα μνημείο εγγεγραμμένο στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς του φορέα UNESCO.

greece-samos

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Σάμος ήταν το νησί στο οποίο γεννήθηκε η θεά Ήρα, γι’ αυτό ο αξιοθαύμαστος ναός – Ηραίον – ήταν αφιερωμένος σε αυτήν. Η Ήρα λατρευόταν στη Σάμο από τη μυκηναϊκή εποχή και στο χώρο του Ηραίου υπήρχε από τότε βωμός και ιερό. Με βάση τον μύθο, στην όχθη του ποταμού κάτω από μια λυγαριά γεννήθηκε η θεά και έτσι θεωρήθηκε ως το ιερό δέντρο της Ήρας. Η ίδρυση του Ιερού στο συγκεκριμένο χώρο δημιουργούσε διαρκώς προβλήματα στατικής επάρκειας στους ανεγειρόμενους ναούς. Η εμμονή των αρχαίων Σαμίων να χτίζουν τους ναούς προς τιμήν της θεάς Ήρας στην ίδια θέση, μαρτυρά περίτρανα την στενή σχέση της λατρείας της θεάς με το συγκεκριμένο σημείο.

olive-trees-samos

Σήμερα, στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας που θεωρείται από τους μεγαλύτερους ναούς της εποχής με δικαίωμα παροχής ασύλου. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα «ο μέγιστος νηός ων ημείς ίδωμεν», δίπτερος, ιωνικού ρυθμού, με 155 γιγαντιαίες κολόνες. Η μία και μοναδική που παραμένει όρθια σήμερα, σώζεται στο μισό ύψος και αποτελεί το χαρακτηριστικό δείγμα του μεγαλειώδους αυτού αρχαίου συμπλέγματος. Ακόμη, το Ηραίον καθιερώθηκε από τους γεωμετρικούς χρόνους ως ιερός τόπος και παρέμεινε έτσι, μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή.

Η Σάμος αποτέλεσε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο και γενέτειρα σπουδαίων φιλοσόφων και επιστημόνων, όπως ο μαθηματικός Πυθαγόρας, ο αστρονόμος Αρίσταρχος, ο ποιητής Σιμωνίδης, ο φιλόσοφος Επίκουρος και πολλοί άλλοι.

samos-church

Αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα όλων των παραπάνω και πως το Ηραίο της Σάμου αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Ελλάδας και γι αυτόν τον λόγο το 1992, η αρχαία πόλη Σάμου στο Πυθαγόρειο και το Ηραίο, κηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Το νησί της Σάμου κρατά απαράμιλλα το ενδιαφέρον της τουριστικής κίνησης στην χώρα μας συνδυάζοντας όλα όσα θα ήθελε κάποιος να δει στις διακοπές του και υπόσχεται και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη να του χαρίσει μοναδικές εμπειρίες ταξιδεύοντας από τα βάθη της αρχαιότητας στο σήμερα.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.