Δήλος: Το μικρό απολλώνιο νησί με τη μεγάλη παγκόσμια διάκριση

Η Δήλος είναι η μικρή νήσος που τοποθετείται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, δυτικά της Μυκόνου. Παρόλο το μικρό της μέγεθος, και που γεωλογικά φαίνεται να δημιουργήθηκε είτε από κάποια ηφαιστειακή δραστηριότητα που αναδύθηκε στην επιφάνεια, είτε να αποκαλύφθηκε μετά την υποχώρηση της επιφάνειας των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή, είναι ένα νησί που έχει φοβερό μυθολογικό υπόβαθρο και αποτελεί ηχηρά ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας.

Το όνομα της νήσου φαίνεται να οφείλεται στο αρχαίο ελληνικό ρήμα «δηλόω» που σημαίνει καταφανής ή φανερωμένος-η και κατ’ επέκταση διαυγής. Βέβαια, μυθολογικά παρουσιαζόταν ως ένας αόρατος βράχος ο οποίος κινούνταν ακανόνιστα μέσα στη θάλασσα και ονομαζόταν Άδηλος ώσπου ο Ποσειδώνας, που τέθηκε από τον Δία ως προστάτης της τιτανίδιας παραολύμπιας θεάς Λητώς που την κυνηγούσε η Ήρα, διότι εγκυμονούσε την Άρτεμις και τον Απόλλωνα, αγκυροβόλησε το νησί και το μετονόμασε σε Δήλο. Έτσι, ετυμολογικά, το όνομα Δήλος επικροτείται και από τις 2 απόψεις, είτε αυτή της αιφνίδιας ανάδυσης, είτε της αποκάλυψης, λουσμένη από το απολλώνιο φως όπως παραδέχεται και ο σχετικός ομηρικός ύμνος.

ruins-dilos

Ο μύθος, λοιπόν, θέλει την Δήλο να είναι το νησί που έφερε στην ζωή τους δύο ολύμπιους θεούς, τον Απόλλωνα και την Άρτεμις, γεγονός που την καθιστά ιερή και διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη ιστορικά, είναι υψίστης σημασίας αφού σε εκείνο το σημείο δημιουργήθηκε η Αθηναϊκή Συμμαχία, η ένωση ανεξάρτητων και ισότιμων κρατών καθώς και το συμμαχικό ταμείο μέχρι το 454 π.Χ., το οποίο έπειτα μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Η Δήλος ήταν εκείνη που είχε τον ηγετικό ρόλο και την ανάλογη διάθεση.

Μετέπειτα στα ρωμαϊκά χρόνια το νησί απέκτησε ακόμη περισσότερη δύναμη, ως κέντρο εμπορίου, συνυφασμένη με την εικόνα ενός σπουδαίου μεσογειακού λιμανιού, έχοντας την δυναμική του χρήματος και συγκεντρώνοντας ισχυρούς πόλους της οικονομίας.

greece-delos

Όλος ο πλούτος βέβαια που συγκεντρώθηκε στο νησί και οι φιλικές σχέσεις των Δηλίων με τη Ρώμη ήταν η κύρια αιτία της καταστροφής της. Η Δήλος καταστράφηκε και λεηλατήθηκε δυο φορές: το 88 π.Χ. από τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, που ήταν σε πόλεμο με τους Ρωμαίους, και το 69 π.Χ. από τους πειρατές του Αθηνόδωρου, σύμμαχου του Μιθριδάτη. Με τη δεύτερη καταστροφή φτάνει σε σημείο εγκατάλειψης όπου παρέμεινε ερημωμένη εντελώς για πολλούς αιώνες.

Δήλος

Οι ανασκαφές όπου άρχισαν το 1872 και συνεχίζονται ακόμη, έχουν αποκαλύψει ένα μεγάλο μέρος της κοσμοπολίτικης ελληνιστικής πόλης. Μάλιστα, έχουν φέρει στο φως πλήθος αγγείων, ειδωλίων, γλυπτών και επιγραφών που φυλάσσονται και διατηρούνται εντός του μουσείου της Δήλου, καθώς και το Ιερό του Απόλλωνα.

Συν τοις άλλοις, η Δήλος ανακηρύχθηκε το 1990 από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς καθώς κατέχει έναν ιδιαίτερα εκτεταμένο και πλούσιο αρχαιολογικό χώρο.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του άρθρου με τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού σε ένα tour όπου κάθε επισκέπτης έχει την δυνατότητα να αδράξει την μοναδικότητα που προσφέρει η Δήλος, αυτό το ιερό ιστορικό νησί του τόπου μας!

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece, Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.