Δήλος: Τα σημαντικότερα αξιοθέατα

Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο μας άρθρο, η Δήλος ανακηρύχθηκε το 1990 από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς λόγω της πλούσιας αρχαιολογικής της έκτασης. Με την έννοια αυτή, νοείται πως πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος φυσικός νησιωτικός αρχαιολογικός χώρος, τόσο μεγάλης σπουδαιότητας. Κανένα νησί, δηλαδή στο κόσμο δεν φιλοξενεί τόσα πολλά και μνημειώδη κειμήλια αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και αιώνων της μεγάλης ελληνικής τέχνης, σε μια έκταση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως αρχαιολογικός χώρος χωρίς άλλες δραστηριότητες.

ruins-dilos

Και αυτό ακριβώς συμβαίνει, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται αφού σε αυτό το τόσο σπουδαίο μέρος κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται και δεν κανένας δεν πεθαίνει. Σήμερα κατοικείται εξολοκλήρου από 24 ανθρώπους, το προσωπικό που εργάζεται στους αρχαιολογικούς χώρους.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα που μπορεί κάθε επισκέπτης να εξερευνήσει στη Δήλο σε ένα ιστορικό ταξίδι στον χρόνο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας ακολουθούν παρακάτω:

  • Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου: Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και μοναδικό σε ότι αφορά τον ιδιωτικό βίο στην ελληνιστική εποχή.
  • Το Άνδηρο των Λεόντων: Ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο στη Δήλο. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό δρόμο με μαρμάρινα λιοντάρια, που κατασκευάστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους Ναξιώτες. Τα λιοντάρια είναι αντίγραφα, καθώς τα αυθεντικά φυλάσσονται στο μουσείο του νησιού.
  • Ο ναός της Ίσιδος: Από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της Δήλου που κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Κύνθου. Το άγαλμα της θεάς, προστάτιδας των ναυτικών, σώζεται ακόμα στο εσωτερικό του.
  • Το αρχαίο θέατρο: Η αρχική ξύλινη κατασκευή αντικαταστάθηκε από τη σημερινή λίθινη κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. Το θέατρο μπορούσε να εξυπηρετήσει πάνω από 5.000 θεατές και πρόσφερε εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα του Αιγαίου.
  • Η Συνοικία του Θεάτρου: Η πιο παλιά συνοικία του οικισμού, με την οικία της Κλεοπάτρας και του Διοσκουρίδη να ξεχωρίζει.
  • Η Οικία του Διονύσου: Με το περίφημο ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει τον θεό Διόνυσο πάνω σε μία τίγρη. Εξαιρετικά ψηφιδωτά δάπεδα σώζονται και στις οικίες των Προσωπείων, των Δελφινιών και των Τριτώνων.

Δήλος

Το δέος που θα νιώσει κάθε επισκέπτης που θα βρεθεί σε αυτόν τον ιερό τόπο, ολοκληρώνεται με την ανάβαση στην κορυφή του Κύνθου, του ψηλότερου λόφου της Δήλου. Η θέα που απλώνεται μαγικά στον ορίζοντα κόβει την ανάσα και επεκτείνει στο άπειρο την μοναδική αυτή εμπειρία. Αξίζει και με το παραπάνω λοιπόν αυτή η επίσκεψη στο ονειρεμένο νησί της Δήλου με την πολύτιμη ιστορική και αρχαιολογική της υπόσταση!

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.