Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα

Το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1986 ήταν ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα. Τοποθετείται στο κέντρο της Πελοποννήσου, στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας και πιο συγκεκριμένα μεταξύ των συνόρων Αρκαδίας κι Μεσσηνίας σε υψόμετρο 1130 μ. Ο ναός δεσπόζει επιβλητικά επάνω στο όρος Κωτίλιο και αποτελεί μέχρι και σήμερα μοναδικό αριστούργημα αρχαίας αρχιτεκτονικής και ιστορίας.

Επικούριος Απόλλων II

Ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα  υποστηρίζουν πως  ο συγκεκριμένος ναός αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι σύμφωνα με τον Παυσανία, το προσωνύμιο επικούριος, αποδίδεται στο γεγονός ότι  βοήθησε τους Φιγαλείς να ξεπεράσουν την επιδημική νόσο που είχε πλήξει τον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ.). Βέβαια, ανάμεσα στην πληθώρα ευρημάτων στον ναό ,προκαλούν εντύπωση το πλήθος των όπλων, ιδιαίτερα των αμυντικών, που προφανώς προσφέρονταν στο Θεό Απόλλωνα και πρόκειται για μια ακόμη δικαιολογημένη απόδοση του εν λόγω προσωνυμίου, πως ίσως βοήθησε τους Φιγαλείς να αντιμετωπίσουν το 659 π.Χ. τους Σπαρτιάτες κατά τη διάρκεια του Β’ Μεσσηνιακού πολέμου. Προφανώς, λοιπόν, ο θεός λατρευόταν και ως πολεμικός θεός, γι’ αυτό και η πληθώρα των αναθημάτων.

naos-apollwna

Πρόκειται για έναν Ναό θαύμα των αρχαίων επιστημών και αυτό γιατί περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας, όση είναι και η ετήσια μετάπτωση των ισημεριών, με στόχο να βλέπει συνεχώς το ίδιο αστρικό σημείο Σείριος, το άστρο του Κυνός.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Απόλλων έφυγε από αυτό το ναό και εγκαταστάθηκε σε αυτό το άστρο, από το οποίο κατάγεται, ενώ ο ναός παρέμεινε έτσι προσανατολισμένος ώστε να μπορεί να επιστρέψει ο θεός όποτε το θελήσει.

Η βάση του ναού είναι  μοναδική στον κόσμο, διότι λόγω της μελετημένης κλίσης της, επιτρέπει στον ναό να ολισθαίνει πάνω σε αυτή κάθε χρόνο, όπως προαναφέραμε. Για να το κατορθώσει ο ναός αυτό, τοποθετήθηκε πάνω στην βάση ένα στρώμα αργίλου, ένα στρώμα από βότσαλα θαλάσσης και πολλές στρώσεις από πλάκες που ενώθηκαν μεταξύ τους με ανοξείδωτους σιδερένιους συνδετήρες και στο άνοιγμα τους έχυσαν μόλυβδο για να κρατά τους κραδασμούς. Πάνω σε αυτά, τοποθετήθηκαν οι πλάκες των θεμελίων του ναού ενώ κάτω από τη βάση έχουν βρεθεί τούνελ που κρατούσαν τον άξονα του ναού. Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο και ο ναός τοποθετήθηκε έκκεντρα πάνω σε αυτή με προσανατολισμό που πάλι θεωρείται παράξενος διότι δεν ακολουθεί τον συνήθη προσανατολισμό του άξονα ανατολής – δύσης αλλά βορρά-νότου.

Επικούριος Απόλλων

Συν τοις άλλοις είναι μάλιστα και το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που συνδυάζει και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της εποχής. Ακόμη, κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο, μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς. Γι αυτό βέβαια τον αποκαλούν συχνά και Παρθενώνα της Πελοποννήσου.

Ο Ναός είναι αδιαμφισβήτητα ένα τρανό χαρακτηριστικό της μεγαλοφυΐας των προγόνων μας και αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις φθορές και τις λεηλασίες που υπέστη, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να διατηρεί με εντυπωσιακή ακρίβεια την προκαθορισμένη του τροχιά και να αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά με αμέριστο δέος και φοβερό επιστημονικό ενδιαφέρον.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.