Ρόδος: Η αρχαιότερη Μεσαιωνική Πόλη της Ελλάδας (Μέρος Β’)

Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι η Ρόδος. Τοποθετείται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων ενώ παράλληλα αποτελεί και την πρωτεύουσα τους.

Η ονομασία του νησιού, από την αρχαία εποχή, έχει επικρατήσει από τον συσχετισμό του με το ομώνυμο λουλούδι, το οποίο οι αρχαίοι κάτοικοι υιοθέτησαν ως έμβλημα του θεού Ηλίου και μοιάζει αρκετά με το τριαντάφυλλο.

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών και συγκαταλέγεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.

Το κάστρο της Ρόδου όπου πρόκειται για ολόκληρη την μεσαιωνική πόλη περιβαλλόμενη από τείχη, είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και πιο ιστορικά κάστρα του κόσμου. Η σημερινή του μορφή οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στους Ιωαννίτες Ιππότες ή αλλιώς τους ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη που κατείχαν το νησί από το 1309 έως το 1522. Αξίζει να σημειώσουμε πως η πόλη υπήρξε η «αυλαία» σε δύο από τις πιο σημαντικές πολιορκίες της παγκόσμιας ιστορίας: η πρώτη από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή το 305 π.X. και η δεύτερη από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1522, μια πολιορκία που σήμανε το τέλος της εποχής των παραδοσιακών κάστρων αλλάζοντας το τοπίο των Ευρωπαϊκών οχυρώσεων.

Η Ρόδος είναι ένα νησί με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο και αυτό το συναντάμε σε κάθε γωνιά του νησιού. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών αφού κάθε κατακτητής που πέρασε άφησε εμφατικά το αποτύπωμα του. Όλα τα στοιχεία που επικρατούν, συνθέτουν την μακραίωνη πολυτάραχη ιστορία, κουλτούρα και παράδοση της Ρόδου σε ένα ειδυλλιακό τοπίο που θα μείνει αξέχαστο σε κάθε επισκέπτη.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.