Ρόδος: Η αρχαιότερη Μεσαιωνική Πόλη της Ελλάδας (Μέρος Α’)

Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι η Ρόδος. Τοποθετείται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων ενώ παράλληλα αποτελεί και την πρωτεύουσα τους. Η ονομασία του νησιού, από την αρχαία εποχή, έχει επικρατήσει από τον συσχετισμό του με το ομώνυμο λουλούδι, το οποίο οι αρχαίοι κάτοικοι υιοθέτησαν ως έμβλημα του θεού Ηλίου και μοιάζει αρκετά με το τριαντάφυλλο.

This slideshow requires JavaScript.

Γι’ αυτό και τα νομίσματα της Ρόδου παρίσταναν από το ένα μέρος το κεφάλι του Ήλιου και από το άλλο το Ρόδον. Πιστεύεται ότι αυτό έδωσε το όνομα του στη Ροδία, μια από τις Ωκεανίδες, η οποία παντρεύτηκε το θεό Ήλιο.

Το νησί κρατά σταθερά το τουριστικό ενδιαφέρον αφού είναι ο δημοφιλέστατος προορισμός λόγω της ιστορικής του σημασίας και έντονων αντιθέσεων που επικρατούν. Οι πανέμορφες ακρογιαλιές, τα ορεινά πευκόφυτα βουνά, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μεσαιωνικά στοιχεία που το απαρτίζουν, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών δημιουργώντας τις ιδανικότερες συνθήκες όπου κάθε προσδοκία μπορεί να ικανοποιηθεί.

This slideshow requires JavaScript.

Σήμα κατατεθέν της και πρωτεύουσα της Ρόδου είναι η αρχαία Μεσαιωνική Πόλη της. Είναι χτισμένη ημικυκλικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι και ιδρύθηκε το 408 π.Χ..

  • Αποτελείται από την οχυρωμένη μεσαιωνική (παλιά) πόλη και τη νέα πόλη με τα παλιά, νεοκλασικά αλλά και νεότερα κτήρια.
  • Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου δεσπόζει το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Καστέλλο, ένα από τα πρώτα κτήρια που κατασκεύασαν οι ιππότες, η οδός Αριστοτέλους, που οδηγεί ανατολικά στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και η οδός Σωκράτους, ο πολυσύχναστος δρόμος της παλιάς αγοράς.
  • Στη κορυφή της Σωκράτους υπάρχει το Σουλεϊμανιέ Τζαμί, που έχτισε ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν αμέσως μετά την κατάληψη της Ρόδου.
  • Στο σημείο όπου η οδός Σωκράτους συναντιέται με την οδό Ορφέως βρίσκεται ο Πύργος του Ρολογιού, που έχτισε ο Φεχτί Πασάς το 1857 και σήμερα λειτουργεί ως μπαρ και προφέρεται για μια μαγευτική θέα από ψηλά.
  • Αυτό μεσαιωνικό τοπίο, πλαισιώνεται από την διάσημη Οδό των Ιπποτών που έχει αποκατασταθεί πιστά στη μορφή που είχε τα μεσαιωνικά χρόνια. Κατά μήκος της βρίσκονταν οι οικίες όσων συγκροτούσαν το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.

This slideshow requires JavaScript.

Έξω από τα τείχη της πόλης εκτείνεται η Νέα Πόλη, με τα εντυπωσιακά κτήρια από την περίοδο της Ιταλικής κατοχής, όπως το Ταχυδρομείο, η Νομαρχία, το Δημαρχείο, το Εθνικό Θέατρο και η Εκκλησία του Ευαγγελισμού.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.