Λίμνη Πλαστήρα: Απόδραση στη μικρή Ελβετία της Ελλάδας

Η Λίμνη Πλαστήρα τοποθετείται στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα στην θεσσαλική πεδιάδα, κοντά στην πόλη της Καρδίτσας. Κατέχει ιδιαίτερα προνομιακή θέση καθώς απέχει 325χλμ. από την Αθήνα και 230χλ. από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για έναν υπέροχο προορισμό, ασύγκριτης ομορφιάς, που χάνεσαι στο βαθυπράσινο χρώμα του ορίζοντα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας και δημιουργήθηκε στην περιοχή, όπου κατά την αρχαιότητα κυλούσε ο Ταυρωπός ποταμός και συναντούσε νοτιότερα τον ποταμό Αχελώο. Πηγή έμπνευσης της τεχνητής λίμνης Πλαστήρας, από όπου πήρε και το όνομα της, είναι ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας.

This slideshow requires JavaScript.

Γέννημα θρέμμα της Καρδίτσας, με έντονη δράση σε κρίσιμες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, γνωστός και με το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλάρης», ο Πλαστήρας βρίσκεται πίσω από την σύλληψη της ιδέας και τον σχεδιασμό της ομώνυμης λίμνης που κατασκευάστηκε το 1959 και αποτελεί έως και σήμερα καθοριστικό σημείο αναφοράς της οικονομικής, τουριστικής και κοινωνικής ζωής του Νομού. Επιπρόσθετα, συνέλαβε το σχέδιο για την κατασκευή του φράγματος του Ταυρωπού και επιτάχυνε τις διαδικασίες για την υδροηλεκτρική αξιοποίηση του ποταμού Μέγδοβα και έτσι άρχισαν οι υπόλοιπες εργασίες για τη δημιουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου για να μεταβληθεί λίγο αργότερα η άλλοτε άγονη έκταση της περιοχής σε Γη της Επαγγελίας.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας αποτέλεσε υπόδειγμα ανθρώπου και αγαπήθηκε πολύ από τον λαό για τα αναρίθμητα ψυχικά προτερήματα και τις ικανότητες του και την διακριτική προσφορά του μισθού του σε φτωχούς. Εύλογα, λοιπόν, η λίμνη οφείλει το όνομα της σε αυτόν τον ικανότατο αξιωματικό, άξιο επαναστατικό ηγέτη και ακέραιο πολιτικό.

Η λίμνη καταλαμβάνει έκταση 25.000 στρεμμάτων με το βάθος της να φτάνει περίπου 65μ. και σε συνδυασμό με το φράγμα, που είναι μία εντυπωσιακή κατασκευή με μήκος 220μ. και ύψος 83μ., δημιουργεί ένα ειδυλλιακό τοπίο. Μάλιστα, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που η ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό οικοσύστημα έχει τόσο θετικά αποτελέσματα.

This slideshow requires JavaScript.

Αν και τεχνητή, έχει μετουσιωθεί εντυπωσιακά στο γύρω φυσικό περιβάλλον της, που αποτελείται από τις τριγύρω βουνοκορφές του οροπεδίου της Νεβρόπολης, με τα ποικίλα αιωνόβια έλατα, τις οξιές και τις καστανιές που κάνουν το περιβάλλον μαγευτικό. Η περιοχή αποτελεί σημείο έλξης όλες τις εποχές του χρόνου για όλα τα ενδιαφέροντα. Προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση στην φύση σε κάθε επισκέπτη αλλά είναι εξίσου ιδανικός προορισμός για περιπετειώδη δραστηριότητες στις πλαγίες και τα δάση τριγύρω.

Τα υδάτινα σπορ, το ψάρεμα, το ποδήλατο βουνού, η ιππασία, η πεζοπορία και η ορειβασία καθώς και το αλεξίπτωτο πλαγιάς και η τοξοβολία είναι κάποιες από τις αθλητικές δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε σε αυτό το κατάφυτο πανέμορφο περιβάλλον με φόντο την υπέροχη αντανάκλαση των γαλανών νερών της λίμνης.

This slideshow requires JavaScript.

Εν κατακλείδι, η Λίμνη Πλαστήρα έχει σκοπό να σας μαγέψει όποια εποχή και αν θελήσετε να την επισκεφθείτε. Έχει πολλά καταλύματα στα γύρω παραδοσιακά χωριά για να σας φιλοξενήσει , ενώ στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής έχετε την ευκαιρία να γευτείτε όλα τα νόστιμα εδέσματα της τοπικής κουζίνας. Είναι βέβαιο λοιπόν πως με την κατάλληλη παρέα και διάθεση για εξερεύνηση, το μέρος προσφέρεται ώστε να σας χαρίσει μοναδικές εμπειρίες εξόρμησης στην πανέμορφη αυτή φυσική τοποθεσία με εγγυημένη επιστροφή στο μέλλον. Εμείς λέμε ένα τεράστιο ναι στην απόδραση σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο! Εσείς ακόμη;

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.