Οινοτουρισμός στη Κρήτη (Μέρος Β’)

Εν συνεχεία του άρθρου μας με τα καλύτερα οινοποιεία της Κρήτης, περνάμε σήμερα στο δεύτερο μέρος με 3 ακόμη αμπελώνες του νησιού που αξίζει να επισκεφτούμε, όπως σας υποσχεθήκαμε.

Κτήμα Λυραράκης

Το Κτήμα Λυραράκης δε θα μπορούσε να λείπει από την λίστα μας μιας. Πρόκειται για ένα οικογενειακό οινοποιείο που παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας από το 1966 με έμφαση στις σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου και καλύπτει έκταση 140 στρεμμάτων σε ασβεστολιθικά χαλικώδη εδάφη με μέσο υψόμετρο 550 μέτρων. Η οικογένεια εγγυάται την αναβίωση 2 αρχαίων κρητικών ποικιλιών, της Δάφνης και του Πλύτου, ενώ ένας τρίτος «θησαυρός αμπελώνα», όπως πολύ σωστά τον αποκαλούν, το γηγενές Μελισσάκι, προστέθηκε πρόσφατα στην γκάμα τους.

This slideshow requires JavaScript.

Παράλληλα δίνουν έμφαση στις μονοποικιλιακές οινοποιήσεις αυτοχθόνων ποικιλιών όπως τις Βηλάνα, Μοσχάτο Λευκό αλλά και το Κοτσιφάλι, το Μαντηλάρι και το Μοσχάτο μαύρο. Το πανέμορφο αυτό κτήμα είναι περιτριγυρισμένο από το ειδυλλιακό περιβάλλον των αμπελώνων και των βουνών του Λασιθίου και προσφέρει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να απολαύσουν τη φύση και να ανακαλύψουν τις τοπικές ποικιλίες και τα κρασιά που διακρίνονται από τη μοναδικότητα της καταγωγής και της κληρονομιάς τους.

Οινοποιείο Δουλουφάκης

Ακόμη ένα αγαπημένο οινοποιείο στην περιοχή της Κρήτης έχει το όνομα Δουλουφάκης, ένα οινοποιείο που συνεχίζει την οινική του πορεία για τέταρτη πλέον γενιά και τοποθετείται στο χωριό Δάφνες, κοντά στο Ηράκλειο. Με έναρξη παραγωγής το 1930 έως σήμερα η οικογένεια αναπτύσσει μονοποικιλιακούς αμπελώνες από κρητικές ποικιλίες, όπως το Λιάτικο, το Βιδιανό και διεθνείς ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon και Chardonnay.

douloufakis-greek-wines

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, πως διαθέτει και βιολογική καλλιέργεια με πέντε πιστοποιημένες ετικέτες ως προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Με μια επίσκεψη θα αντιληφθεί κανένας το μεράκι, την αφοσίωση και την αγάπη της οικογένειας Δουλουφάκη για την ελληνική γη και αμπελουργία γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα και από την εμπορική τους παρουσία στον ελλαδικό χώρο, από τις εξαγωγές τους σε τρίτες χώρες καθώς και από τις διακρίσεις τους σε διεθνείς διαγωνισμούς που συνεχίζονται ως και σήμερα.

Κτήμα Πατεριανάκη

Κλείνουμε με το Κτήμα Πατεριανάκη που βρίσκεται μόλις 18 χλμ  από την πόλη του Ηρακλείου Κρήτης, στην έξοδο του χωριού Μελέσσες Πεδιάδος του Δήμου Ν. Καζαντζάκη. Σε υψόμετρο 650μ., δημιουργήθηκε μια σύγχρονη μονάδα βιολογικής καλλιέργειας παραδοσιακών Κρητικών  και ξένων ποικιλιών οινοποίησης, εμφιάλωσης αλλά και φιλοξενίας. Αξιόλογο είναι το γεγονός πως η περιοχή χαρακτηρίζεται ως βιολογικά ευαίσθητη και πληροί όλες τις προϋποθέσεις της βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας, διασφαλίζοντας την ποιότητα και τη μοναδικότητα των προϊόντων που παράγονται στο Κτήμα Πατεριανάκη.

paterianakis

Φυσικά έχει πιστοποιηθεί ως προς τη βιολογική καλλιέργεια από τον οργανισμό ΔΗΩ, επίσημο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης  παραγωγής βιολογικών προϊόντων μιας και ξεκίνησε πρώτο στην Κρήτη την παραγωγή οίνων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Η οικογένεια Πατερινάκη συνεχίζει ακάθεκτη το πολύτιμο αυτό έργο με αμέριστη αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον προσφέροντας σε όλους του οινόφιλους μοναδικές γευστικές οινικές εμπειρίες.

Ο στόχος της οινοποιίας όλων των αμπελώνων του νησιού είναι να θέσουν τις βάσεις για την περαιτέρω ανάδειξη του κρητικού κρασιού παγκοσμίως μέσα οπό την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Η Κρήτη είναι μια περιοχή που φημίζεται για το οικοσύστημα της αλλά και για την παράδοση της στην αμπελοκαλλιέργεια και βέβαια έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αναδείξει τις δυναμικές των ντόπιων ποικιλιών και μέσα από σημαντικές διακρίσεις να κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό τις δυνατότητες του κρητικού αμπελώνα.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.