Πρέσπες: Ταξίδι σε τριεθνή προορισμό εντός Ελλάδας γίνεται;

Φυσικά και γίνεται και εκεί θα ταξιδέψουμε σήμερα.

Ο λόγος για τις Πρέσπες που αποτελούν διάσημη ορεινή λιμναία περιοχή στα ΒΔ σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Έτσι, δημιουργείται αυτό το τριεθνές σημείο όπου γεωγραφικά τα σύνορα αυτών των τριών χωρών συναντιούνται.

Πρέσπες-Λίμνη

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Πρεσπών  τοποθετείται στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας που με την σειρά της ανήκει στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και προέκυψε από την συνένωση του Καποδιστριακού Δήμου Πρεσπών με την Κοινότητα Κρυσταλλοπηγής.

Οι λίμνες βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων η Μικρή Πρέσπα και περίπου 852 μέτρα η Μεγάλη. Τις περιβάλουν οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα ανατολικά και του Τρικλαρίου νότια, ενώ βόρεια ο ορεινός όγκος του Ξεροβουνίου και της Γκαλιτσίτσας, χωρίζει την Αχρίδα από την Μεγάλη Πρέσπα.

Η Μεγάλη Πρέσπα, αποτελεί την 3η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων και υπό τον μεγάλο ορεινό όγκο που την περιβάλλει, όπως και όλη η γύρω περιοχή, επικοινωνεί υπόγεια με την λίμνη της Αχρίδος, και κατά καιρούς την στάθμη των υδάτων τους μεταβάλλεται.

Ιστορικά, η Πρέσπα ανήκε στο έθνος των Ορεστών οι οποίοι θεωρούνταν ότι ήταν Μολοσσικής καταγωγής και συνδεόντουσαν με ηπειρωτικά φύλλα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Αντίοχος υπήρξε ο πρώτος γνωστός βασιλιάς του έθνους, ενώ υπήρξαν οι βασιλιάδες Κάρανος και ο Κοίνος. Στην περιοχή ανάμεσα στην Κορυτσά και τη Μικρή Πρέσπα, στη βόρεια Ορεστίδα, τοποθετείται το Πήλιον, που έγινε γνωστό από την διαδρομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επιπλέον, στο νησί του Αγίου Αχίλλειου της Μικρή Πρέσπας, που προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar και αποτελεί έναν από τους 11 Ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας, έχουν βρεθεί επιγραφές που μαρτυρούν το όνομα της Ορεστικής πόλης Λύκης, η οποία φαίνεται να εκτεινόταν σε νησίδα που ένωνε το νησί με την περιοχή. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, τα επιγραφικά ευρήματα ανέρχονται σε 50 και σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης βρίσκεται κάτω από τα νερά της λίμνης.

Πρέσπες-Μακεδονία

Φτάνοντας κανείς στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, έχει την δυνατότητα να αντικρύσει ένα απέραντο φυσικό κάλλος, ένα θέαμα που περιλαμβάνει υπέροχα υδάτινα σημεία, φοβερό καταπράσινο περιβάλλον με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στις δύο λίμνες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν περισσότερα από 1.500 είδη φυτών, 42 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 23 είδη ψαριών από τα οποία τα 12 είναι ενδημικά όπως το γριβάδι, το τσιρόνι, πλατίκα, ο κέφαλος κ.α. Η ορνιθοπανίδα είναι σπάνια και ιδιαίτερα σημαντική με 260 είδη, με τους αργυροπελεκάνους και τους ροδοπολεκάνους να διατηρούν στη Πρέσπα την μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής τους στο κόσμο.

Η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής είναι εντυπωσιακή, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Δρυμού ήδη από το 1974. Επομένως, όσοι επισκέπτονται τις Πρέσπες θα πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής βοηθώντας στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων της και στη διατήρηση ενός καθαρού και βιώσιμου οικοσυστήματος.

Πρέσπες-χωριό

Ο καλύτερος τρόπος να αδράξει ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη γεύση από τις Πρέσπες είναι είτε μέσω οργανωμένης πεζοπορίας στα μαγικά μονοπάτια των λιμνών και της γύρω περιοχής είτε ακόμη και με βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα που ξεκινά από το παραλίμνιο χωριό Ψαράδες και αποκαλύπτει τους κρυμμένους θησαυρούς της λίμνης, κατά μήκος της ελληνικής ακτογραμμής.

Υπάρχει πληθώρα τοποθεσιών που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στις Πρέσπες εκτός από τις λίμνες, όπως εγκαταλειμμένα χωριά, εκκλησίες, ασκητήρια και μουσεία. Μια επίσκεψη είναι σίγουρα το εφαλτήριο για πολλές ακόμη επισκέψεις στην περιοχή των Πρεσπών και της Φλώρινας. Είναι ένας τόπος πλούσιος σε ιστορία και υπέροχο φυσικό περιβάλλον που είναι βέβαιο πως θα σας μαγέψει με την μοναδικότητα του από τα πρώτα μόλις λεπτά!

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.