Οινοτουρισμός στη Κρήτη (Μέρος Α’)

Ένα από τα μεγαλύτερα και τουριστικότερα νησιά της χώρας μας είναι η Κρήτη. Πέρα από τις όμορφες τοποθεσίες, την ιστορική σημασία και την απίστευτη γαστρονομία της, η Κρήτη συνδυάζει ένα εύκρατο μεσογειακό κλίμα σε όλη την χερσόνησο λόγω των βουνών και της θάλασσας που την περιτριγυρίζουν.

crete-nature

Το πρόσφορο έδαφος και ο κλιματικός αυτός χαρακτήρας, δημιουργεί τις ιδανικότερες συνθήκες για την παραγωγή κρασιού στο νησί και μάλιστα έχουν ως αποτέλεσμα ένα φοβερό τουριστικό και γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με ευρήματα, η Κρήτη από αρχαιοτάτων χρόνων είχε αναπτύξει την οινική κουλτούρα ως νησί αφού η παραγωγή κρασιού εκτιμάται πως ξεκίνησε το 2500 π.Χ. Το κρητικό κρασί παρουσιάζει μακραίωνη παράδοση και ρίζες από τα βάθη των αιώνων και ο κρητικός αμπελώνας αποτελεί τον παλαιότερο της Ελλάδας, που με σεβασμό, αμείωτο ενθουσιασμό και ευλάβεια, γενιά προς γενιά συνεχίζει να καλλιεργεί αμπέλια εξελίσσοντας την τέχνη του οινοποιού.

Φτάνοντας στο σήμερα, που η τουριστική ζήτηση έχει στραφεί στον εναλλακτικό τουρισμό, το νησί προάγοντας την κουλτούρα του οινοτουρισμού, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις επιλογές των καταναλωτών, μιας και οι επισκέπτες προσεγγίζουν την Κρήτη όχι μόνο για αναψυχή και ξεκούραση αλλά και για τις τουριστικές δραστηριότητες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ανάγκες τους σχετικά με το κρασί.

Κρήτη-φύση

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν τα καλύτερα οινοποιεία του νησιού και ας ταξιδέψουμε στις πανέμορφες τοποθεσίες της Κρήτης μέσω του οίνου που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Μετόχι Φαντασμάτων

Ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της Κρήτης βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα λίγο έξω από το χωριό Σκαλάνι. Ο λόγος για το ένα από τα έξι οινοποιεία της εταιρείας Ιωάννη Μπουτάρη, στο κτήμα Φανταξομέτοχο, που αποτελεί ένα από τα στολίδια της αμπελουργικής ζώνης των Πεζών. Το όνομα του κτήματος αλλιώς και «Μετόχι Φαντασμάτων» οφείλεται στην προσπάθεια πρώην ιδιοκτήτη του να το διασώσει από πειρατικές επιδρομές δίνοντας τους την εντύπωση πως εκεί κατοικούν φαντάσματα. Χρονολογικά, η φύτευση του αμπελώνα είχε ξεκινήσει από την Οινοποιία Μπουτάρη το 1990.

Όσον αφορά την ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα, να σημειώσουμε πως περιλαμβάνει ντόπιες ποικιλίες όπως το Βιδιανό, η Malvasia Aromatica, το Ασύρτικο, το Κοτσιφάλι και το Μοσχάτο Σπίνας αλλά και ξένες όπως το Chardonnay και το Syrah.

Σήμερα, οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου λειτουργούν και είναι επισκέψιμες για όλους τους φίλους του κρασιού και τους δίνει την ευκαιρία να περιηγηθούν αλλά και να διανυκτερεύσουν στις πολυτελείς κατοικείς στον αμπελώνα και να δοκιμάσουν την πλούσια κάβα τρέχουσας αλλά και παλαιότερης σοδειάς μέσω της γευσιγνωσίας με την συνοδεία της πλούσιας Κρητικής κουζίνας.

This slideshow requires JavaScript.

Οινοποιείο Αμπελώνων Καραβιτάκη

Συνεχίζουμε το οινικό μας ταξίδι με ένα ακόμη εξαιρετικό οινοποιείο του νησιού και αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στα Χανιά και πιο συγκεκριμένα στα Ποντικιανά στην περιοχή Κολυμβαρίου. Εκεί μας περιμένει το οινοποιείο των Αμπελώνων Καραβιτάκη που αποτελείται από 150 στρέμματα αμπελώνων με προσεκτικά επιλεγμένα αμπελοτόπια για κάθε ποικιλία, τα οποία είναι είτε ιδιωτικά είτε με σύμβαση.

Από το 1998 ο Μανόλης Καραβιτάκης έχοντας την εμπειρία της διοίκησης της Ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών Καστελίου αναμορφώνει τους οικογενειακούς Αμπελώνες φυτεύοντας νέες ποικιλίες και παράλληλα χτίζει το σύγχρονο οινοποιείο, μια κάθετη μονάδα οινοποίησης, παλαίωσης, και εμφιάλωσης κρασιών.

Οι ποικιλίες τους είναι πολυάριθμες, εγχώριες αλλά και διεθνής τόσο στα λευκά κρασιά τους όσο και στα ερυθρά τους: από Σουλτανίνα και Sauvignon Blanc μέχρι Κοτσιφάλι και Grenache Rouge.

Το οινοποιείο διαθέτει επίσης σύγχρονο εξοπλισμό και δύο χώρους οινογνωσίας και έχει ανοιχτές τις πύλες του στους λάτρεις του κρασιού που επιθυμούν να τους γνωρίσουν.

Μείνετε συντονισμένοι διότι ακολουθεί η συνέχεια του άρθρου που επιφυλάσσει τρία εξαιρετικά οινοποιεία του νησιού που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.