Αρχαία Μεσσήνη: Ένα ταξίδι στο χρόνο σε μια ιστορική πόλη

Η Μεσσήνη ήταν αρχαία πόλη της Μεσσηνίας και τοποθετείται στο νοτιοδυτικό τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου. Πλέον βρίσκεται στο σημερινό χωριό Αρχαία Μεσσήνη, σε απόσταση 30χλμ από την πόλη της Καλαμάτας, που μέχρι και το 2002 λεγόταν Μαυρομμάτι Ιθώμης.

This slideshow requires JavaScript.

  • Η Αρχαία Μεσσήνη οικοδομήθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ύστερα από τη μάχη των Λεύκτρων, στην οποία νίκησε τους Σπαρτιάτες, εισέβαλε στη Λακωνία και ελευθέρωσε τους Μεσσήνιους από τη σπαρτιατική κυριαρχία. Η συγκεκριμένη θέση για την ίδρυση της λέγεται πως επιλέχθηκε ύστερα από την ανακάλυψη του σημείου όπου βρισκόταν η διαθήκη του Αριστομένη, Μεσσήνιου ήρωα, που έγινε με τη μεσολάβηση ιερέων και μάντεων.
  • Η πόλη πήρε το όνομά της από τη μυθική, προδωρική βασίλισσα της χώρας, που ήταν κόρη του Αργείου βασιλιά Τρίοπα και σύζυγος του Λάκωνα Πολυκάονα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η Μεσσήνη θεοποιήθηκε περί τον 10ο αιώνα π.Χ. και σταδιακά ανακηρύχθηκε σε μία από τις κύριες θεότητες της πόλης.
  • Η Αρχαία Μεσσήνη παρέμεινε το πολιτιστικό κέντρο της Μεσσηνίας μέχρι το 395 π.Χ. μέχρι η επιδρομή των Γότθων Αλάριχου έδωσε το αποφασιστικό πλήγμα στην πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για έναν σπουδαίο ιστορικό προορισμό σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο που αναδεικνύει την περιοχή και αυτομάτως την τοποθετεί σε έναν από τους top προορισμούς στην Ελλάδα.

mausoleum-ancient-messini

Ο μέσος επισκέπτης θα χρειαστεί περίπου τρεις ώρες ώστε να περιηγηθεί στον κύριο αρχαιολογικό χώρο αφού έχει έκταση περίπου 400 στρέμματα γης.

Φτάνοντας στο σημείο έχουμε την ευκαιρία από την πρώτη στιγμή να θαυμάσουμε με αμέριστο δέος όλη την αρχιτεκτονική. Η πόλη είχε τεράστιο τείχος, η περίμετρος του οποίου έφτανε τα 9 χιλιόμετρα και δύο πύλες, την Αρκαδική, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Αρχαίας Μεσσήνης και τη Λακωνική που όμως δεν έχει διασωθεί. Η βόρεια πλευρά του, κοντά στην πρώτη πύλη, διατηρείται καλύτερα και τα μέρη που σώζονται ως και σήμερα έχουν όλα τον ίδιο προσανατολισμό με κατεύθυνση Ανατολή-Δύση και με κάθετους δρόμους με κατεύθυνση Βορρά-Νότο. Αυτό συμβαίνει διότι η πόλη είναι χτισμένη με βάση το Ιπποδάμειο σύστημα, εμπνευστής του οποίου ήταν ο γεωμέτρης και αστρονόμος του 5ου αιώνα π.Χ., ο  Ιππόδαμος από τη Μίλητο.

Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το Θέατρο της Μεσσήνης που είναι το πρώτο μνημείο που συναντά κανείς στον αρχαιολογικό χώρο καθώς και την Αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης, με τις στοές της όπου εξελίσσονται ακόμη και σήμερα ανασκαφές. Προχωρώντας, ξεπροβάλλουν σταδιακά η Κρήνη της Αρσινόης, τα ιερά του Διός Σωτήρος ενώ ανατολικότερα, το Στάδιο, το Γυμνάσιο καθώς και το Ασκληπιείο που ήταν ο επιφανέστερος χώρος του αρχαιολογικού μνημείου όπου κατέχει περισσότερα από 140 βάθρα για χάλκινους ανδριάντες, πολιτικών κυρίως προσώπων, και πέντε εξέδρες που περιέβαλλαν το δωρικό ναό, τα θεμέλια του οποίου δεσπόζουν στο κέντρο του Ασκληπιείου. Αρκετά από τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται πλέον στο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης που βρίσκεται πριν από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Η συνεχής ανασκαφή της περιοχής, με σκοπό την ανάδειξη του κορυφαίου αυτού αρχαιολογικού πάρκου, κατέχει βραβείο από την Europa Nostra και οφείλεται στον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Πέτρο Θέμελη.

This slideshow requires JavaScript.

Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης στο εγγύς μέλλον, γιατί μια τέτοια εκδρομή εγγυάται περίτρανα να σας ταξιδέψει ιστορικά στον χρόνο κάτι που σίγουρα θα σας αποζημιώσει!

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.