Εναλλακτικός Τουρισμός (Μέρος B’)

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας που αφορά τις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού, θα προσθέσουμε 3 ακόμη μορφές που ακμάζουν περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

  • Μία διαδεδομένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην χώρα μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή του Γαστρονομικού τουρισμού. Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο μας άρθρο, η Ελλάδα πρωτοπορεί αρκετά χρόνια στο πεδίο του εναλλακτικού τουρισμού και αυτό μαρτυρείται από την προαναφερθείσα μορφή αφού το πρώτο εγχειρίδιο γαστρονομίας είναι ελληνικό και χρονολογείται στα τέλη 2ου αιώνα μ.Χ. Η ιεροτελεστία του παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού είναι άρρηκτα δομημένη με τα μεσογειακά τοπικά προϊόντα διατροφής που πλαισιώνουν τις βαθιές ρίζες της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Μέσω λοιπόν του γαστρονομικού τουρισμού οι επισκέπτες αναζητούν ευκαιρίες για να γνωρίσουν και να γευτούν την τοπική κουζίνα της εκάστοτε περιοχής καθώς και τα έθιμα που σχετίζονται με τις πρωτογενείς ύλες που χρειάζονται για να υλοποιηθούν οι παραδοσιακές αυτές συνταγές.
    wine-food
  • Ο Οινοτουρισμός είναι ευρέως διαδεδομένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην χώρα μας για παρόμοιους λόγους με αυτούς της Γαστρονομικής επίσκεψης. Θα μπορούσε αντιστοίχως να χαρακτηριστεί παρακλάδι του αγροτουρισμού με σημαντικές βέβαια διαφοροποιήσεις. Οι λάτρεις του οίνου απολαμβάνουν το ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο του κρασιού μέσω της παρακολούθησης της οινοπαραγωγής αλλά λαμβάνοντας μέρος και στην συγκομιδή των σταφυλιών. Εκ των υστέρων, έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις γεύσεις των κρασιών του αμπελώνα που έχουν επισκεφτεί και να μάθουν την ιστορία και πορεία του οινοποιείου που τους φιλοξενεί έτσι ώστε να έχουν μια απόλυτη και ολοκληρωμένη οινική εικόνα. Η Ελλάδα, έχει εξαιρετικό μεσογειακό κλίμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις απίστευτα πολλές ποικιλίες κρασιών στην γκάμα της και ωθείται στο να αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών στην Ευρώπη.
    wine
  • Ιδιαίτερα ανεπτυγμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού είναι ο Πολιτισμικός Τουρισμός. Με τον όρο πολιτισμικός τουρισμός νοείται το σύνολο των τουριστών που μετακινείται και ταξιδεύει μακριά από τον τόπο κατοικίας του με σκοπό να γνωρίσει την ιστορία, την τέχνη, τον τρόπο ζωής των κατοίκων, την αρχιτεκτονική και θρησκεία της περιοχής που επισκέπτεται. Αυτή η μορφή τουρισμού αφορά εκείνους που επιθυμούν να ανακαλύψουν, μαζί με τα προαναφερθέντα, τους αρχαιολογικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς του τόπου μας, που όμως δεν περιορίζονται στα γνωστά και πολυδιαφημισμένα μνημεία μας.
    delphi-cover

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO, ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο, σε παγκόσμια κλίμακα, προϊόν της τουριστικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση στην λίστα των χαρακτηρισμένων τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως.

Δελφοί: Ταξίδι στον ομφαλό της γης

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού βοηθούν την Ελλάδα να προσφέρει στους επισκέπτες της μια γεμάτη ψυχικά και πνευματικά εμπειρία πέρα από τα καθιερωμένα, αποτυπώνοντας τους την απόλυτη ελληνική εμπειρία μέσα από την φύση, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις παραδόσεις μας. Τα αποτελέσματα μόνο θετικά μπορούν να είναι, αφού η φιλοσοφία πίσω από την ιδέα του εναλλακτικού τουρισμού είναι ο ολιστικός, υγιεινός τρόπος ζωής με σεβασμό και αγάπη προς τις προσωπικές μας ανάγκες.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.