Εναλλακτικός Τουρισμός (Μέρος Α’)

Ο Εναλλακτικός Τουρισμός αποτελεί μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού στην Ευρώπη και έρχεται ως απάντηση στην επίδραση του συμβατικού τουρισμού, αποτελώντας μια επεκτατική ανάγκη έκφρασης ταξιδιωτών που έχουν εξειδικευμένα ενδιαφέροντα.

Η Ελλάδα, ως ήδη πρωτοπόρος σε αυτήν την μορφή τουρισμού εδώ και αρκετά χρόνια, έχει καταφέρει να ανταποκριθεί επαρκέστατα σε όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της χώρας μας, τον σεβασμό προς τους ντόπιους κατοίκους και την αλληλεπίδραση των επισκεπτών μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων που μπορεί κανείς να απολαύσει ταξιδεύοντας στην χώρα μας.

Επιπρόσθετα, αναγνωρίζουμε ότι προάγοντας συνεχώς τις διαφορετικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, θα καταφέρουμε να εξαλείψουμε την μονοτονία της εποχικότητας, δηλαδή να έχουμε τουρισμό όλο τον χρόνο, αναπτύσσοντας έτσι ένα κερδοφόρο εργαλείο για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας.

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν μορφές εναλλακτικού τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί περισσότερο στην Ελλάδα και θα τις ανακαλύψουμε στο σημερινό μας άρθρο μιας και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

  • Πρώτη μορφή εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί ο Οικολογικός τουρισμός. Δικαιωματικά, αφού με τέτοιο απαράμιλλο σε πλούτο φυσικό περιβάλλον η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της αειφόρα ανάπτυξης. Έτσι αυτή η μορφή τουρισμού περιλαμβάνει όλους του περιβαλλοντικούς πόρους που διαθέτουμε ως χώρα δηλαδή βουνά, ποτάμια, λίμνες κλπ. Από τις δραστηριότητες των τουριστών δε θα μπορούσαν να λείπουν οι ποικίλες προστατευόμενες περιοχές σπάνιας ομορφιάς και μάλιστα με κωδικό Natura, συγκεντρώνοντας ποικιλοτρόπως και τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον.

    This slideshow requires JavaScript.

  • Η επόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού έχει να κάνει με την άμεση επαφή με τη φύση και είναι ο λεγόμενος Αγροτικός τουρισμός. Με αυτή τη μορφή τουρισμού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στις εργασίες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και να γίνει μέρος της διαδικασίας της ανάδειξης και προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου της ελληνικής γης. Η δενδροκομία, η βιολογική γεωργία και η εκτροφή ζώων είναι ορισμένες από τις εργασίες που θα κληθεί ο επισκέπτης να φέρει εις πέρας, αποκτώντας έτσι περιβαλλοντική ευαισθησία.

    This slideshow requires JavaScript.

  • Μεγάλη τουριστική ζήτηση ως προς τον εναλλακτικό τουρισμό έχει και η επόμενη μορφή που είναι ο Ιαματικός τουρισμός. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο οι ιαματικές πηγές είναι αρκετά διαδεδομένες στην Ελλάδα, αφού ανέρχονται σε 180 πηγές λουτροθεραπείας και ποσιθεραπείας. Οι επισκέπτες μέσω του ιαματικού τουρισμού αναζητούν την αναζωογόνηση, την χαλάρωση αλλά και την βελτίωση της φυσικής και συναισθηματικής τους κατάστασης. Η χώρα μας έχει φροντίσει να διαμορφωθούν ειδικοί σύγχρονοι χώροι υδροθεραπείας, Spa και αναζωογόνησης στις περιοχές των ιαματικών πηγών, σεβόμενοι πάντα τον φυσικό πλούτο της εκάστοτε περιοχής.
    Ιαματικά Λουτρά Ρόδος

Μα δεν τελειώσαμε ακόμη, ακολουθεί το δεύτερο μέρος του άρθρου με τρεις ακόμη μορφές εναλλακτικού τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί σημαντικά στην Ελλάδα και μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τουριστικών επισκεπτών μας.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.