Κτήμα Θεόπετρα: Εν αρχή ήν η άμπελος

Η Ελλάδα μας είναι πασίγνωστη στο παγκόσμιο κοινό για τις ονειρεμένες τοποθεσίες της, την ιστορική κληρονομιά και την γευστική παραδοσιακή κουζίνα της. Συν τοις άλλοις βέβαια, το εξαιρετικό θαλάσσιο και ηπειρωτικό στις ορεινές περιοχές, κλίμα της  χώρας μας και το πρόσφορο έδαφος συμβάλλουν σημαντικά στην δημιουργία των ιδανικών συνθηκών για την ανάπτυξη και παραγωγή γηγενών σταφυλιών.

ktima theopetra

Ως περίφημη πατρίδα του Διονύσου, θεού του κρασιού, οι αμπελώνες της χώρας μας έχουν μακρά ιστορία που χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων και μέχρι σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού.

Ένα μεγάλο ποσοστό έκτασης της ελληνικής γης καταλαμβάνεται από αμπελώνες με εξαιρετικές ποικιλίες που κατέχουν σημαντική θέση στα οινοποιεία της χώρας αλλά παίζουν επίσης αξιόλογο ρόλο στον διεθνή πολιτισμό και στην βιομηχανία του κρασιού. Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί έχοντας κατανοήσει σημαντικά την φυσιολογία του κλίματος και της τοποθεσίας του εκάστοτε αμπελώνα, σε συνδυασμό με το μεράκι και την προσήλωση στον στόχο τους για την αρτιότερη ανάδειξη των κρασιών, καταφέρνουν να αποδώσουν μέχρι σήμερα υπέροχες γεύσεις ελληνικού οίνου με αστείρευτη πολυπλοκότητα.

This slideshow requires JavaScript.

Εν αρχή ήν η άμπελος και ο λόγος για ένα από τα ιστορικότερα αμπέλια στην Ελλάδα που τοποθετείται στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα στα Μετέωρα. Φυσικά, μιλάμε για το Κτήμα Θεόπετρα που ιδρύθηκε το 1989 και αποτελεί τον οικογενειακό αμπελώνα της γνωστής οικογένειας Τσιλιλή.

  • Τα αμπέλια του κτήματος εκτείνονται γύρω από το Προϊστορικό Σπήλαιο της Θεόπετρας, στους πρόποδες των Μετεώρων και ανήκουν στην Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μετέωρα.
  • Την παράδοση των μοναχών που καλλιεργούν την τέχνη της οινοποιίας στις πλαγιές γύρω από το σπήλαιο εδώ και αιώνες με την ίδια αμέριστη ευλάβεια, έχει υιοθετήσει και η οικογένεια Τσιλιλή  από το 1995 έως και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή.
  • Αδιαμφισβήτητα, έχουν δημιουργήσει ένα οινοποιείο πρότυπο βιολογικής καλλιέργειας οίνου και αποστάγματος, που έχει σκοπό την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής πάσης φύσεως.
  • Οι ποικιλίες που απαρτίζουν την συλλογή τους, χάρη στο άριστο εδασφοκλιματικό περιβάλλον της περιοχής, έχουν ελληνικό και διεθνή χαρακτήρα από Ασύρτικο και Ξινόμαυρο μέχρι Merlot και Chardonnay.

This slideshow requires JavaScript.

Το Κτήμα Θεόπετρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γης και της παραγωγής οίνου, με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Τα θεμέλια οινοποίησης που διακατέχουν την οικογένεια Τσιλιλή είναι ακλόνητα, αφού με την αφοσίωση, τη σύγχρονη τεχνολογία, την αγάπη τους για το περιβάλλον και την ιστορική κληρονομιά, αίρουν αδιάλειπτα την ευθύνη ενός οινοποιείου υψηλών προδιαγραφών που συνεχώς εξελίσσεται και μας προσφέρει την απόλυτη ελληνική εμπειρία μέσα από τις ετικέτες του.

Μην διστάσετε να ανακαλύψετε όλες τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρει το κτήμα Θεόπετρα, είτε δοκιμάζοντας τα κρασιά τους από την άνεση του σπιτιού σας είτε κάνοντας μια εκδρομή στα Μετέωρα για να αδράξετε την απόλυτη οινική εμπειρία.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.