Απόδραση στη μαγευτική Καστοριά

Αφού χορτάσαμε τις κοντινές αποδράσεις από τα αστικά κέντρα με την πρώτη ευκαιρία, τι θα λέγατε να οργανώσουμε και λίγο πιο μακρινές αποδράσεις; Μια ωραία πρόταση είναι η όμορφη Καστοριά μιας και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και φοβερά τοπία που θα σας αφήσουν άφωνους.

Η Καστοριά είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του Νομού Καστοριάς που βόρεια συνορεύει με τον νομό Φλώρινας, νοτιοανατολικά με την Κοζάνη ενώ νοτιοδυτικά με τα Γρεβενά και τα Ιωάννινα. Παρόλο που πρόκειται για έναν ορεινό προορισμό έχει αρκετές πεδινές εκτάσεις αλλά και την υπέροχη λίμνη της που συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης δίνοντας μας την εντύπωση πως βρισκόμαστε σε νησί.

This slideshow requires JavaScript.

Το όνομα της το οφείλει στην λίμνη της φυσικά, που πήρε το όνομα της, όπως φαντάζεστε, από τους κάστορες, τα μικρά γουνοφόρα ζώα που ζούσαν σε παλαιότερες εποχές στην λίμνη ή γύρω από αυτήν.

Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και αγκαλιάζεται κινηματογραφικά από τα δύο επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι και από τα κρυστάλλινα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Αν θέλετε μία ολοκληρωμένη γεύση από την όμορφη αυτή πόλη ενδείκνυται να κάνετε το γύρω της λίμνης ξεκινώντας από την νότια πλευρά και καταλήγοντας στην βόρεια. Έτσι ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να συναντήσει το Σπήλαιο του Δράκου, που σύμφωνα με την μυθολογία λέγεται πως πριν από πολλούς αιώνες ήταν χρυσωρυχείο και το φύλαγε ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε καπνούς και δηλητηριασμένους ατμούς. Σήμερα, είναι ανοιχτό προς κάθε επισκέπτη που μπορεί να θαυμάσει το εσωτερικό του αφού υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο και περιλαμβάνει επτά υπόγειες λίμνες.

Καστοριά-λίμνη

Συνεχίζοντας τη βόλτα με συνοδηγό τη λίμνη, μπορεί κανείς να συναντήσει τις αρχοντικές γειτονιές της περιοχής που στέκονται αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και τα μουσεία που διαθέτει αλλά και τις περίτεχνες βυζαντινές εκκλησίες που την στολίζουν. Οι δραστηριότητες στην Καστοριά ποικίλουν μιας και διαθέτει το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων, πολλά εργαστήρια γουναρικής τέχνης αφού οι κάτοικοι φημίζονται για αυτήν αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου για σκι. Αξίζει επιπλέον να επισκεφτείτε έξω από την Καστοριά το Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας που φιλοξενεί πρώην αιχμάλωτες ή σοβαρά τραυματισμένες αρκούδες που δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Βρίσκεται σε μία ειδικά περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων φυσικού δάσους οξιάς σε υψόμετρο 1.350μ.

This slideshow requires JavaScript.

Πέρα από όλες αυτές τις όμορφες τοποθεσίες η Καστοριά διαθέτει πεντανόστιμη παραδοσιακή κουζίνα με πρωταγωνιστικές συνταγές όπως οι σαμαράδες με λάχανο τουρσί, πρασοκεφτέδες αλλά και τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τσίπουρο.

Μη χάσετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε στην όμορφη πόλη της Καστοριάς, να περιπλανηθείτε μέσα στο ήρεμο και γραφικό της σκηνικό της, να απολαύσετε τις παραδοσιακές λιχουδιές της και να γεμίσετε με εμπειρίες αστείρευτου κάλους και γαλήνης που αδημονεί να σας χαρίσει απλόχερα.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.