Δελφοί: Ταξίδι στον ομφαλό της γης

Οι Δελφοί ήταν μία αρχαία ελληνική πόλη, στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας.

This slideshow requires JavaScript.

Ο ομφαλός της γης, το πιο ονομαστό μαντείο της αρχαιότητας, αλλά και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής της UNESCO από το 1972, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον τόπο των θεών.

Tο Μαντείο των Δελφών ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Στην περιοχή των Δελφών υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γαίας και φύλακάς του είχε τοποθετηθεί ο φοβερός δράκοντας Πύθων.

  • Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας έστειλε δύο αετούς σε αντίθετες κατευθύνσεις προκειμένου να υποδείξουν τον «ομφαλό της γης». Παράλληλα, ο θεός Απόλλωνας, αφού μεταμορφώθηκε σε δελφίνι και σκότωσε τον φοβερό δράκοντα Πύθωνα που φυλούσε το ιερό της θεότητας Γαίας, ίδρυσε στους Δελφούς το δικό του ιερό. Έκτοτε, χιλιάδες χρησμοί έχουν βγει από το Μαντείο, ενώ μέχρι και σήμερα νιώθουμε την ηρεμία αλλά και τη σχεδόν «θεϊκή» δόνηση του τόπου.

This slideshow requires JavaScript.

Ο Ναός του Απόλλωνα, το σημαντικότερο μνημείο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς, βρισκόταν σε περίοπτη και κεντρική θέση μέσα στο τέμενος. Στο ναό στεγάζονταν τα αγάλματα και τα αφιερώματα προς το θεό, αλλά εδώ γίνονταν και οι ιεροτελεστίες που είχαν σχέση με τη λατρεία, η σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η διαδικασία της μαντείας.

  • Πριν από κάθε χρησμοδότηση η Πυθία πλενόταν, έπινε νερό από την Κασταλία πηγή, μασούσε φύλλα δάφνης και ανέβαινε σ’ έναν τρίποδα. Από τη βάση του τρίποδα έβγαιναν αναθυμιάσεις που παράγονταν με τη καύση ψυχοτρόπων βοτάνων, εμπλουτισμένων με υψηλές ποσότητες μεθανίου. Η Πυθία ερχόταν σε έκσταση και έβγαζε ασυνάρτητες κραυγές και λόγους. Οι ιερείς του μαντείου μετέτρεπαν τα άναρθρα αυτά λόγια σε έμμετρους χρησμούς, με διφορούμενη σημασία. Πρώτη Πυθία του Μαντείου των Δελφών κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν η Φημονόη. Επίσης, στους Δελφούς βρίσκεται και ο περίφημος ομφαλός, ο μεγάλος πέτρινος βράχος – τάφος του Πύθωνος, που υποδήλωνε τη θέση του κέντρου της Γης.

Ο θησαυρός οικοδομήθηκε από την αθηναϊκή δημοκρατία στα τέλη του 6ου ή στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Μάλιστα, θεωρείται το μνημείο που εκφράζει την επικράτηση των δημοκρατικών στην Αθήνα και την εκδίωξη των τυράννων.

This slideshow requires JavaScript.

Το Θέατρο των Δελφών είναι ένα από τα λίγα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας, για το οποίο γνωρίζουμε την ακριβή χρονολόγηση όσο και τις μορφές που είχε στη διάρκεια των αιώνων, το συνολικό του σχέδιο και την όψη του κοίλου. Στην αρχαιότητα φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών, των οποίων η σημασία προσδίδει στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία ισότιμη με την αθλητική ιδέα που συμβολίζει το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.

Η ομάδα του Say Greece

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.