Πάμε μια εκδρομή στο Γαλαξίδι;

Δεκτή θα είναι η οποιαδήποτε θετική απάντηση στο ερώτημα που προηγήθηκε και αυτό γιατί αν μείνετε συντονισμένοι στο άρθρο που ακολουθεί θα καταλάβετε πως αρνητική απάντηση δεν χωράει για κανέναν απολύτως λόγο.

Το Γαλαξίδι είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της τέως επαρχίας Παρνασσίδας στο Νομό Φθιώτιδας ενώ υπάγεται στον διευρυμένο Δήμο των Δελφών, μόλις τρεις ώρες μακριά από την πόλη της Αθήνας. Μπορεί γεωγραφικά να ανήκει σε ορεινό νομό, ωστόσο τοποθετείται στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου και πιο συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά του κόλπου Ιτέας γεγονός που σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι περισσότερο σε νησί παρά στην Στερεά Ελλάδα.

Galaksidi

Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από το μεσαιωνικό φυτωνύμιο γαλατσίδα, ένα ποώδες φυτό που αφθονεί στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με την μυθολογία υπάρχει και ένας μύθος για μια γοργόνα ονόματι Γάλαξα που ο Προμηθέας την είχε ερωτευτεί γι’ αυτό και την έκλεψε. Το Γαλαξίδι είναι αρκετά γνωστό για την ναυτιλία που άκμασε στην περιοχή από τα μέσα του 19ου έως και τις αρχές του 20ου αιώνα, γεγονός που επηρέασε την αρχιτεκτονική του τόπου, με τα λεγόμενα πλινθόκτιστα καπετανόσπιτα και τη καθημερινή ζωή των κατοίκων που ασχολήθηκαν κατά κόρων με την ναυτιλιακή εμπορική κίνηση.

Σε μια επίσκεψη στο Γαλαξίδι, θα αντιληφθείτε πως παρά τις κατά συρροή καταστροφές που γνώρισε στο παρελθόν κατά την διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, αλλά και νωρίτερα επί Τουρκοκρατίας, είναι ένα μέρος που ήρεμο που διατηρεί έναν αρχοντικό χαρακτήρα από το παρελθόν.

Γαλαξίδι

Πόλος έλξης τους θερινούς μήνες και προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων στη φύση αλλά και ευκαιρίες να γνωρίσουν οι επισκέπτες τη ναυτική ιστορία του τόπου μέσα από τα αξιοθέατα του.

  • Αν κάποιος επιλέξει να κάνει μία βόλτα ή ποδηλατάδα στην πόλη, θα συναντήσει τα όμορφα φυσικά λιμάνια της περιοχής, την κεντρική Αγορά ή περαντζάδα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, που την στολίζουν βαρκούλες και ιστιοπλοϊκά καθώς και πολλές ψαροταβέρνες με νόστιμους μεζέδες για να γνωρίσει κανείς την τοπική κουζίνα.
  • Αξίζει να επισκεφθείτε τη χερσόνησο Πέρα Πάντα που έχει ένα υπέροχο καταπράσινο δάσος από την μία πλευρά και μικρούς κολπίσκους από την άλλη.
  • Από τις επιλογές σας δε πρέπει να λείπει μια επίσκεψη στο ανακαινισμένο Ναυτικό Μουσείο και τον πολύ-φωτογραφισμένο Ναό του Αγίου Νικολάου που αποτελεί σύμβολο κατατεθέν.
  • Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή φυσικά θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο και το μνημείο των Δελφών, μια περιοχή με μεγάλη τουριστική κίνηση και φοβερό ιστορικό ενδιαφέρον μιας και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Δίχως καμία αμφιβολία, το Γαλαξίδι έχει όλα αυτά που μπορεί κάποιος να ζητήσει από μια εξόρμηση. Όμορφα και γραφικά τοπία, σημαντική παράδοση και ιστορικά μνημεία, ευπρόσδεκτους κατοίκους και φιλόξενα καταλύματα καθώς και νόστιμη τοπική κουζίνα.

Εμείς δεν βρίσκουμε λόγο να μην επισκεφτούμε το Γαλαξίδι ξανά και ξανά. Εσείς;

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.