Ανακαλύψτε τα Μαστοροχώρια Ιωαννίνων

Τα Μαστοροχώρια είναι ομάδα ορεινών οικισμών στο ΒΑ άκρο του νομού Ιωαννίνων, στην περιοχή βόρεια της Κόνιτσας, οι κάτοικοι των οποίων ασχολούνταν στο παρελθόν με την οικοδομική τέχνη της πέτρας.

Μαστοροχώρια

Οι Ηπειρώτες μαστόροι την άφηναν, αλλά μόνο για λίγο. Έφευγαν σε «μπουλούκια» κι έλειπαν μήνες στο εξωτερικό όπου έχτιζαν τον κόσμο, όπως λένε σήμερα οι απόγονοι τους. Μιλούσαν μια δική τους διάλεκτο, τα Κουδαρίτικα, με λέξεις της οποίας βάφτιζαν τα όμορφα χωριά τους. Αργότερα, αυτά πήραν το όνομα τους. Οι ντόπιοι μάστορες, Kουδαραίοι, έχτισαν πλήθος έργα (πέτρινα γεφύρια, εκκλησίες, δημόσια κτήρια, κατοικίες) σε ολόκληρη την Ελλάδα, τη Βαλκανική αλλά και κάποιες μακρινές χώρες όπως η Αιθιοπία, η Περσία και η Αμερική.

Ιστορικά

Η περιοχή απελευθερώθηκε από την Οθωμανική κυριαρχία το 1913, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Αργότερα υπήρξε από τα κυριότερα θέατρα των μαχών της Μάχης της Πίνδου κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 αλλά και του Ελληνικού Εμφυλίου 1946 – 1949. Σήμερα τα Μαστοροχώρια ανήκουν στον Δήμο Κόνιτσας.

This slideshow requires JavaScript.

Οικισμοί

  • Η Καστανέα και τα πέτρινα γεφύρια της: Το αμφιθεατρικά κτισμένο, πέτρινο χωριό γοητεύει με την πρώτη ματιά. Τα λιθόκτιστα δρομάκια του ανηφορίζουν, οδηγώντας τα βήματά σας σε γραφικές πλατείες, τοξωτά γεφύρια, ρυάκια, εκκλησάκια. Δύο από αυτές αξίζουν λίγο παραπάνω από τον χρόνο σας: ο Άγιος Νικόλαος για το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του, έργο ντόπιου μαστόρου, και ο Άγιος Δημήτριος του 17ου αιώνα, στη συνοικία της Μεσαριάς, ο οποίος είναι από τις τελευταίες εναπομείνασες εκκλησίες με πολεμίστρες.
  • Η Πυρσόγιαννη, οι μαστόροι της και το Μουσείο τους: Η Πυρσόγιαννη, είναι φωλιασμένη μέσα σε ένα χρωματιστό δάσος από έλατα, πεύκα και οξιές. Αποτελεί έδρα του Δήμου των Μαστοροχωρίων και ένα από τα ομορφότερα χωριά του. Εδώ βρίσκεται το Μουσείο των Ηπειρωτών Μαστόρων το οποίο φιλοξενεί εκθέματα και αρχεία από την ζωή και την δουλειά των μαστόρων. Στη Πυρσόγιαννη, αξίζει να περπατήσετε τα πέτρινα καλντερίμια της, να θαυμάσετε τα αρχοντικά της και να πιάσετε τραπεζάκι για ντόπιο τσίπουρο με μεζέ στον Τότο, στην πλατεία, αφήνοντας το βλέμμα να περιπλανηθεί στις δασοσκέπαστες πλαγιές απέναντι της.
  • Η Βούρμπιανη: Σε υψόμετρο 900μ., η Βούρμπιανη είναι ένα ακόμη πανέμορφο πέτρινο χωριό, με λιθόστρωτα καλντερίμια και παραδοσιακά σπιτάκια με καμινάδες που αχνίζουν. Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται 12 γραφικά εκκλησάκια, και το εντυπωσιακά μεγάλο για τα δεδομένα της περιοχής κτίριο του παλιού σχολαρχείου, με τις γαλάζιες ξύλινες πόρτες, στο τέλος του δρόμου.
  • Ο Γοργοπόταμος και τα ξυλόγλυπτά του: Οι Τουρνοβίτες του Γοργοπόταμου άφησαν ένα εξαίσιο δείγμα της μαεστρίας τους στο περίφημο τέμπλο του Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων. Το όμορφο χωριό τους είναι κτισμένο σε υψόμετρο 940 μέτρων, κι είναι ένα από τα τρία πιο απομακρυσμένα Μαστοροχώρια. Οι κόκκινες κεραμιδοσκεπές του κάνουν όμορφη αντίθεση με το πράσινο του δάσους που το αγκαλιάζει, κι οι βόλτες στα δρομάκια του θα σας αποζημιώσουν για την φιδίσια διαδρομή που ακολουθήσατε ως εδώ.

Ιωάννινα

Κι άλλα τόσα Μαστοροχώρια!

  • Το Πληκάτι, το πιο απομακρυσμένο Μαστοροχώρι, κτισμένο σε υψόμετρο 1.240μ.
  • Η γραφική Οξυά ή Σέλτση, με την υπέροχη θέα στις πλαγιές του Γράμμου.
  • Η αρχόντισσα Δροσοπηγή, με τα επιβλητικά αρχοντικά, τις αυλές με τις κληματαριές και τα 2 εξαιρετικά ταβερνάκια του που κερνούν ντόπιο τσίπουρο και σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ.
  • Οι Χιονιάδες με τους ξακουστούς ζωγράφους τους. Και πολλά ακόμη, μικρά και μεγαλύτερα χωριουδάκια, που ενώ για να τα αγαπήσεις αρκεί ένα βλέμμα, για να τα γυρίσεις δεν φτάνει ποτέ ο χρόνος που έχεις αποφασίσει να τους αφιερώσεις.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.