Εσείς ξέρετε τον Πύργο της Ακρόπολης;

Έχοντας κάνει αναφορά σε προηγούμενο άρθρο στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης Αθηνών, καθώς και την περιηγητική διαδρομή που προτείνουμε να ακολουθήσετε για να απολαύσετε την αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική των αρχαιολογικών μνημείων, ερχόμαστε να προσθέσουμε ένα ακόμη κτίσμα που υπήρχε στην περιοχή και ήταν υψίστης ομορφιάς και σημασίας.

This slideshow requires JavaScript.

Ο λόγος για τον αποκαλούμενο, χαμένο Πύργο της Ακρόπολης. Ανάμεσα στα αρχαία κτίσματα του Παρθενώνα πριν από αιώνες, βρισκόταν χτισμένος πάνω στον στυλοβάτη της νότιας πλευράς των Προπυλαίων και απέναντι από το Ναό της Αθηνάς Νίκης, ο Φραγκικός αυτός Πύργος ύψους 26 μέτρων. Φημολογείται ότι ανήκε στην διάσημη οικογένεια της Φλωρεντίας Ατσαγιόλι, η οποία πήρε το όνομα της επειδή ασχολήθηκε με το εμπόριο ατσαλιού και βασίλεψε στο Δουκάτο των Αθηνών για 70 ολόκληρα χρόνια.

Έως και την πτώση τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1458, ο Πύργος είχε βενετσιάνικο χαρακτήρα μιας και ήταν πανομοιότυπος με τους τετράγωνους πύργους της Βενετίας. Ο Πύργος είχε οικοδομηθεί με λίθους και μάρμαρα από τα μνημεία της Ακρόπολης καθώς και πεντελικό μάρμαρο ενώ αναφέρεται ότι υπήρχε μια εσωτερική ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στο πιο ψηλό σημείο από όπου και είχε πανοραμική θέα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Αξίζει να αναφέρουμε πως δίπλα του υπήρχε ένας μικρότερος οδοντωτός πυργίσκος και πάνω από τα Προπύλαια υπήρχαν τα διαμερίσματα του διοικητή.

This slideshow requires JavaScript.

Ύστερα, μετά την επικράτηση των Οθωμανών και την αναγκαστική αναχώρηση των Ατσαγιόλι από την πόλη της Αθήνας, ο Πύργος μετατράπηκε σε αποθήκη αλατιού εν ονόματι Γουλάς ή Κουλάς από την τούρκικη λέξη kule που σημαίνει πύργος. Μεταγενέστερα, την περίοδο της ελληνικής επανάστασης, ο πύργος μετατράπηκε σε φυλακή όπου αιχμαλωτίστηκαν 12 επιφανείς Αθηναίοι πολίτες που συμμετείχαν στον αγώνα. Μεταξύ των δώδεκα, οι εννιά εκτελέστηκαν ενώ το 1825 ο στρατηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος αιχμαλωτίστηκε και βασανίστηκε στον πύργο από πολιτικούς του αντιπάλους και τελικά δολοφονήθηκε και πετάχτηκε στα βράχια της Ακρόπολης.

Εν τέλει με την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους λίγο αργότερα, παρήλθε η κατεδάφιση του κτιρίου το 1874 με την χρηματοδότηση του Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλίμαν, ως μέρος της προσπάθειας διατήρησης του νεοκλασικισμού του ρεύματος που επικρατούσε την εποχή. Η ενέργεια καταστροφής του Πύργου θεωρήθηκε πράξη βανδαλισμού και προκάλεσε έντονη κριτική εκείνη την εποχή.

This slideshow requires JavaScript.

Ανακεφαλαιώνοντας, πράγματι ο χαμένος Πύργος της Ακρόπολης αποτέλεσε στολίδι για την περιοχή και παρόλο που δεν υπάρχει πλέον, αντιλαμβανόμαστε πως αποτέλεσε ένα αθηναϊκό μνημείο-σύμβολο για πολλούς αιώνες. Σήμερα ο πολιτισμός μας περνάει κρίση και οφείλουμε να στηρίξουμε και να σεβαστούμε τις ρίζες μας με κάθε τρόπο και ως εκ τούτου να κρατήσουμε αναλλοίωτο τον Ελληνικό Πολιτισμό και την ιστορική μας πορεία προσβλέποντας το μέλλον.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.