Παρθενώνας: Το θαύμα των θαυμάτων

Το αρτιότερο δείγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, δικαιωματικά είναι ο Παρθενώνας της Ακρόπολης. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πληθώρα επισκεπτών από κάθε γωνιά της γης που αδημονούν να περπατήσουν και να περιηγηθούν στα μονοπάτια των αρχαίων Αθηναίων προγόνων μας.

Ως Ακρόπολη των Αθηνών νοείται ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκαν ο Παρθενώνας, ο Ναός της Αθηνάς, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και άλλα μικρότερα αρχαία κτίσματα που διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Χρησιμοποιούνταν ως φυσικό καταφύγιο, αποθήκη και διοικητικός χώρος σε περιπτώσεις πολιορκίας της Αθήνας και είχε πρώιμα κτίσματα από πέτρα και ξύλο, μέχρι που ο Περικλής αποφάσισε την ανέγερση των κτισμάτων που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

This slideshow requires JavaScript.

Όλα τα παραπάνω μνημεία κατασκευάστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. επί την Χρυσή εποχή του Περικλή.

Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα θεωρείται πως είναι ο Παρθενώνας, αρχιτέκτονες του οποίου ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, ενώ τα γλυπτά του ναού φιλοτέχνησε ο Φειδίας. Αξίζει λοιπόν να επισκεφτεί κανείς τους χώρους με συγκεκριμένη περιηγητική διαδρομή έτσι ώστε να αδράξει μια ολοκληρωμένη εικόνα των σπουδαίων μνημείων. Το ανέβασμα στην κορυφή του βράχου της Ακρόπολης αποτελεί εδώ και 2.500 χρόνια το πρώτο μέλημα κάθε επισκέπτη της Αθήνας και αποτελεί ένα τελετουργικό προσκύνημα.

  • Ξεκινώντας από τα Προπύλαια, την επιβλητική και μεγαλοπρεπή είσοδο, το εφαλτήριο θα έλεγε κανείς του αρχαιολογικού χώρου, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει από την πρώτη στιγμή την αρχιτεκτονική.
  • Συνεχίζοντας ξεπροβάλει το Ερέχθειο, στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, ένας ναός αφιερωμένος στην Θεά Αθηνά και τον Θεό Ποσειδώνα, που εκείνη την εποχή γίνονταν δεήσεις.
  • Λίγο αργότερα και προς την νότια πλευρά των Προπυλαίων συναντάμε τον αμφιπρόστυλο ιωνικό ναό της Απτέρου Νίκης οπού γνωρίζουμε ότι εδώ φυλάσσονταν το ξόανο της Θεάς Αθηνάς και απτέρου, δηλαδή χωρίς φτερά, για να μην φύγει ποτέ από την Αθήνα.
  • Κρατώντας ανοδική πορεία φτάνετε στη κορυφή του Ιερού Βράχου που στέκεται περήφανα  ο Παρθενώνας, το αιώνιο σύμβολο της Ελλάδας μας. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως σημαντικά μνημεία που θα συναντήσουμε στην πορεία μας είναι το Βραυρώνιον, παλιό ιερό της Ακρόπολης, το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, το Αρρηφόριον, το βάθρο του Αγρίππα αλλά και ένα ρωμαϊκό κτίσμα, τον Ναό της Ρώμης και του Αυγούστου στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα.

This slideshow requires JavaScript.

Κλείνοντας θα θέλαμε να προσθέσουμε πως οι περιηγητικές διαδρομές στα μνημεία μπορούν να γίνουν είτε μεμονωμένα από επισκέπτες είτε σε οργανωμένα γκρουπ ακόμη και με συνοδεία από ξεναγό. Να επισημάνουμε πως λειτουργεί και ανελκυστήρας για άτομα με ειδικές ανάγκες που ξεκινά από τον Περίπατο και φτάνει ως το αναβατόριο.

Τα μνημεία της Ακρόπολης είναι και θα είναι μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζονται ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και που κάθε επισκέπτης αξίζει να επισκεφτεί έστω και μια φορά στην ζωή του.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.