Όρος Πάικο

Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς με κορυφή την Γκόλα-Τσούκα σε υψόμετρο 1.650 μέτρα. Συνδέεται στα δυτικα με το Καιμακτσαλάν ή Βόρα ενώ στα ανατολικά του έχει την κοιλάδα του Αξιού. Το Πάικο έχει πλούσια βλάστηση και αρκετές πηγές.

Όρος Πάικο

ΚΟΡΥΦΕΣ

Το Πάικο από Βορρά προς Νότο αποτελείται από τις κορυφές Σκρα (1.097μ), Τσούμα (1.219 μ.), Βερτόπια (1.490 μ.), Πύργος (1.494 μ.), Κάντασι (1.607 μ.) και Γκόλα Τσούκα (1.650 μ.).

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

Βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά Κούπα και Σκρά, στις ΒΑ παρυφές του Πάικου και προσεγγίζονται με σύντομο μονοπάτι. Οι γαλάζιες λιμνούλες και ο μικρός καταρράκτης, σίγουρα αξίζουν λίγο από το χρόνο σας.

Όρος Πάικο

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Το μοναστήρι της Παναγίας της Γουμένισσας, μαζί με το μεγαλόπρεπο μοναστήρι του οσίου Νικόδημου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πεντάλοφο, αποτελούν τα κοντινά  και  αξιόλογα θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής. Σημαντικό επίσης είναι  το μοναστήρι των  Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπο, έργο Σέρβων μοναχών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Ανάμεσα στις κορυφές Πύργος, Βερτόπια και Κάντασι περικλείεται μια οροπεδική έκταση με επίκεντρο τον οικισμό Μεγάλα Λιβάδεια. Αποτελεί δε και το μεγαλύτερο δάσος Καστανιάς της Ελλάδας. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή το κάστανο που παράγεται είναι ιδιαίτερα γλυκό και γευστικό.
 • Τα χωριά του Πάικου είναι τα: Γρίβα, Καστανερή, Κάρπη, Πεντάλοφος, Ομαλός, Σκρά, Κούπα, Φανός, Πηγή, Χαμηλό και Αρχάγγελος. Όλα τα χωριά έχουν πολύ βλάστηση και κοινά χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας.

Όρος Πάικο

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

 • H ομορφότερη ορεινή διαδρομή πραγματοποιείται προς το  χωριό Καστανερή σε υψόμετρο 800 μ., που απέχει μόλις 17 χλμ. από τη Γουμένισσα. Το χωριό δημιουργήθηκε πριν από 300 χρόνια από κτηνοτρόφους και φυγόδικους που αναζήτησαν, εδώ σε τούτη την απόκρημνη πλαγιά του Πάικου, την ελευθερία τους. Γύρω από το χωριό απλώνεται ένα υπέροχο δάσος από καστανιές και οξιές, που μπορείτε εύκολα να το εξερευνήσετε.
 • Συνεχίζοντας τον καλό ασφάλτινο δρόμο θα οδηγηθείτε στο απομονωμένο χωριό Μεγάλα Λιβάδια που βρίσκεται σε ύψος 1200μ. σε εκτεταμένο οροπέδιο. Ο οικισμός δημιουργήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από βλαχόφωνους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν εδώ από τα χωριά Σαμαρίνα και Περιβόλι.
 • Πολύ ευχάριστη που όμως το χειμώνα χρειάζεται προσοχή λόγω χιονοπτώσεων, είναι η διαδρομή που οδηγεί από τα Μεγάλα Λιβάδια στο κεφαλοχώρι του Αρχάγγελου στο νομό Πέλλας. Λίγο πριν φτάσετε στον Αρχάγγελο απολαμβάνετε την πανοραμική θέα προς τις ψηλές κορφές του άγνωστου μεθοριακού βουνού Τζένα που απλώνεται συμπαγές πάνω στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – FYROM.
 • Σε μικρή απόσταση από τον Αρχάγγελο συναντάμε στις βόρειες παρυφές του Πάικου τη μονή Αρχάγγελου Μιχαήλ, ή Όσιανης.

Όρος Πάικο

Οι δρόμοι του κρασιού: Τα τελευταία χρόνια η πατροπαράδοτη τέχνη της οινοποιίας  φαίνεται να έχει βρει το δρόμο της. Έτσι το γνωστό ξινόμαυρο κρασί, αλλά και η τοπική ποικιλία Νεγκόσα δίνουν το πασίγνωστο κρασί Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Γουμένισσα. Ο αμπελώνας της Γουμένισσας εντάσσεται στους Δρόμους του Κρασιού, μια εταιρεία αστικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιούργησε η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας.

Τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής είναι:

 • Κτήμα Αϊδαρίνη: H οικογένεια Αϊδαρίνη ζει και παράγει κρασιά και τσίπουρο στη Γουμένισσα από τα τέλη του 19ου αιώνα τηλ. 23430-42939.
 • Οινοποιείο Μπουτάρη: τηλ: 23430 41989
 • Κτήμα Τίτου Ευτυχίδη: Στους πρόποδες του Πάικου κοντά στις όχθες του πόταμου Σείριου, τηλ. 2310-273620
 • Κτήμα Τάτση: τηλ. 23430- 41053
 • Κτήμα Χατζηβαρύτη: τηλ. 23430 -41236

Η Ομάδα του Say Greece!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.