Κομοτηνή: Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και εμπειριών

Η Κομοτηνή, πρωτεύουσα της Θράκης βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα της Ελλάδας, στον νομό Ροδόπης. Με την ύπαρξη της να βεβαιώνεται από την αρχαιότητα, το μικρό βυζαντινό οχυρό των κατοίκων αναδείχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο στην Υστεροβυζαντινή περίοδο.

Η σημαίνουσα θέση της στην περιοχή της Θράκης εδραιώθηκε στα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου, στην τελευταία περίοδο της οποίας αναδείχθηκε διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιφέρειας.  Στα μεταπολεμικά χρόνια η πόλη αναπτύχθηκε χάρη στην κεντρική της γεωγραφική θέση και τη σημασία της ως διοικητικό κέντρο, διατηρώντας τον χαρακτήρα της, παρόλη την ένταξης μειονοτικών ομάδων. 

Ο αστικός της χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία χάρη στην ιστορία και τον πολιτισμό της, στοιχεία που είναι υπεύθυνα και για σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα τα οποία τον διασπείρουν.

Κομοτηνή

Από το χτές στο σήμερα

Η Κομοτηνή σήμερα είναι μία πόλη πολυπολιτισμική με έντονο τον χαρακτήρα της φοιτητούπολης. Ο πληθυσμός είναι πολύγλωσσος για το μέγεθός της. Αποτελείται από ντόπιους Έλληνες, Έλληνες απογόνους προσφύγων από τη Μ. Ασία και την Ανατολική Θράκη, Έλληνες Μειονοτικούς, απογόνους Αρμενίων προσφύγων. Οι Τσιγγάνοι μένουν στον Ήφαιστο, έναν οικισμό βορειοδυτικά της Κομοτηνής και στην περιοχή Αλάν Κουγιού γνωστό και ως Τενεκέ Μαχαλά μέσα στην Κομοτηνή.

Κομοτηνή

Αξιοθέατα

 • Αρχαιολογικό Μουσείο: Εκεί υπάρχουν εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης από την Νεολιθική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο.
 • Λαογραφικό Μουσείο: Λειτουργεί από το ’62 και στεγάζεται στο αρχοντικό Πεϊδη, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.
 • Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας: Στεγάζεται από το 1999 στο Ιμαρέτ Κομοτηνής. Το κτίριο θεωρείται από τα αρχαιότερα σωζόμενα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη.
 • Βυζαντινό Μουσείο: Ανήκει στο Ίδρυμα Παπανικολάου. 
 • Μουσείο Καραθεοδωρή: Αφιερωμένο στο Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.
 • Δημοτική Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη: Στεγάζεται στο Αρχοντικό Στάλιο, όπου εκεί εκτίθενται πίνακες Ελλήνων ζωγράφων προσφέροντας ένα πανόραμα των κινημάτων ελληνικής ζωγραφικής.

Κομοτηνή

 • Θρακικό Μουσείο Παιδείας.
 • Θρακικό, Εθνολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής: Μουσείο αφιερωμένο στην αστική Κομοτηναϊκή οικογένεια του 19ου αιώνα. Στεγάζεται στο νεοκλασικό Αρχοντικό Σκουτέρη το οποίο κτίστηκε τέλος 19ου αιώνα.
 • Βυζαντινό Φρούριο και Ναός Κοιμήσεως της Παναγιάς.
 • Εσκί και Γενί Τζαμί και Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας.
 • Παλιό Δικαστικό Μέγαρο: Σχεδιασμένο από Ολλανδό αρχιτέκτονα περί το 1870.
 • Πύργος του Ωρολογιού και Μνημείο Ολοκαυτώματος Εβραίων της Κομοτηνής στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής.
 • Ηρώο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Γνωστό ως Σπαθί από ξίφος ύψους 15μ. μαρμάρινη στήλη του, σημείο αναφοράς της πόλης.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.