Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας – Βασιλικοί Τάφοι

Ένα μουσείο στην καρδιά της Μακεδονίας

Η πόλη της Βεργίνας 75χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης και μόλις 12 χλμ μακριά από την Βέροια φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του Ελληνικού χώρου με ξεχωριστή ιστορία και πλούσια κληρονομιά.

Βεργίνα

Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα τα οποία σίγουρα ξεχωρίζουν είναι η ασπίδα και πανοπλία του Φιλλίπου Β και η φημισμένη χρυσή λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του. Πλούσια διακοσμημένη με λουλούδια, τα πέταλα των οποίων γεμίζουν με γαλάζιο γυαλί και φυτικά κοσμήματα που διακρίνονται έντονα εξαιτίας της χρυσής επιφάνειας, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της ένα μεγάλο δεκαεξάκτινο αστέρι αναπτυσσόμενο στην επιφάνεια της, το οποίο καθιερώθηκε να ονομάζεται Ήλιος της Βεργίνας και υιοθετήθηκε ως σύμβολο της ελληνικής Μακεδονίας.

Αλέξανδρος

To μουσείο δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες με ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για όλα τα πολύτιμα ευρήματα προκειμένου να διατηρηθούν κατάλληλα και να προφυλαχθούν.

  • Εντός του μουσείου βρίσκονται τέσσερις τάφοι και το Ηρώον, ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Βασιλιά Φίλλιπο Β των Μακεδόνων. Οι δύο σπουδαιότεροι τάφοι, του Φιλίππου Β’ και του Αλεξάνδρου Δ’, δεν ήταν συλημένοι και περιείχαν τους κύριους θησαυρούς του μουσείου.
  • Στο μουσείο εκτίθενται εκατοντάδες μοναδικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνουν χρυσές δημιουργίες, πολύχρωμες τοιχογραφίες, πολυτελή κοσμηματοποιία και ψηφιδωτά, και άλλα αρχαία αντικείμενα, όπως ένα εξαιρετικά πλούσια σκαλισμένο κρεβάτι ταφικού χαρακτήρα.

Ηρώων

Tο μουσείο εγκαινιάσθηκε το 1993 και το οποίο κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να εγκιβωτίσει τα ταφικά κτίσματα προστατεύοντάς τα, να αναδεικνύει τα εκθέματα και να δείχνει την επανεπιχωματωμένη Τούμπα, όπως ήταν πριν από τις ανασκαφές.

Το 1996 η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Ομάδα του Greece Team

 

One Comment Add yours

  1. steliscious says:

    Καταπληκτικό μέρος!!!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.