Κάσος: Η πιο αυθεντική γωνιά του Αιγαίου

Η Κάσος συναντάται ανάμεσα στο Καρπάθιο πέλαγος δίπλα στη Κάρπαθο και την Κρήτη. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νησί το οποίο δικαιολογεί τη μικρή οδύσσεια που πρέπει να ζήσει ο ταξιδιώτης για να αράξει στο λιμάνι της. Έχει πέντε χωριά: την Αγία Μαρίνα, το Πόλι, την Παναγία, το Αρβανιτοχώρι και το Φρυ.

Εζήτησα από τον Θεό την ομορφιά να πιάσω κι εκείνος χαμογέλασε και μου έδειξε την Κάσο.

  • Η πρωτεύουσα Φρυ είναι το μοναδικό λιμάνι του νησιού. Πλάι στο λιμάνι για τα καράβια είναι το μικρό λιμάνι της Μπούκας, σπάνιο δείγμα παλιού πειρατικού καταφυγίου, όπου αράζουν οι ψαράδες πίνουν τον καφέ τους στο παραδοσιακό καφενείο πουλώντας τα ψάρια τους.
  • Η Μπούκα υπάρχει πάντα στην ψυχή του κάθε Κασιώτη. Κοντά στο Φρυ βρίσκεται ο Εμπορειός, όπως λέγεται το παλιό λιμάνι με τα ωραία παλιά πετρόχτιστα σπίτια και την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.

This slideshow requires JavaScript.

  • Εντυπωσιακές είναι οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Μαρίνας. 100 εκκλησίες με ψηλά καμπαναριά είναι σπαρμένες ανάμεσα στα σπίτια και σ’ ολόκληρο το νησί, δείγματα της πίστης των ανθρώπων που δούλευαν στη θάλασσα, παρέα με τον κίνδυνο.

Kasos 2

  • Τα λευκά σπίτια ανακατεύονται με παλιά τα αρχοντοκτισμένα καπετανόσπιτα, ενώ στους οικισμούς τα σπίτια είναι κάτασπρα και τα σοκάκια πλακόστρωτα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποιμενικές κατοικίες, τα «μητάτα», που κουβαλούν μακρόχρονη παράδοση ποιμενικής ζωής.

Μικρό Λιμάνι στη Κάσο

Η ακτογραμμή της Κάσου είναι γεμάτη από παραλίες κάθε λογής

  • Στον Εμπορειό, υπάρχει μία όμορφη οργανωμένη παραλία, περιστοιχισμένη από δύο ταβέρνες και μία ζαχαροπλαστείο, ότι χρειάζεται για μια πλήρη καλοκαιρινή ημέρα.
  • Στην δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η παραλία Αμμούα.
  • Στην περιοχή του Αντιπεράτου βρίσκονται 4 μοναχικές παραλίες με βοτσαλάκια σε όλα τα χρώματα, ιδανικές για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία.
  • Στο νότιο μέρος, πιο γνωστή είναι η παραλία της Χελάτρου, με φυσικό λιμάνι, που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, από τους Μινωίτες ναυτικούς. Η παραλία είναι πάντα προστατευμένη από τους ανέμους.
  • Ανάμεσα στις παραλίες της Κάσου ξεχωρίζει αναμφισβήτητα εκείνη που βρίσκεται στο πολύ κοντινό νησάκι Αρμάθια. Η θέα της πραγματικά σε καθηλώνει και είναι ένας απίστευτος συνδυασμός τροπικού και κυκλαδίτικου τοπίου. Πολλοί είναι αυτοί που τη θεωρούν μια από τις ωραιότερες παραλίες της μεσογείου. Η παραλία στα Αρμάθια είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, με καϊκι, γεγονός που δίνει στην επίσκεψη, εκτός από τη συγκίνηση για την ομορφιά, και μια νότα ρομαντισμού.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.