Σύμη: Ένα νησί γεμάτο χρώματα

Η Σύμη είναι το 8 σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται περί τα 12 μίλια ΒΔ της Ρόδου κα το φυσικό της λιμάνι είναι ο Γιαλός πέριξ του οποίου είναι κτισμένη η πόλη αμφιθεατρικά.

Ο Γιαλός συνδέεται οδικά με το Χωριό, το Πέδι, τον Νημποριό, την Μαραθούντα και την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη που βρίσκεται στο νοτιότερο δυτικό άκρο της νήσου.

Η Σύμη είναι ένας τουριστικός προορισμός παγκοσμίου βεληνεκούς λόγω της αρχιτεκτονικής της.

  • Αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε ολόκληρο το νησί της Σύμης. Ολόκληρη η Σύμη και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν, κηρύχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού περιλαμβάνουν 159 θέσεις,  μνημεία, που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή ως τα νεώτερα χρόνια.
  • Φτάνοντας από το λιμάνι της Ρόδου και αντικρίζοντας μετά από μία περίπου ώρα τον Γιαλό, το γραφικό λιμάνι της Σύμης, βλέπετε τα υπέροχα διατηρητέα κτίρια να απλώνονται αμφιθεατρικά.

Σύμη χώρα.jpg

  • Από τον Γυαλό, το λιμάνι της Σύμης, μπορείτε να διασχίσετε την κεντρική οδό του λιμανιού όπου στο άκρο της δεσπόζει το ενετικού ρυθμού ρολόι του νησιού το οποίο μας θυμίζει και την ιταλοκρατία. Εκεί υπάρχει και το ατμοσφαιρικό μπαράκι Τσάτι. Στην συνέχεια γυρίζοντας μπορείτε να διασχίσετε τα μοναδικά καντούνια του Γιαλού όπου και δεσπόζουν μαγαζάκια κάθε γούστου. Εκεί θα συναντήσετε το ζαχαροπλαστείο Στάνη όπου πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα μοναδικά γλυκά του.
  • Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα λίκνα της ορθοδοξίας την μονή του ταξιάρχη Πανορμίτη που δεσπόζει στην νότια πλευρά του νησιού, το οποίο τα πρωινά της Κυριακής και στις μεγάλες γιορτές σφήζει από ζωή ιδιαίτερα στις 8 Νοεμβρίου όπου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι με τον κόσμο να συρέει και από την πιο απόμακρη πλευρά της Ελλάδος.
  • Από το λιμάνι του Πανορμίτη σε δεκαπέντε λεπτά με καραβάκι φθάνετε στο νησάκι Σεσκλιά, ιδιοκτησία της μονής, όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου και μια γραφική παραλία!

Πανοραμική Φωτογραφία

  • Άλλη μια επιλογή σας στο νησί είναι και το μοναδικό δάσος της Φανερωμένης που καταλήγει στην ομώνυμη παραλία. 
  • Με βαρκάκι από τον Γυαλό μπορείτε να επισκεφτείτε δύο μοναδικές παραλίες. Η πρώτη είναι του Αγίου Γεωργίου με επιβλητικούς και απότομους βράχους που καταλήγουν σε μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά όπου κυριαρχεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Δυσάλωτο. Η δεύτερη είναι η παραλία Νανού, η οποία είναι προσβάσιμη από ένα δύσκολο μονοπάτι. Η παραλία διαθέτει μοναδικά νερά και ένα γραφικότατο ταβερνάκι το οποίο μάλιστα υπάρχει από την δεκαετία του 60.

Νεοκλασικά Μέγαρα Πετριδών, Μουράγιου και Γιαλού

Κατηφορίζοντας την Άνω Χώρα και προς το μέσο του οικισμού υπάρχει η συνοικία της Καλής Στράτας, όπου ξεχωρίζουν τα νεοκλασικά σπίτια χτισμένα σε ευρύχωρα οικόπεδα. Η σημαντική άνοδος των ναυτεμπορικών δραστηριοτήτων και οι πολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και τις πόλεις της Μικράς Ασίας, συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί ένας αστικός κλασικισμός. Ο 19ος αιώνας ήταν η εποχή του νεοκλασικισμού, που επηρέασε τόσο τον Ελλαδικό χώρο όσο και τις υπόδουλες περιοχές. Δόθηκε έμφαση στο μνημειακό ύφος της αρχιτεκτονικής και στηρίχτηκε στα κλασικά πρότυπα των μνημείων.

Παραδοσιακή κατοικία Σύμη

Η Καλή Στράτα είναι η κεντρική αρτηρία που συνδέει το Χωριό με το Γιαλό, με τα 500 πέτρινα και πλέον σκαλοπάτια. Δεξιά και αριστερά της στέκουν επιβλητικά, ογκώδη δίπατα και τρίπατα αρχοντόσπιτα με συμμετρικά πορτοπαράθυρα. Αυτά ανήκαν σε πλούσιους εμπόρους, καπεταναίους που λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων έφεραν στο νησί τον απόηχο των καλλιτεχνικών ρευμάτων της Δύσης.

Ευδιάκριτα είναι τα ίχνη αυτής της επιρροής στους χρωματιστούς σοβάδες, στην αετωματική στέγη με τα κορδώματα στο γείσο των θυρών και των παραθύρων, στα κορινθιακού ρυθμού κιονόκρανα, ακόμα στις βαριές ξύλινες πόρτες, στις καλοδουλεμένες σιδεριές και στα λεπτοδουλεμένα μπαλκόνια.

Τα κτίρια του Γιαλού χαρακτηρίζονται και από Ευρωπαϊκή επιρροή, όπως το διώροφο του Φωτάρα, το τριώροφο του Καλαφατά, αμφότερα με ισόγεια από πέτρα πελεκητή κατά την τεχνοτροπία των Βενετσάνων και της Νάπολης. Μοναδικά ήταν και τα κυρίως Αθηναϊκού τύπου νεοκλασικά τριώροφα Μέγαρα του Μουράγιου!

Η Ομάδα του Say Greece

2 Comments Add yours

  1. Υπέροχοοο!!!!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.