Κύθνος: Ένα νησί με αμέτρητες παραλίες

Η Κύθνος ή Θερμιά είναι το πρώτο νησί της γραμμής των Δυτικών Κυκλάδων ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο! Απέχει από τον Πειραιά (περίπου μιάμιση ώρα με ταχύπλοο ή 3 ώρες με συμβατικό πλοίο) ή από το Λαύριο (2 ώρες με συμβατικό πλοίο). Ιδανική τόσο για μικρές αποδράσεις όσο και για πολυήμερες διακοπές.

This slideshow requires JavaScript.

Είναι νησί με αμέτρητες παραλίες, κυκλαδίτικα τοπία μα κυρίως η μοναδική φιλοξενία των κατοίκων της, είναι αυτή που θα σας συγκινήσει.

Η Κύθνος διαθέτει 92 όρμους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσιτές οδικά. Παλαιότερα στην Κύθνο ευδοκιμούσε πολύ το κριθάρι και κύριος αγοραστής ήταν η ζυθοποιία Φιξ. Άλλα κύρια προϊόντα είναι το μέλι τα σύκα, το κρασί, τα αμύγδαλα.

Στην Κύθνο επίσης τα δέντρα σπανίζουν!

Κύθνος
Photo Credits: Eirini Sarantopoulou
 • Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά που αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού και η Δρυοπίδα.
 • Υπάρχουν 3 κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι Μέριχας, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές & η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Η περιοχή της Κανάλας είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού καθώς παραθερίζουν εκεί πλήθος τουριστών. Φημίζεται ακόμη, ως το πιο πράσινο σημείο του νησιού. Εκτός από αυτούς υπάρχουν και αρκετοί μικρότεροι οικισμοί.
 • Έχει σχεδόν καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά, το λιμάνι του Λαυρίου και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων Ερμούπολη (Σύρος) καθώς και με άλλα νησιά των δυτικών Κυκλάδων, με συμβατικά κυρίως πλοία και ταχύπλοα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι Άγιοι (Ακίνδυνος, Πηγάσιος, Ανεμπόδιστος, Ελπιδοφόρος, Αφθόνιος) είναι οι προστάτες του λιμανιού και των καραβιών του.

 • Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται ο οικισμός Κανάλα που έχει πάρει το όνομα του από την Παναγιά Κανάλα. Ο ναός της Παναγίας της Κανάλας χτίστηκε το 1869 στη θέση του αρχικού ναού μετά από την εύρεση της εικόνας από ντόπιους ψαράδες.
 • Η παράδοση λέει ότι η εικόνα αναδύθηκε από την θάλασσα ανάμεσα στην Κύθνο & τη Σέριφο. Η εικόνα της Παναγίας στην Κανάλα είναι εξαιρετικό έργο της Κρητικής σχολής, την οποία αγιογράφησε ο ιερέας Εμμανουήλ Σκορδίλης το 1575. Την Παναγιά την Κανάλα την αναφέρει ο Νίκος Γκάτσος στο Κυκλαδίτικο που έχει μελοποιήσει ο Μάνος Χατζιδάκις.

This slideshow requires JavaScript.

Η Κύθνος και οι παραλίες της

Η Κύθνος είναι ένα νησί με αμέτρητους κόλπους, όρμους και μοναδικές παραλίες με κρυσταλλινα νερά και άφθονη σκιά από τα αλμυρίκια. Κάποιες απ τις παραλίες της είναι:

 • Μεγάλη Αμμος Κανάλας, η οποία βρίσκεται στον δεξιό κόλπο της εκκλησία της Παναγίας Κανάλας. Στον αριστερό κόλπο μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Αντώνηδες.
 • Κολώνα: Εντυπωσιακή παραλία που θα σας εκπλήσσει ευχάριστα. Μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση παρέχοντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία.
 • Μέριχας: Ο γιαλός του Μέριχα με καθαρά νερά και ψιλή άμμο.
 • Αγιος Δημήτριος: Μεγάλη όμορφη αμμουδιά στο νοτιότερο σημείο του νησιού, η οποία απλώνεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό.
 • Επισκοπή: Όμορφος, απάνεμος κόλπος με άμμο και πολλά αρμυρίκια.
 • Λουτρά: Η όμορφη παραλία του ομώνυμου οικισμού. Αν βουτήξετε στην άκρη της, απολαύστε τις ευεργετικές ιδιότητες της ιαματικής πηγής η οποία καταλήγει στην παραλία.
 • Ποτάμια: Απάνεμη παραλία, με πλούσια σκιά, στον δρόμο για τον Αγ. Σώστη.

Και πολλές άλλες που αξίζει τον κόπο να τις ανακαλύψετε!

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.