Κίμωλος: Πόσα δε ξέρεις γι’αυτό το Κυκλαδίτικο νησί;

Η Κίμωλος είναι νησί του Αιγαίου, το οποίο ανήκει στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, κοντά στη Μήλο από την οποία και χωρίζεται από το στενό Αμώνι, ένα μίλι ΝΑ από την Πολύαιγο και νοτιοδυτικά από τη Σίφνο.

Το νησί έδωσε το όνομά του από το λευκό πέτρωμα, τη γνωστή κιμωλία.

Μικρότεροι οικισμοί που κατοικούνται το καλοκαίρι είναι η Ψάθη, η Γούπα, το Ρέμα, του Καρά, τα Πράσα, η Αλυκή, και η Μπονάτσα.

Απέναντι από το ναό της Οδηγήτριας υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο και μέσα στο Κάστρο το Λαογραφικό Μουσείο.

Κίμωλος

Η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται Κίμωλος ή Χωριό Κιμώλου. Το Χωριό Κιμώλου αποτελείται από τους οικισμούς Παλιό και Νέο Χωριό, με το πρώτο να αναφέρεται κυρίως στο Κάστρο και γύρω από αυτό, ενώ το δεύτερο να αναφέρεται γενικά στους νεότερους οικισμούς: Μυζηθρού, Ξεροπηγάδα, Θεοσκέπαστη, Άη Φτάθης, Λεμπούνια, Ξαπλοβούνι, Άγιος Χαράλαμπος.

Σε όλο το νησί επιτρέπονται τα τροχοφόρα οχήματα, αλλά την καλοκαιρινή περίοδο, το πρόβλημα στάθμευσης είναι έντονο στο Χωριό και την Ψάθη. 

Η Κίμωλος ανήκει στην άγονη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων και συνδέεται με τον Πειραιά με συμβατικά πλοία όλο το χρόνο. Τα δρομολόγια ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Την υψηλή περίοδο έχει συνήθως καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά και τα άλλα νησιά. Με τη Μήλο συνδέεται αρκετές φορές την ημέρα μέσω του βόρειου λιμένα της Μήλου, Πολλώνια. Το πορθμείο ανοικτού τύπου εκτελεί τη διαδρομή σε μόλις 20 λεπτά.

Κίμωλος

Τέλος, η Κίμωλος αποτελεί σταθμό και για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, δηλαδή των τοπικών γραμμών μεταξύ των Κυκλάδων (Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ίος, Θήρα, Πάρος, Σύρος, Μύκονος).

Η Κίμωλος και οι παραλίες της

Στην Κίμωλο υπάρχει μια αστραφτερή θάλασσα σε όλες τις απίθανες αποχρώσεις του μπλε και μία παραλία για τον καθένα: Πολυσύχναστες ή ήσυχες, με άμμο, με βότσαλο ή με βράχια για βουτιές, μεγάλες ή μικρές, με ρηχά ή βαθειά νερά.

  • Πράσα: Ολόλευκη, χοντρή άμμος, ολόλευκος βυθός, τυρκουάζ νερά και φανατικοί θαυμαστές. Ο βυθός γύρω από το Πρασονήσι εκπληκτικός. Κάτω απ΄το εκκλησάκι του Αη Γιώργη, θαλασσινές σπηλιές.

Kimolos

  • Ψάθη: Το λιμάνι της Κιμώλου είναι και παραλία.
  • Αλυκή: Αμμουδιά και βότσαλα, αρμύρες, κρινάκια και ο υδροβιότοπος της Αλυκής. 
  • Μπονάτσα: Χρυσή αμμουδιά, τυρκουάζ νερά και ανοιχτός ορίζοντας.
  • Καλαμίτσι: Διπλή παραλία με άμμο & βότσαλο, βλέπει στο στενό Κιμώλου – Μήλου. 
  • Μοναστήρια, Σούφι: Στα Μοναστήρια μπορείτε να πάτε με Ι.Χ. Με σκάφος και στις δύο. Τα Μοναστήρια τα πιάνει ο βοριάς, αλλά τότε μπορείτε να περάσετε με τα πόδια στο απάνεμο Σούφι.
  • Ρέμα, Γούπα: Το Ρέμα είναι η κοντινή στο Χωριό παραλία, 10 λεπτά με τα πόδια, μια φυσική πισίνα με ονειρικό σκηνικό τα βράχια του λόφου της «Αφαλάτωσης», τα Ρεματόνησα και τα σύρματα.
  • Σπηλιά της Γερακιάς: Δεν πρόκειται για παραλία, αλλά για μια εξωτική σπηλιά στον κάβο της Γερακιάς. Θα βουτήξετε από το σκάφος σε υπέροχα τυρκουάζ νερά και μπορείτε να εξερευνήσετε, περπατώντας στο ρηχό νερό, τη σπηλιά.

Kimolos

Φεύγοντας απο την Κίμωλο να προμηθευτείτε με αρωματικά παξιμάδια με σκινόκοκκο, μανούρα και ξυνό, τα παραδοσιακά τυριά του νησιού. Κάππαρη, κρίταμα τουρσί, λιαστές ντομάτες, πελτέ. Κιμωλιάτικα αγγουράκια, μέλι, ντόπιο κρέας.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.