24 Ώρες στα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου και πρωτεύουσα του νομού. Χτισμένη στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας και σε υψόμετρο 500 μέτρων, μαγεύει με την ομορφιά της και τη ζεστή της ατμόσφαιρα. Μια ζωντανή πόλη με 100.000 χιλιάδες κατοίκους, που κουβαλάει μια ιστορία αιώνων.

Ο συνδυασμός των αναρίθμητων ιστορικών μνημείων και μουσείων με την απίστευτη φυσική ομορφιά του τοπίου αποτελεί εγγύηση για τους επισκέπτες. Το κάστρο των Ιωαννίνων, η λίμνη με το νησάκι, το σπήλαιο, η εκπληκτική παλαιά πόλη με τα παραδοσιακά μαγαζάκια της και την εκλεκτή αγορά της καθώς και τα πολυάριθμα παλαιά αρχοντικά που δεσπόζουν στην πόλη, δε μπορούν παρά να τραβήξουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και να τον αιχμαλωτίσουν.

ioannina-boat

Μία πόλη που συνδυάζει τα πάντα. Ειδυλλιακά σημεία για περιπάτους στη φύση για τους ρομαντικούς και τους φυσιολάτρες. Σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας. Αλλά και απεριόριστες δυνατότητες για extreme sports σε πανέμορφες φυσικές τοποθεσίες για τους τολμηρούς.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς πότε χτίστηκαν τα Γιάννενα. Σίγουρα πάντως το 528 μ.Χ. όταν ο Ιουστινιανός αποφάσισε να χτίσει το κάστρο των Ιωαννίνων μέσα στο γενικότερο σχέδιο του για την οχύρωση του Βυζαντίου, η πόλη υπήρχε.

Το όνομα Ιωάννινα πάντως πρωτοεμφανίζεται τον 7ο αιώνα. Το 1204 ο Μιχαήλ Άγγελος Κομνηνός κάνει την πόλη έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, οπότε αρχίζει και η ανάπτυξη της, καθώς γίνεται η πρωτεύουσά του. Το 1430 γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε διάφορους διεκδικητές, αλλά καταλαμβάνεται τελικά από τους Τούρκους.

This slideshow requires JavaScript.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  • Μην φύγετε από την πόλη χωρίς να επισκεφτείτε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη. Αποτελεί το πιο μεγάλο και σπουδαίο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα καλύτερα σε όλο τον κόσμο. Τα αξεπέραστης ομορφιάς κέρινα ομοιώματα που κυριολεκτικά “μιλάνε” για την ιστορία της Ηπείρου και ολόκληρης της Ελλάδας θα σας εντυπωσιάσουν.
  • Η λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι της. Πηγή ζωής και πραγματικό στολίδι για την πόλη των Ιωαννίνων είναι η θρυλική λίμνη της. Θα γοητευτείτε από το υπέροχο τοπίο και τη φυσική ομορφιά και θα γεμίσετε με θετική ενέργεια κάνοντας έναν περίπατο στον παραλίμνιο δρόμο. Στη μέση της λίμνης βρίσκεται το γραφικό νησάκι, ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός πλημμυρισμένος από πράσινο που έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία.
  • Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κάστρα που σώζονται στην Ελλάδα. Θα δείτε την παλαιά πόλη των Ιωαννίνων, σημαντικά μουσεία τζαμιά, μπουντρούμια αλλά το κυριότερο είναι πως μπροστά στα μάτια σας θα ζωντανέψουν μύθοι και παραδόσεις αιώνων.
  • Ένας ασυνήθιστος κόσμος, ένας κόσμος διαφορετικός γεμάτος χρώμα, εικόνες και μυστήριο. Το Σπήλαιο Περάματος, που δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια περίπου, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 και άρχισε να εξερευνιέται το 1956.
  • Ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας είναι τα μουσεία & οι πινακοθήκες που συναντά κανείς μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων. Όσοι από σας είναι λάτρεις της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν χώρους που αποτελούν αξιόλογες πηγές γνώσεων και πληροφοριών για πολλές περιόδους της ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και να θαυμάσουν έργα παλαιών και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.
  • Τα τζαμιά: Η εποχή της τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα η παρουσία του Αλή Πασά στα Ιωάννινα άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην πόλη. Αρκετά είναι τα κτίσματα που σώζονται μέχρι σήμερα και θυμίζουν εκείνες τις εποχές με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τρία μεγαλοπρεπή τζαμιά που δεσπόζουν στην πόλη και έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε όλους όσους τα έχουν θαυμάσει από κοντά.

This slideshow requires JavaScript.

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη που μπορείτε να βρείτε πολλά εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και τσιπουράδικα με παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες αλλά και συνταγές από τη διεθνή κουζίνα. Εκτός όλων των άλλων, τα Ιωάννινα είναι ιδιαίτερα φημισμένα για την έντονη νυχτερινή τους ζωή και την κοσμική τους κίνηση.

Η Ομάδα του Say Greece

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.