Καλαμάτα: Μια πόλη για όλες τις εποχές

on

Η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα του Μεσσηνιακού κόλπου, η πατρίδα του ελαιόλαδου, του μαντιλιού, της Επανάστασης και του Χορού είναι μια από τις πιο όμορφες παραλιακές πόλεις της Ελλάδας, με μεγάλη ιστορία και για μια σειρά από αξιοθέατα που την κάνουν πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

  • Το κάστρο της Καλαμάτας, το οποίο ιδρύθηκε τα χρόνια του Βυζαντίου, υποδέχεται κάθε χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Aποτελεί επίσης το σκηνικό που εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα του Άγγελου Τερζάκη «Πριγκίπισσα Ιζαμπώ».

This slideshow requires JavaScript.

  • Η Παλιά Πόλη της Καλαμάτας: Είναι η περιοχή στα βόρεια της σύγχρονης πόλης, κάτω από την περιοχή του Κάστρου. Σήμερα οριοθετείται από το μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, την οδό Σπάρτης και την Πλατεία της 23ης Μαρτίου. Θεωρείται το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει κανείς την περιήγηση στην πόλη. Η περιπλάνηση στα στενά δρομάκια θα σας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή και σας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε τα κτίρια που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου.
  • Πλατεία Υπαπαντής: Ήταν η πρώτη εκτός κάστρου περιοχή που κατοικήθηκε στην πόλη. Στην πλατεία Υπαπαντής δεσπόζει ο Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος. Απέναντι από τον ναό βρίσκεται το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, με αξιόλογα εκθέματα του 21, ενώ στην οδό Αγ. Ιωάννου μπορείτε να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας.

This slideshow requires JavaScript.

  • Πλατεία 23ης Μαρτίου: Θα τη συναντήσετε στην παλιά πόλη της Καλαμάτας. Σε αυτή την πλατεία βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Στο κέντρο της δεσπόζει το Ηρώον, ενώ περιμετρικά θα δείτε πολλές καφετέριες, μπαρ και μεζεδοπωλεία.
  • Οδός Αριστομένους: Περπατώντας στην οδό Αριστομένους, που έχει πεζοδρομηθεί, θα συναντήσετε μερικά από τα σπουδαιότερα νεοκλασικά κτίσματα της Καλαμάτας, που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα: αρχικά το κτήριο του ξενοδοχείου REX και το Δημαρχείο Καλαμάτας. Μετά το τέλος του πεζοδρομημένου τμήματος της οδού Αριστομένους συναντάμε την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Εκεί βλέπουμε το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, νεοκλασικό των αρχών του 20ού αιώνα. 

olive-oil

  • Η Λεωφόρος Ναβαρίνου είναι ο παραλιακός δρόμος της Καλαμάτας και ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης. Διαθέτει μεγάλα πεζοδρόμια με φοίνικες σε όλο το παραλιακό μήκος της και πολλά έξοχα νεοκλασικά κτήρια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει εκείνο στη γωνία Ναυαρίνου και Βύρωνος, διώροφο της δεκαετίας του 1900. Η νυχτερινή ζωή της Καλαμάτας συγκεντρώνεται εδώ και είναι πολύ έντονη.
  • Το λιμάνι της Καλαμάτας: Κεντρική θέση κατέχει η Πλατεία Τελωνείου, στην οποία δεσπόζει το διοικητικό κτίσμα και το λιμεναρχείο. Συνεχίζοντας  ανατολικά, θα δείτε το βιομηχανικό κτίριο Κυλινδρόμυλων Μεσσηνίας «Ευαγγελίστρια», μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που χτίστηκε το 1926.

This slideshow requires JavaScript.

  • To Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων είναι μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα και γνωστό σε όλους τους φίλους των Σιδηροδρόμων ανά τον κόσμο. Καταλαμβάνει έκταση 54 στρεμμάτων και βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Ατμάμαξες, επιβατηγά οχήματα του 1885 είναι ανάμεσα στα εκθέματα που απολαμβάνει κανείς στη βόλτα του. Επίσης διαθετει γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ αλλά και άλλες εγκαταστάσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών.

Η Ομάδα του Say Greece

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.