5 + 1 κορυφαία αξιοθέατα της Καρδίτσας

Στο κέντρο του θεσσαλικού κάμπου, δίπλα στον παραπόταμο του Πηνειού, βρίσκεται η Καρδίτσα, πρωτεύουσα το ομώνυμου νομού. Πρόκειται για μία επίπεδη πόλη με πολύ καλή ρυμοτομία και είναι διάσημη για την ευρεία χρήση ποδηλάτων από τους κατοίκους της. Είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα όπου κατασκευάστηκε δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Η ίδρυση της πόλης χρονολογείται το 17ο αιώνα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, από Έλληνες και από Τούρκους. Το όνομα της πόλης εικάζεται ότι προέρχεται είτε από τη λέξη καρυδίτσα, είτε από τη σλάβικη λέξη gradtitsa, που σημαίνει κωμόπολη.

Η γεωγραφική της θέση συντέλεσε ώστε να αποτελέσει σημαντικό εμπορικό κέντρο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δημογραφική αύξηση της, με μετανάστες από τις γύρω πόλεις και περιοχές.

Καρδίτσα

Το 1821 ξεσπά μία φοβερή επιδημία πανώλης που αποδεκατίζει τον πληθυσμό της, ωστόσο πολύ σύντομα επανεποικίζεται.

Η Καρδίτσα  είναι μία πράσινη και ήσυχη πόλη, με πεζοδρομημένο κέντρο και προσφέρει στους επισκέπτες της εκτός από χαλάρωση, όλες τις επιλογές ενός σύγχρονου αστικού κέντρου.

Για μία πιο ξεχωριστή βόλτα στην πόλη, προτείνουμε να δανειστείτε τα ποδήλατα του δήμου και να περιηγηθείτε στους ποδηλατοδρόμους της Καρδίτσας.

Καρδίτσα

Αξιοθέατα

  1. Άλσος του Παυσίλυπου: Σήμα κατατεθέν της Καρδίτσας αποτελεί το Παυσίλυπο, το πρώτο αστικό πάρκο αναψυχής στην καρδιά της πόλης. Το όνομα του έχει τις ρίζες του στις λέξεις πάυω και λύπη, που σημαίνει καταπραΰνω τη λύπη. Σ’ αυτήν την τοποθεσία γινόταν η εβδομαδιαία ζωαγορά και οι ετήσιες εμποροπανηγύρεις στις 21 Μαΐου στον εορτασμό του Κωνσταντίνου και Ελένης και στα τέλη Οκτωβρίου του Αγίου Δημητρίου, που είχαν διάρκεια 8 ημέρες.
  2. Ρεντίνα Αγράφων: Ένα από τα σημαντικότερα χωριά των Αγράφων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων. Η συμβολή του χωριού στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας υπήρξε πολύ ουσιαστική, αφού έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και κατά τη διάρκεια της κατοχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρεντίνα έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και διατηρεί ανέπαφο τον πολιτιστικό χαρακτήρα της. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης.
  3. Λίμνη Πλαστήρα: Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί σημαντικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας και βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1959, με την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό. Το όνομα οφείλεται στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, του οποίο ιδέα αποτέλεσε η δημιουργία της λίμνης.Λίμνη Πλαστήρα
  4. Σπηλιά Γ. Καραϊσκάκη: Βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου, όπου σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε ο γιος της καλογριάς, ο στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης, εξέχουσα προσωπικότητα με σημαντική προσφορά στον αγώνα του ’21.
  5. Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής: Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής είναι ένα μοναστήρι του 15ου αιώνα που βρίσκεται στη λίμνη Πλαστήρα σε υψόμετρο 1400 μέτρων, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Καρύτσα. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα Πελεκητή, οφείλεται στο γεγονός ότι, προκειμένου να χτιστεί το μοναστήρι στον κατακόρυφο βράχο, χρειάστηκε να πελεκηθεί κατόπιν υπόδειξης της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στους μάστορες λέγοντας “Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι & θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή”.
    Μορφοβούνι Καρδίτσα
  6. Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας: Άνοιξε τις πύλες του μόλις το Μάιο του 2010, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την καταγραφή & ανάδειξη της πολιτιστικής εξέλιξης όλων των περιόδων της ιστορίας της περιοχής. Τα εκθέματα χρονολογούνται από την Προϊστορική και Παλαιολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Βρίσκεται στο κέντρο στην οδό Λαχανά 1 και Τζέλλα. Τηλέφωνο: 2441025219.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.