9 + 1 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Λιβαδειά

H Λιβαδειά είναι ένας προορισμός, για τον οποίο όλοι, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι το φαγητό και συγκεκριμένα τα κρεατικά της, για τα οποία φημίζεται. Ωστόσο, η πόλη της Βοιωτίας έχει πολλές όμορφες γωνιές και εικόνες, που έχουν ενδιαφέρον και για όσους δεν περιορίζονται στο καλό φαγητό.

Λιβαδειά

Το φαράγγι της Λιβαδειάς

Νερά τρέχουν από παντού, τεράστια πλατάνια ορθώνονται από πάνω σας, όπου οι καταπράσινοι κορμοί τους φτιάχνουν αλλόκοτα πλέγματα. Πέτρινα γεφύρια από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Έρκυνα λένε τον ποταμό και είναι το ένα από τα δύο θηλυκά ποτάμια της Ελλάδας. Νύμφη και φίλη της Περσεφόνης. Επαιζαν τα κορίτσια αμέριμνα με μια χήνα, όταν αυτή κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Μετακίνησαν έναν βράχο για να τη βρουν και ξαφνικά ανέβλυσε νερό.

Ο λιθόστρωτος δρόμος καταλήγει σε ένα πλάτωμα, πέρα από το οποίο ο περίπατος, μπορεί να συνεχιστεί με ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι, που οδηγεί στο Τρίχινο Γεφύρι. Στο φαράγγι έχει δημιουργηθεί αναρριχητικό πάρκο με 15 εξοπλισμένες διαδρομές, διανοιγμένες κατά μήκος του λιθόστρωτου δρόμου.

Οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης

Η Μνημοσύνη ήταν η προσωποποίηση της μνήμης στην ελληνική μυθολογία. Ανήκε στους Τιτάνες, ήταν κόρη της Γαίας και του Ουρανού και μητέρα των Μουσών από τον Δία. Μνημοσύνη ήταν επίσης το όνομα ενός ποταμού στον Άδη, παράλληλου της Λήθης, σύμφωνα με μία σειρά ελληνικών ταφικών επιγραφών του 4ου αιώνα π.Χ..

Το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ

Το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ βρίσκεται στα νότια της πόλης Λιβαδειάς, χτισμένο σε απόκρημνους βράχους κοντά στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής, δίπλα στο εκκλησάκι του Αϊ-Μηνά. Ο επισκέπτης για να φτάσει στο εκκλησάκι πρέπει να ανέβει περίπου 700 σκαλοπάτια. Στην περιοχή Κρύα της Λιβαδειάς μπορούμε να δούμε τον ποταμό Έρκυνα και τη σπηλιά του Τροφωνείου.

Λιβαδειά

Το πέτρινο θέατρο της Κρύας

Το πέτρινο θέατρο της Κρύας είναι κτισμένο μέσα στο φαράγγι, όπου φιλοξενεί κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η κατασκευή του είναι εναρμοσμένη τέλεια με το φυσικό περιβάλλον.

Το Βυζαντινό Κάστρο

Βρίσκεται πάνω στον λόφο του προφήτη Ηλία, 150μ. πάνω από την πόλη της Λιβαδειάς. Στις 15 Μαρτίου του 1311, στη μάχη της Κωπαίδος, οι Καταλανοί νικητές των Φράγκων έγιναν ταυτόχρονα & κυρίαρχοι της περιοχής. Οι Καταλανοί θεωρούνται τελικά και οι χτίστες του Κάστρου. Στο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας φυλαγόταν εδώ η Ιερή Κάρα του Αγίου Γεωργίου, «κεφαλή, προστάτις κα μεσίτρια» των βασιλιάδων του Αραγωνικού Οίκου.

Λιβαδειά

Το Μαντείο του Τροφωνίου Διός

Ένα από τα λιγότερα γνωστά μαντεία της αρχαιότητος είναι το Τροφώνιο Μαντείο. Σ΄αυτό δεν έδινε τους χρησμούς κάποια Σίβυλλα ούτε 1 ιερέας βασιζόμενος σε οιωνούς του θεού ούτε καν ελάμβανε ο χρηστηριαζόμενος θεία μυνήματα στον ύπνο του κατά την εγκοίμηση του. Η ιδιαιτερότητα του όμως έγκειται στο γεγονός, ότι ήταν «αυτόφωνο» – o χρηστηριαζόμενος μπορούσε δηλαδή να ακούσει ο ίδιος την φωνή του πνεύματος να ομιλεί, χωρίς να είναι σε κατάσταση εγκοιμήσεως, ή μπορούσε ακόμη να δεί φοβερά οράματα, όντας σε πλήρη εγρήγορση! Πού να ήταν το μαντείο; Οπως όλα δείχνουν, ήταν κάτω από τον σημερινό ναό της Αγίας Σοφίας και τον υπόγειο ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Το Ποτάμι Έρκυνα

Το ποτάμι της Έρκυνας πηγάζει από το νότιο τμήμα της Λιβαδειάς και διασχίζει το κέντρο της πόλης. Μέσα στο φαράγγι υπάρχει ανοιχτό πέτρινο θέατρο με πολύ καλή ακουστική και λιθόστρωτος δρόμος περιπάτου. Η Κρύα είναι περιοχή μοναδικής ομορφιάς με αιωνόβια πλατάνια και άλλες μορφές βλάστησης, άφθονα νερά, πολλούς σχηματισμούς μικρών καταρρακτών, με στοιχεία αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λιβαδειά

Ο πύργος του Ρολογιού

Χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευσε ως Πυρσός. Το 1803, ο λόρδος Έλγιν, χάρισε στην πόλη ένα ρολόι προκειμένου να μην τον εμποδίσουν οι Βοιωτοί Αγάδες στις ανασκαφές που έκανε για το Μαντείο του Τροφωνίου.

Το Τρίχινο Γεφύρι

Το Τρίχινο Γιοφύρι είναι ένα μεσαιωνικό υδραγωγείο, μέρος του συστήματος παροχής νερού στο κάστρο της Λιβαδειάς. Διαθέτει 3 καμάρες και ενώνει τις αντικριστές πλαγιές του φαραγγιού της Έρκυνας. Αν και η κατασκευή είναι σχετικά στενή, οι ντόπιοι κάτοικοι την χρησιμοποίησαν σαν γέφυρα για την μετακίνησή τους πάνω από το φαράγγι. Το όνομα προέκυψε πιθανά από τις λαϊκές μας παραδόσεις.

Ο ναός του Διός Βασιλέως

Ο λόφος του Προφήτη Ηλία, από θρησκειολογική άποψη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αποκαλούμενου Ιερού Ορους. Ολες οι πρωτογενείς ιεροφάνειες είναι εύκολα ορατές πάνω και γύρω από τον λόφο. Τα ίδια προδιαγεγραμμένα σημεία που διαμορφώνουν κάθε ιερό τόπο σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη της γης, πολλές φορές μάλιστα ανεξάρτητα από θρησκευτικά συστήματα.

Η Ομάδα του Say Greece

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.