Κάρπαθος

“Κάρπαθος όμορφο νησί, χαίρου την ομορφιά σου, 
στολίδι είναι ξεχωριστό, καθένα απ’τα χωριά σου”

Κάρπαθος

Η Κάρπαθος βρίσκεται στη μέση του Καρπάθιου Πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και αποτελεί το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου. Για την ονομασία του νησιού, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο θρύλος του νησιού αναφέρει ότι επειδή οι πρώτοι κάτοικοι αγαπούσαν υπερβολικά τον τόπο τους έκλεψαν τους Ολύμπιους θεούς και τους έφεραν στη Κάρπαθο. Γιαυτό ονομάστηκαν Αρπάθεοι. Αργότερα μετατράπηκε σε Καρπάθεοι και τέλος σε Καρπάθιοι οπότε και η Κάρπαθος. 

Το βραχώδες αλλά παλαιότερα καταπράσινο νησί, που όμως έχει πλέον καεί σε ένα μικρό μέρος του κυρίως στα νότια, χαρακτηρίζεται από τις ψηλές βουνοκορφές του, οι οποίες αγγίζουν τα 1215μ. Έχει έντονο ανάγλυφο και χαρίζει στους επισκέπτες τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζοντας την ομορφιά του βουνού και της θάλασσας. Ψηλά βουνά απ’ τη μια και απότομες χαράδρες από την άλλη.

Στα βράχια και τις βραχώδεις ακτές υπάρχουν ο Μαυροπετρίτης και ο Αιγαιόγλαρος, δύο υπό εξαφάνιση είδη πουλιών.

Η Κάρπαθος είναι και πέρασμα αποδημητικών πτηνών. Μικροί κολπίσκοι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά σχηματίζονται κατά μήκος όλης της ανατολικής πλευράς του νησιού και προσεγγίζονται εύκολα, οι περισσότερες είτε με το ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, είτε με εκδρομικά πλοιάρια από την πόλη της Καρπάθου.

Μερικές από αυτές έχουν βραβευθεί με γαλάζια σημαία, λόγω της ασφάλειας, της οργάνωσης και της καθαριότητάς τους.

Υπάρχουν και άγνωστες και απόκρημνες ακτές, που προσεγγίζονται με μονοπάτια που περνούν μέσα από πεύκα και πηγές. Υπάρχουν επίσης σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες κυρίως στα κεντρικά του νησιού. Στα βόρεια του νησιού εκτείνεται η ακατοίκητη νησίδα Σαρία, με την οποία η Κάρπαθος παλαιότερα ήταν ενωμένη.

Κάρπαθος

Που θα πάτε για μπάνιο;

Ευτυχώς η Κάρπαθος έχει παραλίες για όλα τα γούστα. Από τις διάσημες και βραβευμένες με μπλε σημαία, Κυρα-Παναγία και Αγίου Νικολάου μέχρι τις πιο απομακρυσμένες όπως οι Διακόφτης και Ψωράρης.

  • Παραλία Κυρά Παναγιά: Οργανωμένη παραλίαόπου θα βρείτε οτι χρειαστείτε, με μια υπέροχη αμμουδιά αλλά και νερά που θα απολαύσετε.
  • Παραλία Άγιος Νικόλαος: Ο οικισμός του Αγίου Νικολάου με την ομώνυμη παραλία πραγματικά θα σας μαγέψει. Τα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά σε συνδιασμό, με τους βράχους και τη βλάστηση, αλλά και το παράπλευρο λιμανάκι όπου φιλοξενεί αρκετά καΐκια καθιστά όλο το τοπίο μοναδικό.

Κάρπαθος

  • Παραλία Πηγάδια: Είναι η μεγαλύτερη και πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού καθώς είναι η παραλία της πρωτεύουσας. Είναι μια οργανωμένη παραλία με καθαρά νερά, ψιλή άμμο καθώς και όλες της ανέσεις όπως διαμονή και διασκέδαση για όλες τις ηλικίες!
  • Παραλία Διαφάνι: Η παραλία είναι βοτσαλωτή με διάφανα πεντακάθαρα νερά και είναι μέρος του ομωνύμου οικισμού! Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε τις παραλίες Αχάτα, Αμοοπή, Άπελλα.

Κάρπαθος

Τι θα δείτε στην Κάρπαθο;

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου που βρίσκεται στα Πηγάδια.
  • Το Υπαίθριο Αγροτικό Μουσείο Πυλών.
  • Το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο Αρκάσας.
  • Αξίζει να επισκεφτείτε το Μεσοχώρι Καρπάθου.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.