Αρεόπολη και Βάθεια Λακωνίας

Αρεόπολη, το κόσμημα της Μάνης

Η Αερόπολη είναι ένα ιστορικό χωριό αφού στην πλατεία του υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821. Η σημαία ήταν λευκή και είχε πάνω της διάφορα εθνικά σύμβολα. Διασώθηκε και εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Στην εθνική εορτή, μετά τη δοξολογία, ακολουθεί αναπαράσταση του ξεσηκωμού εκείνης της ημέρας στον περίβολο του ιστορικού ναού.

Αρεόπολη

Η Αρεόπολη είναι 1 τόπος που αποπνέει ελευθερία και ανεξαρτησία όσο κανένα άλλο. Θα εντυπωσιαστείτε με τα ψηλά αρχοντικά πέτρινα σπίτια, με θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο.

Αρεόπολη

Αξιοθέατα – Μνημεία

  • Ο Πύργος Πικουλάκη αποτελεί έναν από τους σταθμούς του Δικτύου Μουσείων Μάνης. Η μόνιμη έκθεση έχει θέμα τις Ιστορίες θρησκευτικής πίστης της Μάνης.
  • Οι Ταξιάρχες, μητρόπολη της Αρεόπολης, στην ιστορική Πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821. Το εντυπωσιακό πολυώροφο καμπαναριό αποτελεί σήμα όλης της πόλης.
  • Οι μικρές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Πέτρου, στο παλαιό δυτικό τμήμα της πόλης.
  • Ο Άη Γιάννης ο Πρόδρομος, με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 1746 και 1868.
  • Η Παναγία η Γεωργιάνικη, με όμορφα λαϊκά λιθανάγλυφα. Ο Άγιος Νικόλαος με δωδεκάπλευρο τρούλο και ενδιαφέροντα ξύλινο γυναικωνίτη. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία Αθανάτων.
  • Η εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου με το χαρακτηριστικό παλαιό νεκροταφείο, η Παναγία η Κοντοριάνικη, το μοναστήρι της Κοίμησης στην Παλέρημο.
  • Το μοναστήρι Άγιοι Πάντες, με τοιχογραφίες του 1767, η Παναγία η Τσιπιώτισσα με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Αρεόπολη


Βάθεια

θέλετε να δείτε πύργους, πυργόσπιτα και πέτρινα αρχοντικά; Τότε δεν έχετε παρα να επισκεφτείτε την Βάθεια, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς οικισμούς της Μάνης που ξεπροβάλλει σε κάποια από τις πολλές στροφές του δρόμου, κτισμένη σε περίοπτη θέση σαν ακρόπολη στην κορυφή του λόφου.

Βάθεια

Οι πύργοι, τα σπίτια, οι εκκλησίες, τα λιοτρίβια κ.α στριμώχνονται για να χωρέσουν όλα στο μικρό πλάτωμα της κορυφής, έχοντας θέα από τη μία την θάλασσα και από την άλλη τα άγρια βουνά.

Βάθεια

Στη Βάθεια με σεβασμό στο παραδοσιακό πρόσωπο της, έχουν αναστηλωθεί πολλά κτίρια σε ξενώνες και επομένως οι επισκέπτες μπορούν να ευχαριστηθούν την περιοχή μακρυά απο την πόλης και τις υποχρεώσεις της, απολαμβάνοντας την ηρεμία μιας άλλης εποχής!

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.