Πάσχα στην Κέρκυρα

Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου, γίνεται στην Κέρκυρα με όλη την αίγλη και λαμπρότητα που του αρμόζει, και αποτελεί έναν σημαντικό λόγο για να την επισκεφτείτε.

Αυτό που κάνει το Πάσχα της Κέρκυρας, τόσο ξεχωριστό & συνάμα συγκινητικό, είναι η εκκλησιαστική μουσική που ξεχύνεται απ’ τους ναούς στα καντούνια της πόλης. Η αρμονική αυτή ψαλμωδία, μια ιδιότυπη τετραφωνία, ήλθε από την Κρήτη τον 17ο αιώνα, και σήμερα ονομάζεται Κρητικό Μέλος

Καλό Πάσχα .jpg

Πάμε να γνωρίσουμε τι γίνεται τη Μεγάλη Βδομάδα, ξεκινώντας πρώτα από:

 • Κυριακή των Βαϊων: Το πρωί γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης. Στην λιτανεία παίρνουν μέρος 18 Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας, ενώ το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο γίνεται η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Μάντζαρος.
 • Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη: Τη Μεγάλη Δευτέρα, η Κέρκυρα ευωδιάζει από την μυρωδιά της Φογάτσας, του μαντολάτου και της Κολομπίνας με τους Κερκυραίους να ξεχύνονται στις αγορές ενώ το απόγευμα όλοι πηγαίνουν στην εκκλησία για να ακούσουν το “ουαί και αλοίμονο Φαρισαίοι υποκριταί”. Τη Μεγάλη Τρίτη, στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής ενώ το βράδυ στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων, ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων, διοργανώνει μία Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα “Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση”.
 • Τη Μεγάλη Τετάρτη ψάλλονται τα ευχέλαια και η Δημοτική χορωδία δίνει συναυλία Εκκλησιαστικής μουσικής στο Δημοτικό θέατρο.
 • Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται η ακολουθία των Αγίων Παθώ & οι νυκοκοιρές βάφουν τα αυγά κόκκινα. Στον Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, ανάβουν δώδαικα κεριά και σβήνουν από ένα κερί όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.
 • Την Μεγάλη Παρασκευή πριν απ’ το μεσημέρι γίνεται η Αποκαθήλωσης του Κυρίου και η περιφορά του νεκρού Ιησού σε κατάλευκο σεντόνι. Το απόγευμα γίνεται η περιφορά των επιταφίων στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της πόλης. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μέχρι τις 10.00 το βράδυ που βγαίνει επιβλητικός ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Το βράδυ στα Μουράγια, θα περάσει ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως, όπου τοποθετούνται κεριά στερεωμένα σε μικρές βάσεις και ανάβονται κατά την περιφορά.

Η Παλαιά Φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni, η Μάντζαρος την Marcia Funebre του G.Verdi, η Καποδίστριας την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani & το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

 • Το Μεγάλο Σάββατο, εκδηλώσεις και έθιμα ξεκινάνε από τις 6 τα χαράματα όπου στην Εκκλησία της Παναγίας Ξένων γίνεται ο τεχνητός σεισμός σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση. Αργότερα γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα με τις φιλαρμονικές της πόλης πάντα παρούσες.

ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΤΙΩΝ

Στις 11 το πρωι, του Μεγάλου Σαββάτου από την απόλυτη θλίψη περνάμε στην απόλυτη χαρά, αφού από όλα τα μπαλκόνια, οι κάτοικοι πετούν στο δρόμο μεγάλα πήλινα κανάτια γεμάτα νερό την ίδια ώρα που όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπάνε χαρμόσυνα. Τα αμέτρητα κανάτια που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες προσγειώνονται από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια της Σπιανάδας, δεν είναι παρά μία μικρή γεύση από το μάλλον διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας.

Το έθιμο της Κανάτας το Πάσχα

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΑΣΤΕΛΛΑΣ

Ένα έθιμο που αναβίωνει τα τελευταία χρόνια είναι αυτό της Μαστέλλας. Το έθιμο γίνεται σε ένα χώρο που λέγεται Πίνια, όπου έχει τοποθετηθεί εκεί από τους Πινιαδόρους ένα ανοιχτό μεγάλο βαρέλι (Μαστέλα) γεμάτο νερό, στολισμένο με φοίνικες και μυρτιές, και όσοι περνούν, πρέπει να ρίξουν μέσα ένα κέρμα. Την στιγμή της πρώτης Ανάστασης οι πινιαδόροι κυνηγάνε να πιάσουν κάποιον για να τον ρίξουν στη Μαστέλα, αυτός στη συνέχεια καταβρέχει όλους όσους βρίσκονται εκεί & στο τέλος παιρνει και όλα τα λεφτα.

Κέρκυρα το Πάσχα.jpg

Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές αγγλικές, γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα:

 • τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων.
 • το Παλιό και Νέο Φρούριο
 • το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζάκομο)
 • το Κανόνι και το Μον Ρεπό
 • τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας
 • το νησάκι, μπροστά από το κανόνι, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών.
 • το ξακουστό Ποντικονήσι, πάνω στο οποίο βρίσκεται μια μικρή εκκλησία, του Παντοκράτορα, του 11ου-12ου αιώνα.
 • τα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, από τα ωραιότερα ανάκτορα που άφησε πίσω η Αγγλοκρατία.
 • το Αχίλλειο, ένα εντυπωσιακό παλάτι που δημιούργησε η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστή ως Αυτοκράτειρα Σίσσυ.

Sissi Palace

Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ο Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος, το άφθορο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες Έλληνες επισκέπτες, από πολλά μέρη, αλλά και πλήθος ξένων.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Υπέροχες παραλίες με ψιλή ξανθή άμμο είναι: του Άϊ-Γόρδη, της Γλυφάδας, της λίμνης Κορισσίων, του Άγιου Γεώργιου των Πάγων, του Μαραθιά, του Γαρδένου, της Κασσιώπης, του Σιδαρίου, του Αλμυρού, της Δασιάς, της Παλαιοκαστρίτσας.

Παραλία στη Κέρκυρα.jpg

Χωριά στην ενδοχώρα της Κέρκυρας, πνιγμένα μέσα στο πράσινο, είναι οι Σιναράδες, ο Άγιος Ματθαίος, η Κορακιάνα, οι Γιαννάδες, οι Καρουσάδες, η Επίσκεψη, ο Σπαρτύλας, η Λευκίμμη.

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.